Van Molens naar Mekka deel 3

De aankomst in 'de Stad van de Profeet'.

 

Na een dag te hebben gereisd, zijn we aangekomen in Medinah. Vanaf het moment dat we zijn geland is een ongelofelijke rust voelbaar. We hadden hier verhalen over gehoord, maar niet verwacht dat het direct zo merkbaar zou zijn. Op het vliegveld worden we ontvangen door onze gastheren. Ze zullen de rest van het verblijf onze reisleiders zijn.

Buiten krijgen we direct een klap van de hitte. Het is ruim 40 graden, en we zijn nog steeds gekleed op het Nederlandse weer. Gelukkig heeft de bus airconditioning. We zijn nu op weg naar het centrum van Medinah, maar kunnen nog nauwelijks bevatten dat we echt hier zijn.

Ons hotel ligt op steenworpafstand van de moskee. Hier ontmoeten we onze reisgenoten uit andere delen van Europa, zetten de koffers op onze kamer, en maken ons klaar om de moskee te bezoeken.

Masjid-an-Nabawi, oftewel de moskee van de profeet. Het voelt onwerkelijk om hier te lopen, alsof je elk moment wakker kan worden. Dit is de plaats waar de profeet Mohammed, vrede zij met hem, naar toe is gevlucht toen de moslims werden onderdrukt in Mekka. Iedereen is er stil van en laat het moment op zich inwerken.

De moskee is niet alleen bijzonder vanwege de grootte of de prachtige bouwkunst; hier is ook de plek waar de profeet Mohammed zijn preken gaf, en - onder de groene koepel – ligt zijn graf. Het is een zeer emotionele ervaring, en de komende dagen zullen we zo vaak mogelijk de moskee bezoeken.

Sinds de bouw in 622 is Masjid-an-Nabawi negen keer uitgebreid. De meest recente uitbreiding werd afgerond in 1994, en kostte ruim 17 miljard euro. Sindsdien heeft de moskee capaciteit voor meer dan een half miljoen mensen, inclusief de gebedsruimte van het dak en plein. Onder het plein is o.a. een parkeergarage met ruimte voor 4400 auto’s, en 14 wasruimtes met 2000 toiletten.

Om te beschermen tegen de hitte, zijn op het plein gigantische parasols gebouwd. Tegen zonsondergang klappen de parasols in, en kan de warmte van de marmeren vloer ontsnappen. In de winter is dit proces omgekeerd, waardoor de temperatuur altijd aangenaam is. Daarnaast heeft de moskee een aantal andere middelen om het de bezoeker gemakkelijk te maken, zoals watersproeiers ter verkoeling...en plastic tasjes om je sandalen mee te nemen, zodat je deze niet kwijt raakt in de gigantische moskee.

Voor een plek waar honderdduizenden mensen komen, is Medinah opvallend schoon. Een leger van schoonmakers is dag en nacht bezig met vegen en poetsen, zelfs wanneer er niks schoon te maken lijkt. Bezoekers worden dan ook  veelvuldig gewezen op de gezamenlijke verantwoordelijkheid om de moskee schoon te houden.

Naast de moskee heeft Medina ook een prachtig winkelcentrum. Na het nachtgebed komen we hier vaak om te eten, drinken, en kadootjes te kopen voor familie in Nederland. Tijdens Ramadan is het ’s nachts erg druk; tot diep in de nacht zien we families met kinderen in het winkelcentrum. De winkels zijn geopend tot het ochtendgebed, en gaan ’s middags weer open. Door dit ritme krijgen we elke dag slechts een paar uurtjes slaap, maar er is zoveel te zien in Medinah dat we geen eens tijd hebben om moe te zijn.