Waarom geen drugs?

Redenen voor het verbod op drugs.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: Waarom geen drugs?

Beste kijkers, welkom bij een nieuwe video van de Waarom categorie. Vandaag zullen we de vraag beantwoorden: “Waarom mag je geen soft- en harddrugs gebruiken?” Als we kijken naar het gebruik van drugs in onze maatschappij, dan zien we dat het op veel plaatsen normaal is dat deze gebruikt worden. Even een jointje roken is dan heel normaal, zelfs veel ouders vinden het prima als hun minderjarige zoon of dochter een joint rookt. 

Na het roken van een joint gaan volwassen personen zelfs vaak een stapje verder. De stap naar harddrugs wordt steeds kleiner. Zo is het in het uitgaansleven heel normaal om xtc, cocaïne, GHB en allerlei andere middelen te gebruiken. Niet iedereen gebruikt het uiteraard, maar mijn punt is dat het algemeen geaccepteerd is. Als iemand met zijn vrienden in de disco staat en één van hen neem een XTC-pil, dan zullen de anderen daar over het algemeen geen bezwaar tegen hebben. Als we kijken naar de islam zien we dat ieder verdovend en geestverruimend middel verboden is, aangezien drugs een verdovend middel is, is het gebruik dan ook verboden in de islam.

 Alhoewel het woord “drugs” niet in de Koran wordt genoemd is het wel verboden aangezien de gevolgen hetzelfde zijn als bij het gebruik van alcohol, namelijk dat als iemand drugs gebruikt, hij er even niet bij is en hij niet precies weet wat hij of zij doet. En dit is precies wat de islam niet wilt voor ons. Allah vertelt ons in de Koran dat hij ons heeft geschapen met een verstand en heeft ons daarmee verheven boven allerlei andere schepselen. Maar zodra een persoon drugs gaat gebruiken verliest hij zijn verstand en is hij eventjes helemaal van deze wereld. Deze persoon die dan drugs gebruikt heeft en onder invloed is, is op dat moment gevaarlijk voor zichzelf en zijn omgeving.

De reden hiervan is dat ons verstand ons verteld wat goed of slecht is, maar deze persoon heeft zijn verstand verdoofd, zijn verstand is uitgeschakeld door de drugs die hij heeft genomen. Zie je beste kijker, de islam heeft ons het gebruiken van drugs niet zomaar verboden, de islam wilt het beste voor ons, maar zodra wij drugs gaan gebruiken gaat het de verkeerde kan op en gaan er juist vaak slechte zaken gebeuren. Dus, als we kijken naar wat de islam zegt, zien we dat het verboden is. Maar als we kijken naar onze maatschappij zien we dat het vrij normaal is dat er drugs gebruikt wordt. We kunnen niet ontkennen dat het een onderdeel is geworden van onze maatschappij. Maar we kunnen ons natuurlijk afvragen of drugs echt zo slecht is?

Waarom zou een persoon bijvoorbeeld geen jointjes mogen roken? Het klopt inderdaad dat sommige onderzoeken uitwijzen dat het gebruik van cannabis ondersteunend kan zijn voor het onderdrukken van de gevolgen van bepaalde ziektes. Zo kan medicinale cannabis, volgens het Cannabisbureau,  gebruikt worden bij het behandelen van verschillende ziekten zoals Gilles de la Tourette en mutiple sclerose. De vraag is dan natuurlijk, waarom heeft de islam toch het gebruik van cannabis verboden?

De reden hiervan is dat de islam uitgaat van het grote goed, dat de islam hetgeen voorschrijft wat het beste is voor de gehele maatschappij en dus ook voor ieder individu. De islam is een religie van “voorkomen is beter dan genezen”. De islam weegt ook de voor- en nadelen af zoals we in de video over alcohol hebben gezien. Maar ook bij drugs zijn de nadelen groter dan de voordelen. Om deze reden is het in de islam verboden om drugs te gebruiken.

Laten we eens kijken naar een aantal onderzoeken. Zo publiceerde het medische tijdschrift “The Lancet” op 1 juni 2012 een onderzoek waaruit blijkt dat het aantal drugsgebruikers wereldwijd wordt geschat tussen de 149 en de 271 miljoen. Het aantal cannabisgebruikers ligt het hoogst, volgens deze studie, met wereldwijd tussen de 125 en 203 miljoen gebruikers. Het aantal gebruikers van amfetamines (o.a. speed) wordt geschat op veertien tot 56 miljoen, het aantal cocaïnegebruikers op veertien tot 21 miljoen en het aantal gebruikers van opiaten (o.a. heroïne en morfine) op twaalf tot 21 miljoen.

Het gebruik van XTC, LSD, anabole steroïden en het misbruik van medicijnen werden echter niet opgenomen in deze studie. Dit betekent dat er dus nog vele miljoenen gebruikers van andere soorten drugs niet eens zijn opgenomen in de studie. Volgens een artikel in de Volkskrant van 10 oktober 2003 worden er jaarlijks 500 miljoen pillen wereldwijd geslikt. Het is volgens hetzelfde artikel in de Volkskrant zelfs Nederland's grootse exportproduct. In het artikel wordt aangegeven dat de urgentie om de wereldwijde XTC-handel te blijven bestrijden groot is. Het XTC-gebruik is ook alarmerend volgens Fossen van de Unit Synthetische Drugs, de USD, omdat de jeugd door de drugs in de greep komt van de georganiseerde criminaliteit.

XTC-handelaren beheersen de trends in het uitgaansleven. Dat doen ze onder andere via de house muziek, clubs en de daarbij horende drugs. Wie hip wil zijn komt naar deze disco's, slikt XTC-pillen en raakt in een roes. Om maar een vergelijking te geven, een land als Amerika telt meer dan 300 miljoen inwoners, uit het onderzoek in het medische tijdschrift zijn er gemiddeld 200 miljoen drugsgebruikers wereldwijd, dat zou dus betekenen dat als we alle drugsgebruikers in een enorm land als Amerika zouden verzamelen minimaal tweederde van de bevolking drugsgebruiker zou zijn.

Dat is maar even een voorbeeldje om het enorme aantal druggebruikers te verduidelijken. Daarbij moeten we ons dan ook nog even herinneren dat er dus vele anders soorten drugs zoals XTC niet zijn opgenomen in de studie. Dan nog zou een persoon kunnen zeggen dat het feit dat er zoveel druggebruikers zijn het nog niet per se betekent dat het slecht is. En inderdaad, het aantal druggebruikers is weliswaar verbazingwekkend hoog en alarmerend, maar de islam heeft zoals we gezegd hebben drugs verboden voor ieder individu om zodoende een betere en gezondere maatschappij te creëren.

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar het aantal sterfgevallen die zijn toegeschreven aan drugs. Uit de meest recente statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat er in 2004 250.000 overlijdens zijn toegeschreven aan het gebruik van drugs. Als we deze statistieken voor het gemak even aanhouden kunnen we zeggen dat er ieder jaar weer, jaar in, jaar uit, 250.000 mensen overlijden aan het gebruik van drugs. Dus drugs neemt niet alleen jouw verstand weg, het kan zelfs letterlijk jouw leven nemen.

Laten we als laatst eens kijken wat het bestrijden van illegale drugs de maatschappij jaarlijks kost. Politie en justitie hebben hun handen vol aan het bestrijden van georganiseerde misdaad als het op drugs aankomt. Laten we Amerika nog eens als voorbeeld nemen. De kosten voor het bestrijden van illegale drugs bedragen in Amerika alleen al meer dan 40 miljard per jaar. Dit geld is afkomstig van de belastingbetaler, maar dat is misschien niet eens het ergst.

Het is nog veel erger dat de politie en justitie zoveel tijd en energie steken in het bestrijden van illegale drugs. Stel je eens voor hoeveel tijd en middelen politie en justitie zouden overhouden in een wereld zonder drugs. Het kan zo maar zijn dat jouw gestolen laptop nu wel teruggevonden wordt door de politie, of dat hij helemaal niet meer gestolen wordt, aangezien de druggebruiker dan namelijk geen drugsgebruiker meer is en niet meer hoeft te stelen om in zijn behoefte te voorzien.

Daarnaast zit meer dan 50% van de gevangenen in Amerika vast doordat zij illegale drugs hebben gebruikt of doordat zij nadat ze drugs hebben gebruikt andere misdrijven hebben gepleegd. Daarbij moeten we denken aan openbaar geweld, diefstal enzovoort. Drugs is in de islam dan ook niet toegestaan omdat het niet goed is voor een persoon zelf en niet goed is voor de maatschappij waar die persoon deel van uitmaakt. Na al deze zaken die we hebben opgesomd zou de vraag juist moeten luiden: waarom gebruiken mensen drugs als het zo slecht is? Want het is ten nadele van jezelf en ten nadele van de maatschappij waarin jij leeft. En zo zien we weer een van de vele wijsheden binnen de islamitische regelgeving.

En misschien zet dit je aan tot nadenken wanneer je hoort dat iemand jou drugs aanbiedt. En denk jij even terug aan de cijfers die we zojuist hebben aangehaald en besef je, dat het ook voor jou verstandig is om er letterlijk met je verstand bij te blijven en geen drugs te nemen. Dankjewel voor het kijken en tot een volgende aflevering.