Verantwoord afvallen

Verantwoord afvallen met vasten als dieet.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: Waarom zo kleden?

Één van de grootste problemen voor de gezondheidszorg op dit moment is overgewicht. Er wordt jaarlijks vele miljoenen uitgegeven door de overheid om overgewicht tegen te gaan. Desondanks lijkt het allemaal niet te helpen, want het aantal mensen met overgewicht in nederland is de afgelopen 20 jaar meer dan twee keer verdubbeld. En ook in andere landen in het westen groeit het probleem net zo snel. Er zijn vele oorzaken die voor overgewicht zorgen, maar de twee belangrijkste oorzaken zijn teveel eten en te weinig bewegen. Met dank aan McDonald's en onze auto.

Overgewicht vormt opzich geen grote problemen voor de gezondheid, behalve dat je er moeilijker door kunt bewegen en lopen. Het zijn vooral de complicaties van overgewicht die voor de problemen zorgen en die levensbedreigend kunnen zijn. Bekende complicaties zijn hart- en vaatziekten, suikerziekte, onvruchtbaarheid, verhoogde cholesterol en slijtage van gewrichten. Daarom wordt er veel aan gedaan om overgewicht tegen te gaan. Het gevolg is dat er vele soorten dieten zijn opgesteld. Van een caloriearm dieet, eiwirijk dieet, vetarm dieet tot de Sonja Bakker dieet en ik kan zo nog wel even doorgaan.

Bijna al deze diëten hebben gemeenschappelijk dat ze aanvankelijk goed werken, maar helaas geldt ook bij al deze diëten dat de kilo’s na verloop van tijd weer terug komen. Waarom heb ik het hier over? De Ramadan biedt de ideale mogelijkheid om af te vallen. Door een maand lang overdag te vasten wordt je maag kleiner. Hierdoor krijg je minder trek om te eten. Dit blijft ook aanwezig na de Ramadan. Hierdoor eet je dus minder dan voorheen en val je ook af. Daarnaast hebben studies aangetoond dat twee keer per week vasten ook ideaal is om af te vallen. Het mooie hiervan is dat de kilo’s die kwijt zijn geraakt niet meer terug komen in tegenstelling tot andere dieëten.

Dit komt doordat je slechts twee dagen per week vast. De andere vijf dagen per mag je eten wat je wilt. Hierdoor hoef je dus niet elke dag op je eten te letten en dit heeft als gevolg dat mensen het makkelijker vinden om te volgen en ook langer volhouden. Dit dieet is zo effectief, dat onderzoek laat zien dat het even effectief is als operaties die als doel hebben om gewicht te verliezen. Denk hierbij aan een maagverkleining of een darmresectie.
Overigens is het een gewoonte van de profeet (vrede zij met hem) om twee keer per week te vasten. Moslims worden dus vanuit hun religie al gestimuleerd om dit te doen, daardoor is er nog meer motivatie om het vol te houden.

Al met al biedt de ramadan de ideale mogelijkheid om af te vallen en als je door het jaar heen de profeet (vrede zij met hem) volgt en twee keer per week vast, dan zal dat ervoor zorgen dat je afvalt en dat het gewicht niet meer terug komt, waardoor je gezonder zult worden. Overigens heb ik het al in het introductie filmpje gezegd, maar wil ik het nogmaals benadrukken dat de ramadan vele lichamelijke voordelen heeft. Dit dient echter niet de reden te zijn waarom moslims eraan meedoen, want we doen het slechts om de tevredenheid van onze Heer, Allah te krijgen. De lichamelijke voordelen zijn slechts een goede bijkomstigheid.

Referenties:
Al-Hourani HM, Atoum MF. Body composition, nutrient intake and physical activity patterns in young women during Ramadan. Singapore Med J. 2007 Oct;48(10):906-10.
Trabelsi K, El Abed K, Trepanowski JF, Stannard SR et al. Effects of Ramadan fasting on biochemical and anthropometric parameters in physically active men. Asian J Sports Med. 2011 Sep;2(3):134-44.