De profeet Salomo - Deel 1

Het levensverhaal van de profeet de profeet Salomo - Deel 1.

Salamoe aleikoem, vrede zij met jullie en welkom terug bij waaromislam.nl. Vandaag wederom het verhaal van een bijzondere profeet. Een profeet die bij bijna iedereen bekend is, een profeet met een prachtig verhaal, een profeet wiens rijkdommen en giften van Allah eenieder zal verbazen, ik zal jullie niet langer in spanning houden, het is het verhaal van Salomo vrede zij met hem. Iedereen kent Salomo vrede zij met hem, Salomo is ook vanuit de Bijbel bekend, vandaag zullen we zien wat het verhaal is van deze profeet, zijn rijkdommen en wonderbaarlijke giften die hij van Allah kreeg.

Om te beginnen moeten we even stil staan bij de vader van Salomo vrede zij met hem, de vader van Salomo was namelijk ook een profeet en boodschapper. Wie was de vader van Salomo? David vrede zij met hem is de vader van Salomo, Salomo vrede zij met hem was dus zelf een profeet maar ook de zoon van een profeet.

Het verhaal van Salomo is niet precies hetzelfde zoals de verhalen van andere profeten, zo zien we bij andere profeten dat ze gestuurd worden naar een volk en dat ze hun volk uitnodigen naar het aanbidden van die ene ware God, Allah, de Schepper van de hemelen en aarde. Bij het verhaal van Salomo vrede zij met hem zien we dat zijn verhaal in de Koran wordt verteld door middel van verschillende verhalen. Maar, net als alle andere profeten was Salomo vrede zij met hem alleen gestuurd door Allah om zijn volk uit te nodigen naar de aanbidding van Allah zonder daarbij iets of iemand anders naast Allah te aanbidden.

Salamo vrede zij met hem heeft vele zaken gekregen van Allah. Zo was Salomo vrede zij met hem een koning onder de Israëlieten. Zo zegt Allah in hoofdstuk 27 vers 16: “En Suleyman (Salomo) volgde Dawoed (David) op.” Dit vers geeft aan dat Salomo vrede zij met hem het koninkrijk en het profeetschap van zijn vader erfde.

Daarnaast zien we dat Salomo vrede zij met hem vele bijzondere eigenschappen had gekregen van Allah, zo kon Salamo vrede zij met hem met vogels praten en allerlei andere soorten dieren. Allah zegt in de Koran in hoofdstuk 27 vers 16: “O mensen, aan ons is de taal van de vogels onderwezen, en ons is van alles gegeven.” Dat wil dus zeggen dat Salamo vrede zij met hem de taal van de vogels begreep. Salamo vrede zij met hem had daarnaast alle rijkdommen die een koning had in die tijd, een groot leger en veel mensen onder zijn bevel.

Allah vertelt ons in de Koran dat Salomo vrede zij met hem op een dag met zijn leger erop uittrok en als ik zeg met zijn leger, dan bedoel ik niet het soort leger dat we vandaag de dag kennen. Salomo had een heel speciaal leger, zijn leger bestond uit mensen, vogels en djinns. De eerste twee zijn duidelijk, mensen en vogels, maar wat zijn djinns. De djinns zijn een schepping van Allah net als iedere andere schepping van Allah zoals de mens ook een schepping is van Allah. Maar de djinns zijn een soort schepping die door de mensen niet gezien kunnen worden in dit wereldse leven.

Allah heeft de djinn geschapen voordat hij Adam had geschapen uit rookloos vuur. Ook de djinn is net als de mens geschapen om Allah te aanbidden en ook de djinn dient zich op de dag des oordeels te verantwoorden tegenover Allah. De duivel is ook een schepsel die tot de djinns behoort. Dat was even heel kort een uitleg over de djinn, terug naar het verhaal van Salomo.

Salomo trok er dus met zijn leger op uit bestaande uit mensen, djinns en vogels. De vogels zouden Salamo vrede zij met hem en zijn leger beschermen tegen de schaduw en de hitte van de zon. Op een gegeven moment komen Salomo vrede zij met hem en zijn leger aan bij een dal van mieren. Toen één van de mieren Salamo en zijn leger zagen riep hij de andere mieren op om hun huizen binnen te treden zodat Salomo en zijn leger hen niet zouden verpletteren. Zo lezen we in de Koran in hoofdstuk 27 vers 17 en 18:

وَحُشِرَ لِسُلَيْمَانَ جُنُودُهُ مِنَ الْجِنِّ وَالْإِنسِ وَالطَّيْرِ فَهُمْ يُوزَعُونَ {17} حَتَّى إِذَا أَتَوْا عَلَى وَادِي النَّمْلِ قَالَتْ نَمْلَةٌ يَا أَيُّهَا النَّمْلُ ادْخُلُوا مَسَاكِنَكُمْ لَا يَحْطِمَنَّكُمْ سُلَيْمَانُ وَجُنُودُهُ وَهُمْ لَا يَشْعُرُونَ

“En voor Salomo werden zijn troepen van de djinns en de mensen en de vogels verzameld, en zij werden in rijen opgesteld. Totdat zij langs de vallei van de mieren kwamen, en een mier zei: ‘O jullie mieren, gaat jullie woningen binnen, anders zullen Salomo en zijn troepen jullie vertrappen, zonder dat zij het beseffen!’”

Hier zien we dus dat Salamo ook de taal van de mieren begreep, het was Salamo vrede zij met hem die de woorden van deze mier hoorde. En wat was de reactie van deze prachtige profeet? Hij glimlachte, hij glimlachte door de toespraak van deze mier en Salamo vrede zij met hem realiseerde zich opdat moment iets heel belangrijks. Hij realiseerde zich dat hij vele gunsten heeft gekregen van Allah. Zo lezen we in de Koran in hoofdstuk 27 vers 19 dat dit zijn reactie was:

فَتَبَسَّمَ ضَاحِكاً مِّن قَوْلِهَا وَقَالَ رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحاً تَرْضَاهُ وَأَدْخِلْنِي بِرَحْمَتِكَ فِي عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ

“Toen glimlachte hij (Salomo) om haar woorden, en zei: ‘Mijn Heer, maak mij dankbaar voor Uw gunst die U mij en mijn ouders schonk, en doe mij goede daden verrichten, waar U Uw welgevallen op doet rusten. En laat mij, door Uw Barmhartigheid, behoren tot Uw rechtschapen dienaren.’”

Prachtige woorden van Salamo vrede zij met hem, ondanks alles wat hij had gekregen van Allah was hij een nederige dienaar van Allah, hij was niet arrogant en zei kijk mij en mijn leger, zelfs de mieren vrezen mij. Nee, hij was een oprechte koning die dankbaar was en die Allah vroeg om hem de kracht en de mogelijkheid te geven om dankbaar te zijn voor alle gunsten die hij van Allah heeft gekregen.

Nu is de vraag aan jou beste kijker, ben jij dankbaar tegenover Allah? Hoeveel gunsten heb jij wel niet gekregen van Allah, je hoort mij nu via deze video tot jou praten, dat betekent dat je oren hebt gekregen van Allah, je ziet mij in jouw scherm, dat betekent dat je ogen hebt gekregen van Allah. Je begrijpt wat ik zeg, dat betekent dat je een verstand hebt gekregen van Allah en zo kan ik nog wel even doorgaan. Denk dus na over dit wereldse leven, gebruik de oren, ogen en verstand die je van Allah hebt gekregen, want Allah heeft jou die gegeven als middelen om tot Hem te komen en niet om Hem daarmee ongehoorzaam te zijn.

Bedankt voor het kijken en tot de volgende keer, dan zullen we zien wat voor wonderen en nog meer zullen plaatsvinden in het leven Salamo vrede zij met hem, mis deel 2 van deze profeet dus niet, salamoe aleikoem, vrede zij met jullie!