De profeet Salomo - Deel 2

Het levensverhaal van de profeet de profeet Salomo - Deel 2.

Salamoe aleikoem, vrede zij met jullie, bedankt voor het kijken naar waaromislam.nl. Vandaag gaan we verder met deel twee van het verhaal van Salomo vrede zij met hem, in deel één hebben we gezien dat Salamo vrede zij met hem een profeet en koning was onder Israëlieten, ook hebben we het verhaal van Salamo en de mier besproken. Vandaag gaan we verder met dit interessante verhaal. .

De vorige keer hebben we gezien dat Salamo vele gunsten heeft gekregen van Allah, zo was hij tot profeet en koning gemaakt door Allah. Ook heeft Allah heel veel zaken voor hem in dienst gesteld, zo had hij een groot leger van mensen, djinns en vogels. Ook begreep hij de taal van mieren, vogels en allerlei andere soorten dieren. Op een dag checkte Salamo vrede zij met hem zijn leger en hij zag dat de ‘hoedhoed’ afwezig was, de ‘hoedhoed’ is de Arabische benaming voor hop. De hop ontbrak onder de vogels. We lezen in hoofdstuk 27 vers 20 en verder dat Salamo zeer verbaasd was over de afwezigheid van de hop en zei:

وَتَفَقَّدَ الطَّيْرَ فَقَالَ مَا لِيَ لَا أَرَى الْهُدْهُدَ أَمْ كَانَ مِنَ الْغَائِبِينَ

“Hoe komt het dat ik de hop niet zie? Of behoort hij tot de afwezigen?”

Verbaasd als hij was ging Salomo vrede zij met hem verder en zei:

لَأُعَذِّبَنَّهُ عَذَاباً شَدِيداً أَوْ لَأَذْبَحَنَّهُ أَوْ لَيَأْتِيَنِّي بِسُلْطَانٍ مُّبِينٍ

“Ik zal hem zeker een strenge bestraffing opleggen of ik zal hem zeker slachten, of hij zal bij mij moeten komen met een duidelijke reden.”

De taak van de hop was om water te zoeken wanneer het leger van Salomo vrede zij met hem dat nodig had. Salomo zou dan vervolgens de djinns opdragen om te graven totdat ze het water konden bereiken. Maar op die dag was de hop afwezig en de hop had het daarvoor niet laten weten aan Salomo, de hop was dus afwezig zonder reden en zonder toestemming van Salomo vrede zij met hem. Maar de hop bleef niet lang weg, en toen hij terugkwam had hij super belangrijk nieuws voor Salomo vrede zij met hem. We lezen in de Koran dat de hop tegen Salomo zei:

أَحَطتُ بِمَا لَمْ تُحِطْ بِهِ وَجِئْتُكَ مِن سَبَإٍ بِنَبَإٍ يَقِينٍ

“…Ik weet iets waarvan jij nog niet weet. En ik breng jou uit Saba overtuigende berichten.”

De hop heeft nu de volle aandacht van Salomo vrede zij met hem en hij moet met een belangrijke reden komen voor zijn afwezigheid anders zal Salomo hem bestraffen of slachten. De hop gaat verder met zijn verhaal en zegt:

إِنِّي وَجَدتُّ امْرَأَةً تَمْلِكُهُمْ وَأُوتِيَتْ مِن كُلِّ شَيْءٍ وَلَهَا عَرْشٌ عَظِيمٌ {} وَجَدتُّهَا وَقَوْمَهَا يَسْجُدُونَ لِلشَّمْسِ مِن دُونِ اللَّهِ وَزَيَّنَ لَهُمُ الشَّيْطَانُ أَعْمَالَهُمْ فَصَدَّهُمْ عَنِ السَّبِيلِ فَهُمْ لَا يَهْتَدُونَ {} أَلَّا يَسْجُدُوا لِلَّهِ الَّذِي يُخْرِجُ الْخَبْءَ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَيَعْلَمُ مَا تُخْفُونَ وَمَا تُعْلِنُونَ {} اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ

“Voorwaar, ik heb gezien dat een vrouw over hen heerst en zij beschikt over alle zaken en zij heeft een geweldige troon. Ik heb gezien dat zij en haar volk knielen voor de zon, naast Allah. En dat de Satan hun hun daden schoon doet toeschijnen en hen afleidt van de Weg. Zij volgen dus geen Leiding. Zodat zij zich niet voor Allah neerknielen, Degene Die voortbrengt wat verborgen is in de hemelen en op de aarde, en Die weet wat jullie verbergen en wat jullie openlijk doen Allah, er is geen god dan Hij, de Heer van de Geweldige Troon.”

Prachtige woorden van de hop en hier zien we duidelijk wat de reden was voor de onaangekondigde afwezigheid van de hop, hij heeft in Saba, een stad in Yemen een koningin gezien, haar naam was Bilqis, zij had allerlei wereldse rijkdommen gekregen van Allah, maar zij en haar volk aanbaden de zon in plaats van Allah en dat was de reden waarom de hop wegbleef. Dit is natuurlijk een hele goede reden, want alle profeten en zo ook Salomo vrede zij met hem zijn slechts gestuurd met de boodschap dat er geen God is die het recht heeft om aanbeden te worden behalve Allah zonder daarbij iets of iemand anders te aanbidden. Salomo vrede zij met hem begreep de ernst van de situatie maar wilde toch checken of de hop de waarheid sprak. Salomo vrede zij met hem zei tegen de hop:

قَالَ سَنَنظُرُ أَصَدَقْتَ أَمْ كُنتَ مِنَ الْكَاذِبِينَ {} اذْهَب بِّكِتَابِي هَذَا فَأَلْقِهْ إِلَيْهِمْ ثُمَّ تَوَلَّ عَنْهُمْ فَانظُرْ مَاذَا يَرْجِعُونَ

“Wij zullen zien of jij de waarheid verteld hebt of dat jij tot de leugenaars behoort. Ga heen met deze brief van mij en geef hem aan hen; wend je dan van hen af en zie wat zij terugzeggen.”

Salomo vrede zij met hem schreef een boodschap op voor de hop zodat hij die aan Bilqis, de koningin van Shaba kon geven. In deze brief nodigde Salomo Bilqis uit naar het aanbidden van Allah alleen zonder partners en het volgen van Salomo vrede zij met hem, aangezien hij de profeet was in die tijd. Vervolgens gaf Salomo deze boodschap aan de hop. Nadat de boodschap geleverd was bij Bilqis was het voor Salomo vrede zij met hem afwachten wat de reactie zou zijn. Het verhaal gaat verder in de Koran en we lezen dat Bilqis het volgende zegt nadat ze de boodschap had ontvangen:

قَالَتْ يَا أَيُّهَا المَلَأُ إِنِّي أُلْقِيَ إِلَيَّ كِتَابٌ كَرِيمٌ {29} إِنَّهُ مِن سُلَيْمَانَ وَإِنَّهُ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ {} أَلَّا تَعْلُوا عَلَيَّ وَأْتُونِي مُسْلِمِينَ

“Zij zei: ‘O vooraanstaanden, voorwaar, aan mij is een edele brief bezorgd. Voorwaar, hij komt van Salomo en voorwaar, hij (luidt): ‘In de Naam van Allah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige. Verhef jezelf niet in hoogmoed boven mij en komt naar mij als overgegevenen.’”

Een zeer korte maar krachtige boodschap van Salomo vrede zij met hem. Bilqis wist niet wat ze met deze zaak moest doen, dus ze verzamelde haar adviseurs en sleutelfiguren uit het koninkrijk en zei:

قَالَتْ يَا أَيُّهَا المَلَأُ أَفْتُونِي فِي أَمْرِي مَا كُنتُ قَاطِعَةً أَمْراً حَتَّى تَشْهَدُونِ

“O vooraanstaanden, geeft mij raad in mijn zaak. Ik nam geen besluit over een zaak voordat jullie er getuigen van zijn.”

Zij bedoelde hiermee dat zij haar adviseurs altijd betrok als ze een belangrijke beslissing ging nemen. Haar adviseurs gaven haar een advies, ze zeiden: O Bilqis, wij zijn machtig en begiftigd met een enorm leger en wij zijn in staat om Salomo vrede zij met hem te bevechten, maar het oordeel is aan jou, denk dus na over wat je ons wilt bevelen. Maar Bilqis, deze koningin was een wijze vrouw en realiseerde zich dat de afzender van deze boodschap niet verslagen kon worden. Zij gaf daarom het volgende antwoord aan haar adviseurs:

قَالَتْ إِنَّ الْمُلُوكَ إِذَا دَخَلُوا قَرْيَةً أَفْسَدُوهَا وَجَعَلُوا أَعِزَّةَ أَهْلِهَا أَذِلَّةً وَكَذَلِكَ يَفْعَلُونَ

“Voorwaar, wanneer de koningen een stad binnengingen, zaaiden zij verderf en maakten zij de edelen onder haar inwoners tot vernederden; en zo handelen zij.”

Dus Bilqis besloot om niet te vechten tegen Salomo vrede zij met hem maar zij had een ander idee, zij besloot Salomo vrede zij met hem een cadeau te geven en wat voor een cadeau. Bilqis besloot om Salomo een werelds cadeau te geven in de zin van geld en rijkdommen. Zij hoopte op deze manier Salomo te beïnvloeden zodat hij hen en hun afgoderij met rust zou laten. Maar Salomo vrede zij met hem kon zijn rug niet omkeren als het gaat om afgoderij, toen Salomo het cadeau van Bilqis ontvangen had zei hij:

أَتُمِدُّونَنِ بِمَالٍ فَمَا آتَانِيَ اللَّهُ خَيْرٌ مِّمَّا آتَاكُم

“Zouden jullie mij met bezit steunen? Dat wat Allah mij gegeven heeft is beter dan wat Hij jullie gegeven heeft.”

Salomo vrede zij met hem zag in dat Bilqis hem probeerde te verleiden met rijkdommen zodat hij haar en haar volk in afgoderij met rust zou laten. Maar Salomo vrede zij met hem was niet verleidt en bleef standvastig op de weg van Allah en hij gaf duidelijk aan dat de gunsten die hij van Allah heeft gekregen veel beter zijn dan de gunsten die Bilqis en haar volk van Allah hadden gekregen. Na dit cadeau besloot Salomo vrede zij met hem om maatregelen te nemen, duidelijke maatregelen, zo lezen we dat hij de boodschapper van Bilqis aansprak waar iedereen bij was en hij zei tegen hem:

ارْجِعْ إِلَيْهِمْ فَلَنَأْتِيَنَّهُمْ بِجُنُودٍ لَّا قِبَلَ لَهُم بِهَا وَلَنُخْرِجَنَّهُم مِّنْهَا أَذِلَّةً وَهُمْ صَاغِرُونَ

“Keer naar hen terug, wij komen zeker met troepen naar hen, waartegen zij geen verzet kunnen bieden. En Wij zullen hen zeker daaruit verdrijven, vernederd, terwijl zij onderworpenen zijn.”

Zware woorden van Salomo vrede zij met hem, de boodschapper die Bilqis had gestuurd werd terug gestuurd met alle cadeaus en Salomo gaf aan dat dit oorlog wordt. Wil jij weten hoe dit verhaal afloopt, kom dan terug voor deel 3 van Salomo vrede zij met hem, Salomoe aleikoem, vrede zij met jullie.