Waarom de vrijdag?

Vrijdag; een feestdag met vele bijzonderheden.

In de naam van Allah, de meest Barmhartige, de meest Genadevolle en vrede en zegeningen zij met eenieder van de profeten en met de laatste profeet die naar de mensheid is gestuurd, Mohammed, vrede zij met hem. Beste kijkers, welkom allemaal bij een nieuwe video van de waarom categorie.

Zoals jullie van ons gewend zijn zullen we in deze video categorie een aantal vragen beantwoorden die betrekking hebben op de islam. Vandaag gaan we het hebben over de vijfde dag van de week, de vrijdag. Want waarom is de vrijdag zo belangrijk voor moslims?

Je ziet op de vrijdag moslims massaal naar de moskee gaan, als het kan nemen ze ‘s middags vrij van werk en ze hebben vaak traditionele kleding aan. Er zijn meer redenen waarom de vrijdag zo speciaal is voor de moslims.

Zo komen ze op die dag bij elkaar, gaan naar de moskee, luisteren naar de preek van de imam en ze verrichten het gezamenlijke gebed. Als je hier wat dieper over nadenkt zie je het belang van deze dag. Het bevordert hierdoor het gevoel van broeder- en zusterschap binnen de islam. De vrijdag breng je als moslim dus niet in je eentje door.

Het kan soms zijn dat een persoon het doordeweeks heel druk heeft waardoor hij er niet aan toe komt om naar de moskee te gaan. Doordat het vrijdaggebed verplicht is ben je minimaal één per week in de moskee. Op die dag geeft de imam ook een preek waardoor mensen die doordeweeks niet naar de moskee komen toch weer even een wake up-call krijgen doordat ze weer even herinnerd worden aan het doel van het leven, namelijk; het aanbidden van die Ene ware Schepper, Allah, de Schepper van de hemelen en aarde.

Je verricht ook het gezamenlijke gebed, hetgeen bijdraagt aan het gevoel van broederschap. En dat is nou precies wat we nodig hebben in deze maatschappij. Mensen zijn meer en meer egoïstisch geworden. Steeds meer mensen hebben zich door hun leefstijl afgezonderd van de maatschappij en de mensen om zich heen.

Als we kijken naar de islam zien we dat het tegenovergestelde juist wordt gestimuleerd. Het is juist de bedoeling om een goede relatie te hebben met de mensen om je heen en de maatschappij waarin je leeft. De vrijdag is een voorbeeld van een gezamenlijke bijeenkomst waarin moslims zich realiseren dat er meer is dan ik, ik en ik. Persoonlijk word je daardoor ook gestimuleerd om een goede band te hebben met de mensen om je heen in jouw woonwijk, op werk, op school en ga zo maar door.

Dat zijn een paar redenen waarom de vrijdag zo speciaal is voor de moslims, maar er is meer. Zo heeft de profeet Mohammed, vrede zij met hem, ons verteld dat de vrijdag de beste dag is van de week. Op die dag was profeet Adam, vrede zij met hem, geschapen. Op die dag ging Adam het paradijs binnen en op die dag verliet hij het paradijs. We zien dus dat de vrijdag ook een belangrijke dag is door de grote gebeurtenissen die in het verleden en in de toekomst zullen plaatsvinden.

Ook heeft de profeet Mohammed, vrede zij met hem, ons verteld dat op de vrijdag de dag des oordeels zal aanbreken. De dag des oordeels is een enorme gebeurtenis, op die dag zal ieder mens voor Allah moeten staan en zichzelf verantwoorden voor hetgeen hij heeft gedaan of juist niet heeft gedaan in het wereldse leven. Het is op die dag dat je te horen krijgt of jij naar het paradijs gaat of naar het hellevuur. Zo zien we dat allerlei grote gebeurtenissen op de vrijdag zullen gaan plaatsvinden.

Ook brengt de vrijdag vele voordelen met zich mee. Zo vertelt de profeet Mohammed, vrede zij met hem, dat van vrijdaggebed tot vrijdaggebed alle zonden, behalve de grote, worden vergeven. Een mens begaat iedere dag vele zonden, maar Allah, zo Barmhartig en Vergevingsgezind dat Hij is, vergeeft ons alle zonden die je verricht als je maar iedere vrijdag naar de moskee komt. Daarbij dient vermeld te worden dat het vrijdaggebed alleen verplicht is voor de mannen, maar we zien in de praktijk dat ook vele vrouwen dit gebed bijwonen.

Wat de vrijdag ook zo speciaal maakt is dat er speciale aanbiddingen verricht worden door de moslim die alleen op de vrijdag plaatsvinden. Zo lezen moslims iedere vrijdag hoofdstuk 18 van de Koran. Als een persoon dit hoofdstuk leest wordt hij van vrijdag tot vrijdag verlicht en gezegend met deze verlichting.

Het is ook aanbevolen om jezelf te reinigen door, zoals we dat noemen, de grote wassing te verrichten. Daarbij was je jouw gehele lichaam. Het doel daarvan is dat je lekker ruikt als je naar de moskee gaat en zodat je andere mensen niet stoort doordat je onaangenaam ruikt. Ook is het daarnaast aanbevolen om mooie en schone kleding aan te trekken, want de vrijdag is een feestdag voor de moslims.

Samengevat zien we dus dat vrijdag om meerdere redenen heel belangrijk is voor de moslims. We zullen het puntsgewijs nog even doornemen.

Nummer 1: Het is een dag die uitgekozen is door Allah. Hij heeft deze dag belangrijker gemaakt dan alle andere dagen van de week. Zo heeft de profeet Mohammed gezegd dat de vrijdag voor de moslims is, de zaterdag voor de joden en de zondag voor de christenen.

Nummer 2: We zien dat de moslims op deze dag bij elkaar komen en daardoor het gevoel van broederschap onderhouden en versterken.

Nummer 3: Op deze dag verrichten moslims allerlei aanbiddingen die speciaal voor de vrijdag zijn.

Nummer 4: Het is een dag waarop vele belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden en zullen plaatsvinden in de toekomst.

Nummer 5: Op de vrijdag is er een ‘speciaal uur’ waarop het gebed van iedere moslim wordt verhoord door Allah.

Nummer 6: Het is een wekelijkse kans om jouw zonden te laten vergeven door Allah om zodoende een sterkere band met Allah te krijgen.

Nummer 7: Het is een feestdag voor de moslims omdat Allah ons geëerd heeft door eerder genoemde zaken.

En nummer 8: Het is een dag die ons laat zien dat we met z’n allen tot veel meer in staat zijn dan ieder afzonderlijk. Het gevoel van saamhorigheid wordt versterkt waardoor een persoon dit gevoel ook in de rest van zijn leven kan terug zien. Dat gevoel van saamhorigheid terug zien met jouw buren, in jouw woonwijk, op straat, op werk enzovoort. En natuurlijk bedoel ik niet dat je met iedereen moet gaan ‘socializen’. Maar als we eerlijk zijn en om ons heen kijken zul je je echt realiseren dat we een heel egoïstisch en teruggetrokken bestaan leiden. De vrijdag laat zien en herinnert mensen aan het belang van een gemeenschap.

Dat is de reden waarom de vrijdag zo speciaal is voor moslims. Bedankt voor het kijken en tot de volgende keer.