Twee bijzondere vrouwen

Maria en Khadija, een voorbeeld voor velen.

Beste kijker, in deze video wil ik het kort hebben over een tweetal bijzondere vrouwen in de geschiedenis van de islam.

Hun levens zijn zo bijzonder geweest dat we er tegenwoordig nog steeds over spreken. Wat betekent dat we hen tot de meest bekende en meest bijzondere mensen ooit kunnen rekenen.

De eerste vrouw waar het in deze video over zal gaan is Khadija. Khadija was een mooie, intelligente en rijke zakenvrouw toen Mohammed (vrede zij met hem) haar leerde kennen. Ze had een goedlopend handelsbedrijf, wat zo’n 1450 jaar geleden vrij bijzonder was voor een vrouw. Ze trouwde met de profeet Mohammed, vrede zij met hem, toen ze veertig jaar was. De Profeet, vrede zij met hem, was op dat moment vijfentwintig.

Zij was de eerste vrouw van de profeet Mohammed (vrede zij met hem). En ze was ook de eerste vrouw die zich bekeerde tot de islam. Toen de profeet Mohammed haar vertelde over de openbaring die hij had ontvangen van God getuigde ze van haar geloof in Allah. Ze was van grote emotionele steun voor Mohammed, vrede zij met hem, toen hij door Allah werd gezegend met het profeetschap. In de video’s over het leven van de profeet Mohammed, (terug te zien op waaromislam.nl), wordt daar ook over gesproken.

Het is bekend dat toen de profeet Mohammed zijn eerste openbaring van de engel Djibriel ontving, hij ervan geschrokken was. Hij ging direct naar huis terwijl hij trilde van angst door deze bijzondere situatie. Thuis aangekomen vertelde hij zijn vrouw Khadija wat er was gebeurt. Ze stelde hem gerust en sprak hem moed in. Ze vertelde hem dat Allah hem nooit zou vernederen. Met haar onvoorwaardelijke steun en haar sterke geloof wist ze de profeet in deze moeilijke periode te ondersteunen.

Dat deed ze trouwens niet alleen in die eerste momenten. Gedurende de rest van haar leven bleef ze dit doen. Uiteindelijk stierf ze in het dertiende jaar van het profeetschap. De profeet Mohammed zei over haar “Ze geloofde in mij toen niemand dat deed, ze accepteerde de islam terwijl anderen mij verwierpen en ze gaf steun en zorg in een tijd dat niemand anders een helpende had uitstak.”

Het was deze vrouw die altijd door de profeet Mohammed werd genoemd, ook na haar overlijden, want zij was zijn grote liefde. Met haar sterke geloof, haar steun en haar daadkracht was ze (en is ze) een voorbeeld voor vrouwen over de gehele wereld. Of doe vrouwen nu moslim zijn of niet.

De tweede vrouw is een vrouw die vereeuwigd werd in de Koran. Het is de moeder van de profeet Jezus; Maria.

Ze staat bekend vanwege allerlei zaken, maar in de eerste plaats vanwege haar sterke geloof. Haar jonge jaren bracht ze volledig door met daden van aanbidding zoals het verrichten van het gebed. Ondanks dat ze niet getrouwd was, werd ze zwanger van een kind dat later de naam Jezus zou krijgen. De periode na de bevalling verliep niet gemakkelijk voor haar. Toen haar volk erachter kwam dat ze een kind had gekregen werd ze beschuldigd van onzedig gedrag. En hoe zou ze uit kunnen leggen dat dit kind haar door God gegeven was? In hoofdstuk 19: 27-30 van de Koran lezen we hierover:

فَأَتَتْ بِهِ قَوْمَهَا تَحْمِلُهُ قَالُوا يَا مَرْيَمُ لَقَدْ جِئْتِ شَيْئاً فَرِيّاً {} يَا أُخْتَ هَارُونَ مَا كَانَ أَبُوكِ امْرَأَ سَوْءٍ وَمَا كَانَتْ أُمُّكِ بَغِيّاً {} فَأَشَارَتْ إِلَيْهِ قَالُوا كَيْفَ نُكَلِّمُ مَن كَانَ فِي الْمَهْدِ صَبِيّاً {} قَالَ إِنِّي عَبْدُ اللَّهِ آتَانِيَ الْكِتَابَ وَجَعَلَنِي نَبِيّاً

“Toen ging zij naar haar volk, hem (Jezus) dragend. ‘O Maria, voorzeker, jij hebt iets vreemds gedaan. O zuster van Haroen, jouw vader was geen slechte man en jouw moeder was geen onzedelijke vrouw.’ Daarop wees zij naar hem. Haar volk zei: ‘Hoe kunnen wij spreken met een baby, die nog als kind in de wieg ligt?’ Hij (Jezus) zei: ”Voorwaar, ik ben een dienaar van Allah. Hij heeft mij de Schrift gegeven en mij tot een profeet gemaakt.”

Een wonder van Allah. Een kind dat spreekt terwijl het nog maar klein is om zo zijn moeder te verdedigen tegen de beschuldigingen.

Maria en Khadija behoren volgens de islamitische traditie tot de groep van de vier beste vrouwen. Maar naast die vier zijn er nog vele andere personen te noemen. Neem bijvoorbeeld Aisha. Zij en de profeet Mohammed trouwden met elkaar enkele jaren na het overlijden van Khadija. Ze wordt door de volledige moslimgemeenschap erkend als één van de grootste islamitische geleerden die de wereld ooit gekend heeft. Een voorbeeld op het gebied van kennis en de verspreiding daar van.

En neem Sumayya. Deze vrouw was de eerste persoon die, nadat de profeet met zijn oproep begon, gedood werd vanwege haar geloof. Ze werd vermoord omdat ze de islam niet wilde inruilen voor afgoderij.

En zo kunnen we nog meer vrouwen noemen, van vroegere tijd en van meer recente tijd. De vrouw heeft niet alleen een vooraanstaande positie gekregen van Allah. Deze vrouwen en vele anderen, hebben die ook gekregen door hun vroomheid en door hun voorbeeldfunctie. Wanneer we met zijn allen minder zouden kijken naar een kledingstuk als de hijaab, en meer gaan kijken naar de kwaliteiten van de persoon, zou dat dan niet een goede stap vooruit zijn?