Afleren slechte gewoontes

Vasten kan helpen gewoontes af te leren.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: Waarom zo kleden?

We leven tegenwoordig in een samenleving waarin we voldoende in onze behoeften worden voorzien en daar zijn we dankbaar voor. We hoeven niet veel moeite te doen om aan eten te komen. Want alles wat we willen eten is makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt. Het gevolg hiervan is dat we er allemaal slechte gewoonten op nahouden. De één snoept te veel en de ander eet ongezond. Maar ook koffie, roken en overgewicht vormen een groot probleem. Veel mensen proberen te stoppen met hun slechte gewoonten. De één houdt het een dag vol, de ander een week en een ander zelfs een maand, maar vaak vallen we toch terug naar onze slechte gewoonten. Want het is nou eenmaal moeilijk om constant “nee” te zeggen tegen jouw behoeften.

Voor moslims biedt de maand ramadan de ideale oplossing om af te komen van slechte gewoonten. Je vast namelijk een maand lang van zonsopgang tot zonsondergang. Tijdens het vasten mag je jouw basisbehoeften (eten en drinken) niet vervullen . Je kunt je voorstellen dat het moeilijk is om van eten en drinken af te blijven, terwijl je honger of dorst hebt. Door het vasten wordt je een maand lang getraind om “nee” te zeggen. Het resultaat is dat je niet alleen gedurende de Ramadan kan stoppen met je slechte gewoonten, maar ook daarna. 

Daarnaast is het ook een belangrijke factor dat in principe alle moslims meedoen met vasten, als een collectief. Het is makkelijker om van slechte gewoonten af te komen als het in groepsverband gebeurt. En dat is dus het geval tijdens de ramadan. De ramadan helpt dus om slechte gewoonten af te leren en in het bijzonder roken. Het helpt zelfs zo goed bij roken dat de nationale gezondheidsdienst van Engeland zegt dat de ramadan het ideale moment is om te stoppen met roken. Al met al is de ramadan dus een maand waarin je leert om jezelf te controleren, daardoor is het ook het ideale moment om je slechte gewoonten af te leren.

Referentie:
http://www.nhs.uk/Livewell/Healthyramadan/Pages/quitsmoking.aspx