De profeet Saalih

Het levensverhaal van de profeet Saalih.

Salamoe aleikoem, vrede zij met jullie en welkom bij een nieuwe video waarin we het verhaal van een nieuwe profeet gaan behandelen. Het verhaal dat we vandaag gaan behandelen is het verhaal van de profeet Saalih (vrede zij met hem). De profeet Saalih (vrede zij met hem) werd gestuurd naar een volk genaamd Thamoed. Thamoed was een volk dat na het volk van Ad leefde. Het volk van Ad is trouwens het volk waar profeet Hud (bij sommige bekend als Eber) (vrede zij met hem) naar gestuurd is. Thamoed was een volk dat was vervallen in afgoderij. Zij waren net als het volk van Ad afgodenaanbidders.

Maar wat was de boodschap van Saalih (vrede zij met hem)? Zijn boodschap was uiteraard dezelfde boodschap als die van alle andere profeten, vanaf Adam tot en met profeet Mohammed vrede zij met hen allen. Saalih nodigde zijn volk dan ook uit naar het aanbidden van die Ene ware God, de Schepper van de hemelen en de aarde. Het allerbelangrijkste doel van ieder mens, van jou, van mij, maar ook voor mensen die duizenden jaren geleden hebben geleefd net als Thamoed, het volk van Saalih (vrede zij met hem).

Saalih nodigde zijn volk dag en nacht uit naar het aanbidden van Allah, alleen zonder de afgoden die zij aanbaden. Zoals gezegd leefde Thamoed kort na het volk van Ad. Saalih (vrede zij met hem) herinnerde zijn volk aan Ad en de profeet die naar hen gestuurd was. Zo lezen we in de Koran in hoofdstuk 7 vers 74:

وَاذْكُرُواْ إِذْ جَعَلَكُمْ خُلَفَاء مِن بَعْدِ عَادٍ وَبَوَّأَكُمْ فِي الأَرْضِ تَتَّخِذُونَ مِن سُهُولِهَا قُصُوراً وَتَنْحِتُونَ الْجِبَالَ بُيُوتاً فَاذْكُرُواْ آلاء اللّهِ وَلاَ تَعْثَوْا فِي الأَرْضِ مُفْسِدِينَ

“En (gedenkt) toen Hij jullie tot opvolgers aanstelde na (de ondergang van) Ad en Hij jullie op aarde vestigde. Jullie namen van haar vlakten om er paleizen (op te bouwen) en jullie namen van de bergen om er huizen uit te houwen. Gedenkt daarom de gunsten van Allah en sticht geen onheil op de aarde, als verderfzaaiers.”

In dit vers zien we ook dat Allah Thamoed enorme gunsten had gegeven. Allereerst had Hij hun kort na het volk van Ad laten leven, waardoor ze konden leren van hun fouten en niet in dezelfde fouten zouden vervallen. Daarnaast zien we dat Allah hen enorme krachten had gegeven. Zo veel kracht zelfs, dat we zien dat Thamoed paleizen bouwden op vlakten en zelfs huizen groeven uit de bergen.

Kunnen jullie je dat voorstellen? Ze waren toen al in staat om paleizen te bouwen en huizen te maken in bergen. Saalih (vrede zij met hem) roept zijn volk dan ook op om Allah, degene die dit allemaal heeft mogelijk gemaakt voor hen, te bedanken. En de enige manier om Allah echt te bedanken, is door Allah alleen te aanbidden zonder iets of iemand naast Allah te aanbidden.

Maar het volk van Saalih (vrede zij met hem) gaf geen gehoor aan de herhaaldelijke oproep van Saalih. Nadat Saalih lang met zijn volk had gepraat zeiden zij tegen hem (Koran, hoofdstuk 11:62):

يَا صَالِحُ قَدْ كُنتَ فِينَا مَرْجُوّاً قَبْلَ هَـذَا أَتَنْهَانَا أَن نَّعْبُدَ مَا يَعْبُدُ آبَاؤُنَا وَإِنَّنَا لَفِي شَكٍّ مِّمَّا تَدْعُونَا إِلَيْهِ مُرِيبٍ

“O Saalih, waarlijk, hiervoor was jij temidden van ons iemand waarop wij onze hoop hadden gevestigd. Verbied jij ons nu dat wij aanbidden wat onze vaderen aanbaden? En voorwaar, wij verkeren in grote twijfel over hetgeen waartoe jij ons oproept.”

Met andere woorden, O Saalih, jij was hiervoor een persoon tegen wie wij opkeken. Maar sinds jij zo raar doet en ons uitnodigt naar het aanbidden van alleen Allah zonder partners weten we het niet meer met jou. Volgens ons ben je in de war. O Saalih, waarom houd je niet op met het verspreiden van deze boodschap? Dan zul je weer een man zijn met hoog aanzien in ons midden. Maar Saalih (vrede zij met hem) gaf niet op, hij bleef zich vastklampen en bleef geduldig in het uitnodigen van zijn volk naar het aanbidden van Allah alleen zonder partners.

Op een gegeven moment was Saalih (vrede zij met hem) weer in gesprek met zijn volk. Zijn volk wees toen tijdens dat gesprek spontaan naar een rots en zeiden: ‘Als je een zwangere kamelin uit die rots kunt halen die er zus en zo uit ziet, dan zullen we je zeker geloven.’ Saalih zei: ‘Weten jullie heel zeker dat als dat gebeurd jullie in mij zullen geloven?’ Zei zeiden: ‘Jazeker Saalih’. Saalih (vrede zij met hem) trok zich terug in zijn gebedsplaats om Allah te vragen dit wonder te laten plaatsvinden. Vervolgens beval Allah de rots te splijten en zie daar: een zwangere kamelin die er zus en zo uit ziet.

Oei, dit had het volk van Saalih niet verwacht, eerst hebben ze een onmogelijke wens, stel je voor een rots met daarin een zwangere kamelin, maar Allah is tot alles in staat. Nadat Allah hen dit teken had gegeven bleven echter de meesten onder hen ongelovig, een minderheid geloofde wel in Saalih.

Dit was een teken van Allah. Ze vragen om iets en ze krijgen het, maar deze kamelin kwam ook als beproeving van Allah. Zo was de regel dat de kamelin om de dag van het water mocht drinken. Dus de ene dag dronk het volk van Saalih (vrede zij met hem) en de andere dag dronk de kamelin. En Saalih (vrede zij met hem) had zijn volk daarnaast gewaarschuwd, O wee als jullie de kamelin iets aandoen, dan zullen jullie bestraft worden door Allah. Maar het volk van Saalih (vrede zij met hem) was onrechtvaardig.

Zij konden het niet hebben dat het teken van Allah, de kamelin om de dag van hun water moest drinken. Zij kwamen daarom met een plannetje, negen mannen onder het volk van Saalih (vrede zij met hem) gingen rond in de stad en gingen toestemming vragen bij de mensen om de hielpezen van de kamelin door te snijden. Dat was dus hun plan, de hielpezen doorsnijden van de kamelin.

De mensen van dit volk keurden dit goed en dus zochten deze negen mannen de kamelin op en sneden haar hielpezen door. Dit terwijl Saalih (vrede zij met hem) hun meerdere malen had gewaarschuwd om de kamelin geen onrecht aan te doen, dit is het teken van Allah, respecteer dat dan ook. Maar zij gaven hier geen gehoor aan. Nadat de kamelin op de grond was gevallen hadden deze negen mannen haar daarna ook nog eens vermoord. De zwangere kamelin had in de tussentijd al een jong kameeltje gekregen, toen het jong dit zag rende ze naar de top van de berg en maakte drie keer een geluid.

Toen Saalih dit hoorde zij hij tegen de ongelovigen ldelijke oproep van Saalih. Nadat Saalih lang met zijn volk had gepraat zeiden zij tegen hem (Koran, hoofdstuk 11:65):

تَمَتَّعُواْ فِي دَارِكُمْ ثَلاَثَةَ أَيَّامٍ ذَلِكَ وَعْدٌ غَيْرُ مَكْذُوبٍ

“Blijft drie dagen in jullie huizen. Dat is een aanzegging die niet kan worden geloochend.”

Maar dit was niet genoeg voor het volk van Saalih (vrede zij met hem). Ze maakten een plan om Saalih en zijn familie te vermoorden gedurende de nacht om de volgende ochtend elke betrokkenheid bij deze moord te ontkennen. Maar de bestraffing van Allah was hen voor, zo werden zij getroffen door stenen waardoor zij overleden. De rest van de ongelovigen uit het volk van Saalih (vrede zij met hem) werd na drie dagen vernietigd, precies zoals Saalih dit hen voorspeld had.

Ze werden getroffen door hevige rukwinden en zo was dat het einde van het volk van Saalih (vrede zij met hem). Hij was geduldig met hen, hij bracht ze duidelijke bewijzen, maar zij ontkenden dit allemaal, doodden de kamelin en wilden daarnaast ook Saalih en zijn familie vermoorden. Nadat de ongelovigen uit zijn volk vernietigd waren keerde hij zich tot hen en zei ldelijke oproep van Saalih. Nadat Saalih lang met zijn volk had gepraat zeiden zij tegen hem (Koran, hoofdstuk 7:79):

يَا قَوْمِ لَقَدْ أَبْلَغْتُكُمْ رِسَالَةَ رَبِّي وَنَصَحْتُ لَكُمْ وَلَكِن لاَّ تُحِبُّونَ النَّاصِحِينَ

“O mijn volk, voorzeker, ik heb jullie een Boodschap van mijn Heer verkondigd en jullie raad gegeven, maar jullie houden niet van de raadgevers.”

Saalih (vrede zij met hem) had graag gewild dat zijn volk hem zou volgen nadat hij met duidelijke tekenen was gekomen, maar zij kozen er voor om het slechte pad te kiezen terwijl het duidelijk was geworden dat hij een boodschapper was die gestuurd was door Allah. Leer van dit verhaal beste kijker, volg het advies van de profeet in deze tijd, de profeet Mohammed (vrede zij met hem) en je zult gelukkig zijn in het wereldse leven en het hiernamaals. Bedankt voor het kijken, salamoe aleikoem, vrede zij met jullie!