Van Molens naar Mekka deel 2

Op reis met een groep onbekenden.

’s Morgens verzamelt de groep zich op Amsterdam Centraal. Je reist met een groep grotendeels onbekenden, en het voelt nog wat onwennig. Vanaf Amsterdam vertrekken we met de trein naar Keulen, en vanuit Keulen naar Frankfurt, een reis van ongeveer vier uur. Deze tijd wordt nuttig besteed door Koran te lezen, de rituelen van de bedevaart te herhalen, of elkaar beter te leren kennen. In Keulen is er een overstap waar we moeten uitvogelen hoe het kaartenautomaat werkt; ons eerste stukje teambuilding. Je merkt al snel dat de sfeer in de groep goed is, en broederschap zich onderling begint te vormen.

Binnen de kortste keren zijn we door de douane heen; eigenlijk veel sneller dan je gewend bent als moslim op een vliegveld.

De laatste berichtjes worden gestuurd naar familieleden, voordat we het vliegtuig instappen. 

Voordat we vertrekken wordt op het beeldscherm een islamitische smeekbede getoond. In deze smeekbede wordt God vereerd, bedankt, en gevraagd om de reis voor ons gemakkelijk te maken. Dit is naar het voorbeeld van de profeet Mohammed, vrede zij met hem.
De vliegreis duurt zo’n vijf-en-een-half uur, en brengt ons naar Jeddah, een stad aan de westkust van Saoedi-Arabie. Jeddah is al sinds de 7e eeuw een belangrijke stad voor bedevaartgangers, die hier vandaan doorreizen naar Mekka of Medinah.

We reizen tijdens de vastenmaand  Ramadan, waarin vasten over het algemeen verplicht is. Voor iemand op een lange reis is het vasten niet verplicht, maar optioneel. De vliegmaatschappij houdt hier rekening mee; passagiers hebben de keuze om eten geserveerd te krijgen op het normale tijdstip, of na zonsondergang, wanneer het vasten verbroken wordt.

We arriveren ’s nachts in Jeddah, waar we vervolgens vier uur lang in een tergend trage wachtrij staan.

Nadat we het gebed hebben verricht, wordt er geld opgenomen en besloten waar we gaan eten. Bij zonsopgang begint voor ons namelijk weer het vasten. Gelukkig hoeven we in Saoedi-Arabië niet lang te zoeken; alle eetgelegenheden adverteren immers met halal voedsel.

In de ochtend stappen we weer aan boord. Nog een uur vliegen, en dan zijn we eindelijk daar. De stad waar we zoveel over gelezen hebben, en nu eindelijk met eigen ogen gaan zien; Medina.