Hersenboost

Het versterken van de hersenfunctie middels het vasten.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: Waarom zo kleden?

Moslims ervaren in de maand ramadan een mentale en spirituele boost zoals die op geen enkel ander moment in het jaar ervaren kan worden. Maar daar blijven de voordelen van de ramadan niet bij, want wetenschappers uit de VS hebben namelijk aangetoond dat vasten tijdens de maand ramadan ook veel positieve effecten op onze hersenen heeft. Door het vasten verhoogt een stof in een ons lichaam genaamd BDNF, oftewel een zenuwcelstimulerende factor die afkomstig is van de hersenen. Dit stofje heeft heel veel belangrijke functies in onze hersenen.

Ik zal er een aantal opnoemen. Ten eerste heeft het een belangrijk functie bij het overleven van zenuwcellen, het bevordert namelijk de overleving en groei van verschillende zenuwcellen en dat is goed voor jouw hersenen en jouw vermogen om te kunnen bewegen en voelen. Ten tweede speelt het een belangrijke rol bij het ontwikkelen van ons vermogen om te kunnen zien. En ten derde is het ook belangrijk bij de vorming van nieuwe synapsen en dat is van belang bij leerprocessen en het goed functioneren van de hersenen.

Al met al is het dus een erg belangrijk stofje met veel belangrijke functies. Experimenten bij muizen laten zelfs zien dat muizen die geen BDNF kunnen aanmaken binnen drie weken sterven. Maar wat betekent dit allemaal concreet voor ons? Wat hebben wij hieraan en wat voor effect heeft het in de praktijk? Een verhoging van dit stofje verbetert ten eerste het opslaan van informatie, het verbetert dus ons geheugen en met name het langetermijngeheugen. Ten tweede zorgt het voor een betere werking van de hersenen. Ten derde werkt het antidepressief, oftewel het voorkomt en vermindert depressies. Tot slot speelt het ook een rol bij het voorkomen van ziekten zoals alzheimer en parkinson.

Om dit alles samen te vatten: Het vasten tijdens de ramadan is erg goed voor onze hersenen, want het verhoogt de hoeveelheid BDNF en zorgt daardoor voor veel positieve effecten op onze hersenen.

Referenties:
Mattson MP. Energy intake, meal frequency, and health: a neurobiological perspective. Annu Rev Nutr. 2005;25:237-60.
Mattson MP, Duan W, Wan R et al. Prophylactic activation of neuroprotective stress response pathways by dietary and behavioral manipulations. NeuroRx. 2004 Jan;1(1):111-6.
Del Arco A, Segovia G, de Blas M et al. Prefrontal cortex, caloric restriction and stress during aging: studies on dopamine and acetylcholine release, BDNF and working memory. Behav Brain Res. 2011 Jan 1;216(1):136-45.