Waarom zo kleden?

Redenen achter de "afwijkende" kleding van moslims.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: Waarom zo kleden?

Beste kijkers, welkom allemaal bij een nieuwe video van de Waarom categorie. Vandaag gaan we het hebben over de manier waarop moslimmannen en moslimvrouwen zich kleden en waarom moslimmannen een baard hebben.

Als we vandaag de dag om ons heen kijken zien we dat de meeste mensen heel erg met hun uiterlijk bezig zijn. Iedere minuut zien we het wel voorbij komen. Op tv, op werk, op de snelweg en ja, zelfs als we op een doodgewone dag op de bus aan het wachten zijn in een bushokje. Overal zien we dat producten verkocht worden met meestal mooie mensen, voornamelijk vrouwen, die zo min mogelijk kleding aan hebben. Er worden vandaag de dag zelfs koekjes verkocht door schaars geklede vrouwen. Het is in Nederland, of laten we zeggen het westen, heel normaal om zo min mogelijk kleding aan te trekken. Ook al is het -10 buiten, je moet toch je benen laten zien! Het is dus algemeen geaccepteerd dat vrouwen en mannen zoveel mogelijk van hun lichaam ontbloten. If you got it, you gotta show it! Toch?

Maar er is ook een andere kant van het verhaal. Als we op straat lopen zien we moslims die niet meedoen met die trend. Zij kiezen ervoor om zichzelf te bedekken en om juist zo weinig mogelijk van hun lichaam te ontbloten. Zo zien we vrouwen die jurken dragen waarmee ze hun hele lichaam bedekken. We zien mannen met lange gewaden en baarden. Waarom, zou je denken. Waarom geniet je niet van je leven? Je gaat je toch niet verstoppen achter een saaie jurk?

Tegen de moslimman zouden we kunnen zeggen: ‘Waarom maak je het jezelf zo lastig?’ Je hebt een prachtig gezicht, je laat toch niet je baard groeien? Dat is ouderwets en onverzorgd. Dat is wat we horen van mensen die meedoen met de trend; if you got it, you gotta show it. En natuurlijk, het is heel begrijpelijk dat zij deze opmerkingen maken en deze vragen stellen. Want, in onze maatschappij is het tegenwoordig heel normaal om je zo te gedragen en je zo te kleden. Het is dus raar als je je anders gedraagt en anders kleedt.

Maar waarom kleden moslims zich zo op deze manier? Het antwoord hierop is heel simpel. Allah heeft ons verteld om ons zo te kleden. Zo vinden we terug in de Koran, in hoofdstuk 24 vers 31, dat Allah de gelovige vrouwen aanspreekt zeggende dat zij:

“… hun sieraad niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is. En zij moeten hun sluiers over hun boezems dragen…”

De reden waarom moslimvrouwen lange jurken en hoofddoeken dragen is dus omdat Allah het heeft voorgeschreven. Dan nog kan een persoon zich afvragen wat is het nut ervan? Waarom zouden vrouwen zich zo moeten bedekken? Het antwoord op deze vraag is ook in de Koran te vinden. Zo zegt Allah in hoofdstuk 33 vers 59:

“O profeet, zeg tot jouw echtgenotes en tot jouw dochters en tot de vrouwen van de gelovigen dat zij hun overkleden (Djilbâb) over zich heen laten hangen. Op die manier is het gemakkelijker om hen te herkennen en worden zijn niet lastig gevallen.”

Hier zien we dus waarom het voor de vrouw is voorgeschreven om hun hoofd en lichaam te bedekken. Allah, geeft hiervoor twee redenen: De eerste reden is zodat de moslimvrouwen herkend worden. De tweede reden die Allah geeft, is zodat de vrouw niet lastig gevallen wordt.

Het eerste punt, herkenning, is precies wat we zien in de maatschappij. Het maakt niet uit of het een Nederlandse, Marokkaanse, Somalische of Pakistaanse moslimvrouw is. Als een moslimvrouw zichzelf bedekt, wordt zij ook als een moslimvrouw herkend. Iedereen die een vrouw met hoofddoek en lange jurk ziet, weet dat het een moslimvrouw is.

Het tweede punt is om niet lastig gevallen te worden. Want, zodra een vrouw zichzelf bedekt dwingt ze respect af in haar omgeving en vooral bij mannen. Zodra een man een bedekte vrouw ziet, weet hij dat zij niet geïnteresseerd is in een korte leuke tijd. Hij weet dat dit echt een vrouw is; een vrouw om mee te trouwen en niet om een dag of weekje mee door te brengen. Zo zou een man die uit is op een kort pleziertje, nooit op een vrouw afstappen die zichzelf bedekt heeft zoals de islam dat voorschrijft. Het is dus iets wat door Allah is voorgeschreven om de vrouw juist een hogere status te geven. De vrouw wordt op deze manier geëerd en gerespecteerd om wie zij is, wat zij kan, om haar kwaliteiten en inhoud en niet om haar uiterlijke schoonheid. Het is ook een vorm van nederigheid en bescheidenheid dat je je lichaam juist bedekt. Zo zie je de nederigheid die de islam voorschrijft aan de moslims ook terug in hun kleding.

Maar hoe zit het dan met de moslimmannen? Zij dragen toch ook lange gewaden en daarnaast laten ze ook nog hun baard groeien. Ook voor de moslimmannen geldt dat zij hun lichaam zoveel mogelijk moeten bedekken. Het is voor de moslimman, net zo goed als voor de moslimvrouw, een teken van nederigheid en bescheidenheid. De moslimman volgt de profeet Mohammed, moge Allah hem eren en hem vrede geven, in de manier waarop de profeet zichzelf kleedde. Dat betekent niet dat het voor een man verplicht is om in lange gewaden te lopen.

De moslimman en moslimvrouw zijn vrij in het kiezen van de kleding zolang deze maar voldoet aan de Islamitische kledingvoorschriften. Eén van die voorschriften is dat de man geen strakke kleding draagt die zijn lichaam helemaal blootgeeft. Maar de manier waarop is in de islam niet voorgeschreven, iedereen kan zich dus kleden volgens zijn cultuur of smaak, zolang de kleding maar aan de Islamitische kledingvoorschriften voldoet.

Maar hoe zit het dan met de baard die je bij veel praktiserende moslimmannen ziet. De reden is omdat zij daarmee de profeten in het algemeen en in het specifiek de profeet Mohammed, moge Allah hem eren en hem vrede geven, volgen. Zo heeft de profeet Mohammed, moge Allah hem eren en hem vrede geven, ons verteld om anders te zijn dan de polytheisten en dat we onze baarden moeten laten groeien en onze snorren kort moeten knippen. Een van de redenen is dus dat de moslim een eigen identiteit krijgen door het laten groeien van de baard en het kort knippen van de snor. Wij verschillen daardoor van alle andere religies. Het is dan dus heel gemakkelijk om op straat een moslimman te herkennen. Naast deze visuele aspecten, zien we dat binnen de islam de regels ook gebaseerd zijn op een diepere en rijkere wijsheid dan dat in eerste instantie gedacht wordt. Zo biedt de baard in meerdere vormen een bescherming.

Onderzoekers van de universiteit van Southern Queensland hebben bijvoorbeeld ontdekt dat zones bedekt door snorren en baarden gemiddeld een derde minder worden blootgesteld aan schadelijke uv-stralen. Afhankelijk van de lengte en dikte van de haren blijken baarden 90 tot zelfs 95 procent bescherming te bieden. Ook heeft een man die zich niet scheert minder kans op vervelende huiduitslag volgens dermatoloog Martin Wade. Bovendien stelt onderzoekster Carol Walker dat haar een isolator is. Lange, volle baarden vangen de koude lucht op en doen de temperatuur van de hals stijgen. Wanneer je keelpijn hebt, zal je lichaam ook warmte kweken om het virus de das om te doen. Hoe warmer je jezelf daarbij houdt, hoe beter. Baarden vormen een extra laag bescherming.

Dit was een korte samenvatting over waarom moslims zich anders kleden en mannen een baard laten staan. Maar laten we nog eens terug gaan naar het begin. Aan het begin van deze video zeiden we dat het heel normaal is om in Nederland zoveel mogelijk van je lichaam te laten zien. Het is daarom raar om in deze maatschappij jezelf zo te bedekken. Raar, omdat de meerderheid zichzelf juist niet bedekt. Maar als we om ons heen kijken zien we dat deze trend zeer schadelijk is voor het individu en voor de samenleving als geheel. We leven tegenwoordig in een maatschappij waarin alles om de buitenkant gaat. Hoe je eruit ziet, wat voor kleding je draagt, wat voor een baan je hebt en hoeveel geld je hebt.

Normen en waarden zien we nauwelijks meer terug in de maatschappij. Respect voor de medemens is bij veel mensen ver te zoeken. Tenzij je veel geld hebt natuurlijk, dan verdien je ineens wel respect. Zie je beste kijker hoe schadelijk het is om met deze trend mee te doen?

We zien vrouwen die hun lichaam verkopen voor geld. Zelfs mannen doen dat tegenwoordig. Het lijkt wel bijna dat als je vandaag de dag niet meedoet met deze trend, je je plekje kwijt bent in de maatschappij. Er staat een enorme sociale druk op jongeren en ouderen om mee te doen. Dit terwijl we allemaal weten dat je echt niet gelukkig wordt door jezelf letterlijk en figuurlijk bloot te geven. Je raakt je echte ik kwijt, er is dan geen inhoud meer. En als er geen inhoud meer is, betekent dat dat de samenleving achteruit gaat. Waarom? Omdat het er niet meer toe doet hoe slim je bent, wat voor kwaliteiten je hebt en wat voor gedrag je hebt. Nee, vandaag de dag draait het alleen nog maar om je uiterlijk. Je lichaam showen zodat je hogerop in de samenleving kunt komen.

Daarnaast is het op persoonlijk vlak ook schadelijk voor jou beste kijker. Want, de meeste mensen zijn niet zo mooi als die prachtige dame op de foto of die mooie man op de verpakking. Daardoor verlies je zelfvertrouwen omdat je niet aan de eisen van de maatschappij kunt voldoen. Je voelt jezelf gedwongen om mee te doen, terwijl je diep van binnen helemaal niet wil. Dit terwijl de islam ons kledingvoorschriften heeft meegegeven, waardoor iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Denk dus de volgende keer als je een billboard ziet met een halfnaakte vrouw aan deze video. Dan zul je weer herinnerd worden waarom Allah deze kledingvoorschriften aan ons heeft meegegeven.

Bedankt voor het kijken, tot de volgende keer en vergeet niet om jezelf fatsoenlijk te kleden.