Wetenschap

Koran en Wetenschap.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: Wetenschap.

Ik ga een lezing geven over het bestaan van Allah in de wetenschap en de wonderen van de Koran. Maar ik zal eerst iets over mijzelf vertellen. Ik ben Bas van Noppen, mijn moslimnaam is Abbas en ik ben in 1996 moslim geworden. Alhamdoelillah ofwel Godzijdank en daar ben ik nog steeds heel dankbaar voor. Ik ben niet religieus opgegroeid, maar dan met natuurlijk besef van goed en kwaad. Ik heb persoonlijk wel altijd in iets geloofd. Maar dacht eigenlijk dat religie meer een manier was om het onverklaarbare een plaats te geven voor mensen die daar behoefte aan hadden. En dat toch er toch vooral veel corruptie in de kerk en andere religies bestond. Religie was bedacht door mannen om de macht in handen te houden en de vrouwen te onderdrukken.

Ik denk dat dat wel bekend klinkt als credo over wat er algemeen gedacht wordt over religie. Islam associeerde ik vaak met de middeleeuwen, dat heeft heel sterk te maken met welke informatie er op school over het islam onderwezen werd. Wellicht is het nu genuanceerder, maar in die tijd herinner ik me eigenlijk alleen nog verhalen over barbaarse moslims die toch vooral iedereen hadden uitgemoord. In Turkije, christelijk Turkije toen der tijd, en in Spanje en na lange tijd Europa het leven zuur gemaakt te hebben. Na de reqonquista in Spanje is het allemaal beter geworden in Europa en hadden we onze vrijheid weer terug. Niet echt een positief beeld over de islam dus.

Maar tijdens mijn studententijd, zag ik in de buurt van mijn huis een kleine boekwinkel op de hoek van mijn straat. En daar hing een papiertje in de etalage met de tekst 'Bijbel en Koran les'. Ik ging de boekenwinkel binnen en eigenlijk kwam ik pas drie maanden later weer naar buiten. En dat heeft alles te maken met dat ik, alhamdoelillah of Godzijdank, met open armen ontvangen werd door de mensen die daar stonden. Wat gebeurde er namelijk was dat degene die daar stond, heeft mij gelijk twee boekjes in de handen gedrukt. Eentje over de Bijbel en een over de wonderen van de Koran.

Een kleine samenvatting van de connectie van de Koran en de wetenschap. De titel 'Wonderen van de Koran', daar moest ik als nuchtere Nederlander eigenlijk een beetje om lachen. Het was eigenlijk niet echt iets wat mij aansprak, het was niet de reden waarom ik dat ging lezen. Maar toen ik het open sloeg, ging ik rustig zitten en begon alles lezen. Ik was eigenlijk direct onder de indruk van dat kleine, tien bij vijftien centimeter, boekje. In dat boekje, wat is het 30-40 pagina's, stonden meer nuttige of verbazingwekkende dingen dan ik over welke andere religie dan ook gelezen had. Een relatie tussen religie en wetenschap, voor mij was dat eigenlijk iets heel raars, omdat ik eigenlijk het tegenovergestelde geleerd had. Maar bepaalde verzen van de Koran bevatten ongelofelijke ontdekkingen, of we ontdekten dat dat ongelofelijk was.

Ik begon eigenlijk in trans, soort van trans, aantekeningen te maken om te kijken of ik de ontdekkingen kon ontkrachten met de kennis die ik had. Ik ging terug naar de boekenwinkel, ik begon ongeveer drie maanden lang onafgebroken, te discussiëren en kennis op te nemen van hun. Na drie maanden alle vragen, overigens door niet-geleerden, beantwoord gekregen te hebben, besefte ik dat ik geloof had. En dat is eigenlijk een heel gek gevoel als je dat niet eerder gehad hebt. Het is echt anders dan ergens in geloven. Geloof, heeft in dit geval te maken met tawheed, je gelooft dat er maar één Heerser is en niet een verzameling van krachten, die ik eerder eigenlijk meer geloofde.

Ik moet erbij zeggen dat ik tijdens dat hele proces een fantastische coach heb gehad die mij heel geduldig al de onzinvragen van mij tolereerde, die man ben ik nog steeds tot na mijn dood nog heel erg dankbaar. Dankuwel Chaib Bousnana. Sommigen van jullie kennen hem wel, het is ook de schrijver van dat andere boekje wat ik kreeg: 'Als de Bijbel een tong had'. Een mooie uiteenzetting, een soort van Nederlandse Ahmed Deedat.

Mijn echte bekering was niet het uitspreken van de geloofsbelijdenis of iets dergelijks, maar het was eigenlijk een moment van bewustwording. Op een dag lag ik 's ochtends in mijn bed en deed ik mijn ogen open, maar ik had ze eigenlijk al uren open. Letterlijk, kreeg ik ineens een compleet overzicht van mijn plek in de creatie, mijn plek in het universum, SubhanAllah of alle lof is voor Allah. Ik besefte en ik voelde ook dat ik onderdeel was van de schepping. En dat ik een unieke kans had gekregen om Zijn Boek de Koran te lezen van die Schepper. En wat Hij, met die schepping en dus de mensheid heeft bedoeld. Ik voelde me eigenlijk heel erg nederig en eigenlijk ook heel blij tegelijkertijd.

Kijk, ik was geen christen maar ondanks dat, moest ik huilen, echt letterlijk huilen, omdat ik besefte dat Jezus, vrede zij met hem, de man die in zo veel verhalen, films en boeken voorkomt. Dat die echt bestaan heeft, dat was voor mij echt een ongelofelijk gevoel. Ik had geen fictief verhaal, maar de exacte informatie van hem. Van wat hij wel en niet gezegd heeft, het was het echte verhaal, het echte verhaal van Jezus. En alles wat hij verteld heeft gedurende zijn leven. Daarna leerde ik de regels en werd ik praktiserend moslim en konden mensen mij een moslim noemen, alle lof is voor Allah.

We beginnen met deze surat(hoofdstuk) Al-Waqia vers 57 tot en met 58 en 63 tot en met 64. ‘Wij schiepen U, maar waarom wil je de werkelijkheid niet erkennen? Zeg Mij wat je verwekt, schep jij het? Of zijn Wij de schepper er van? Heb jij gezien wat jij zaait, doen Wij het groeien of doe jij dat?’ Kijk, we hoeven alleen maar om ons heen te kijken om te zien dat er een Schepper bestaat. Maar omdat er zo ontzettend veel afleiding is en we met allerlei theorieën voor de gek gehouden worden, zijn er steeds meer mensen in verwarring. Men denkt bijvoorbeeld dat met de huidige wetenschappelijke ontdekkingen, bewijzen gevonden zijn dat God niet bestaat. Maar wat als we de bewijzen uit de wetenschap wat eerlijker bekijken. En dan zien we juist dat deze bevestigen dat God wel bestaat. We zullen daar kort bij stil staan en ik zal jullie een aantal feiten uit de wetenschap tonen, als Allah dat toestaat.

In hoofdstuk An-Nisa vers 82 staat: ‘Denken zij dan niet na over de Koran?’ Kijk dit is een uitdaging eigenlijk. Stel het is winter, het heeft gisteren geregend en in de nacht heeft het gevroren. De volgende dag ga je met volle moed de fiets op en de weg op. En je denkt wellicht lukt het me wel om veilig op mijn bestemming te komen. Maar situatie bedenkende begrijp je dat dat niet gaat lukken en je gaat onderuit. Wat denk je dat de omgeving tegen je zal zeggen? Denk na over die ijzige weg en jij bent met je fietsje daarop gegaan. Wat denk je dat ze zeggen? Precies, ze zeggen: ‘Ja, je had na moeten denken. Je weet dat je onderuit zou gaan.’ Wat is jouw reactie? ‘Ja, dat heb ik ook gedaan, maar ik dacht dat dat wel kon. Ik dacht ik kijk wel of het lukt.’ Ik denk dat de meeste mensen, we weten dat iedereen die wel eens onderuit gegaan is denkt: ‘Ja ik had eigenlijk dat niet moeten doen, of een andere manier van transport moeten verzinnen.’

Maar wat als het nu over iets veel belangrijkers gaat? Dan een weg met ijs op, wat als het over jouw leven gaat? Vol met uitdagingen en de bestemming van je reis. Dat is hetgeen wat na dit leven zal komen, dat is je bestemming. Is het dan niet ten minste waard om even over na te denken, zoals in dit hoofdstuk gezegd wordt: ‘Hoe doe je, hoe je de weg er naar toe bewandeld, de weg naar de dood. Is die weg zonder obstakels? Is die weg zonder ijzel, is die weg altijd makkelijk te bewandelen? En als die weg makkelijk te bewandelen is, is die weg die je gekozen hebt wel de juiste? Gaat die weg wellicht verder tot na de dood?

Als dat zo is, dan zul je maar beter weten of de bestemming wel is wat je wilt, toch? Is dat hetgeen wat je wilt bereiken? En als je dat al wel gedaan hebt en je bent geen moslim. Dan is er toch voldoende reden en ook aanleiding om nog een keer na te denken of je wel de juiste beslissing genomen hebt. Er is geen enkele beweging of religie die zo duidelijk is als de Islam. Zo stellig, zo simpel. Je zult in de Islam alles vinden wat in overige religies of overtuigingen mist. En dit Koranvers is een uitnodiging om hierover na te denken en dit te onderzoeken. Heb je namelijk werkelijk nagedacht of is dit slechts een korte voorbijvliegende gedachte geweest?

In de volgende delen gaan we verder, als Allah wil, over een aantal van deze ontdekkingen in de wetenschap.