Van Molens naar Mekka deel 4

Medina, vroeger en nu.

Medina is een stad met een rijke en imposante geschiedenis. De profeet Mohammed, vrede zij met hem, vluchtte vanuit Mekka hier heen toen de moslims werden vervolgd en onderdrukt. Medina bleek een veilige thuishaven; de profeet Mohammed woonde hier tot zijn dood en de stad was zeer geliefd bij hem. Een bijnaam van Medina is dan ook ‘De stad van de profeet’. 

Tijdens ons verblijf besteden wij veel van onze tijd aan lezingen over de stad, het leven van de profeet, en het bezoeken van historisch belangrijke plaatsen. Zelfs wanneer sommige informatie al bij ons bekend is, is het bijzonder om daadwerkelijk op dezelfde plek te zijn. Het geeft je nog meer waardering en bewondering voor de moeilijkheden die de profeet Mohammed moest doorstaan.

Ten Noorden van Medina ligt de berg Uhud. Het gebergte is zo’n 7 kilometer lang, 1100 meter hoog, en was de locatie van een belangrijke veldslag. Een leger uit Mekka was naar Medina gereisd om de moslims hier te bevechten, en ze troffen elkaar bij Uhud. De moslims waren aan de winnende hand, totdat sommigen hun positie verlieten, ondanks dat hen dit vooraf verboden was. Dit resulteerde in onnodige verliezen voor de moslims, en een belangrijke les.

Toen de profeet Mohammed, vrede zij met hem, vluchtte naar Medina, werd hij gastvrij ontvangen door de inwoners. Op de plek van het ontvangst werd de eerste moskee gebouwd. Deze moskee, masjid Quba, bestaat nog steeds. Door de geschiedenis heen is de moskee verbouwd en onderhouden door de moslimleiders. Sinds de laatste verbouwing kunnen er 20.000 mensen tegelijk het gebed verrichten. Meer recente geschiedenis is vlakbij te zien; hier ligt de trainrails van de hidjaz-spoorlijn. Begin 20e eeuw werd door het Ottomaanse Rijk een spoorlijn aangelegd die van Istanbul naar Mekka zou gaan, maar vanwege de Eerste Wereldoorlog is de spoorlijn nooit verder gekomen dan Medina.

1400 jaar na de aankomst van de profeet Mohammed, vrede zij met hem, zijn de inwoners van Medina nog steeds zeer gastvrij. Overal worden we hartelijk ontvangen, en kosten noch moeite worden gespaard. Er wordt gezorgd voor eten, drinken en entertainment voor de gasten uit Europa; het is een gastvrijheid die we in Nederland eigenlijk niet kennen. We krijgen zelfs cadeau’s van onbekenden, helaas niet altijd even makkelijk mee terug te nemen naar Nederland.

Ook in het centrum van de stad is genoeg te zien. In het Al-Medina museum zijn diverse bezichtigingen over kunst, wetenschap en geschiedenis. Één van de meest indrukwekkende is een tentoonstelling over het leven van de profeet Mohammed, vrede zij met hem. Waar hij is geweest, hoe hij woonde, en hoe de eerste moslims een gemeenschap vormde; alles is in de kleinste details te bekijken.

Bij een andere, prachtige expositie wordt getoond hoe het universum en het leven op Aarde in elkaar zitten. Het grote verschil met bijvoorbeeld een Nederlands museum is de nadruk op God, die verantwoordelijk is voor de schepping. Dit zie je weer terug bij een tentoonstelling over de eigenschappen van God, die wordt vergezeld door schitterende kunstwerken. Eigenlijk komen we tijd te kort om alles te zien, maar we zijn hier voor de bedevaart, en het was bijna nu bijna zover…