De profeet Noach

Een blik op het leven van de profeet Noach.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: De profeet Noach.

Salamoe aleikoem, vrede zij met jullie en welkom allemaal bij een nieuwe aflevering van verhalen over de profeten. Mijn naam is Ali en ik ga jullie vandaag iets vertellen over een van de profeten die Allah naar de mensheid stuurde. De profeet die we vandaag gaan behandelen is een heel speciale. Het is een profeet uit wiens leven wij vele lessen kunnen trekken. Hij heeft zijn volk maar liefst 950 jaar uitgenodigd naar de Islam, naar het aanbidden van die Ene ware God, zonder afgoden, zonder het aanbidden van iets of iemand naast God.

De Koran en de profeet Mohammed vertellen ons dan ook dat deze profeet een bron van licht en hoop was toen de mensheid afgedwaald was van het ware geloof dat de mensheid kende sinds Adam vrede zij met hem. De profeet wiens verhaal we vandaag gaan behandelen is de profeet Noach vrede zij met hem, de profeet Noach klinkt bekend in de oren voor velen en de meeste mensen kennen zijn verhaal in grote lijnen, maar vandaag gaan we jullie met de Wil van Allah vertellen hoe het verhaal van Noach eruit ziet volgens de islam.

Wij gaan zijn verhaal behandelen aan de hand van de volgende punten:
- Hoe afgoderij begon
- Noach’s oproep
- Het bevel de ark te bouwen
- De zondvloed vindt plaats
- Het einde van de zondvloed en het afdalen van de ark
- Noach’s dood

Hoe afgoderij begon:
De profeet Mohammed heeft gezegd: "Er waren tien eeuwen tussen Adam en Noach, waarin de islam overheerste." Na deze tien eeuwen veranderde de omstandigheden en op een gegeven moment werden afgoden aanbeden. De reden hiervoor geeft Allah in hoofdstuk 71 vers 23:  

وَقَالُوا لَا تَذَرُنَّ آلِهَتَكُمْ وَلَا تَذَرُنَّ وَدّاً وَلَا سُوَاعاً وَلَا يَغُوثَ وَيَعُوقَ وَنَسْراً

“En zij hebben gezegd: "Jullie zullen jullie goden niet verlaten. Jullie zullen noch Wadd noch Soewa noch Yaghoeth verlaten noch Ya'oeq noch Nasr.”

Ibn 'Abbas, een van de metgezellen van de profeet Mohammed, zei: "De namen die in dit vers genoemd worden, waren de namen van godvruchtige mensen van het volk van Noach. Na hun dood stookte de duivel de mensen op om gewijde stenen neer te zetten op de plaatsen waar deze mensen altijd zaten, en deze stenen naar hen te noemen. Toen de tijd voorbijging en de mensen steeds minder kennis hadden van hun geloof, werden deze stenen aanbeden. Op deze manier verspreidde in die tijd de afgoderij zich onder de mensheid. Toen afgoden aanbeden werden en corruptie zich op de aarde verspreidde, zond Allah Zijn dienaar en boodschapper Noach om de mensen uit te nodigen naar het aanbidden van Allah en op te houden met het aanbidden van iets anders. Zo was Noach dus de eerste boodschapper op aarde.

Noach’s oproep:
Noach nodigde de mensen uit om alleen Allah te aanbidden en niets naast Hem te plaatsen en geen afgod te aanbidden, geen beeld of iets anders dan Allah. Hij (Noach) zei tegen hen (Hoofdstuk 7 vers 59):

يَا قَوْمِ اعْبُدُواْ اللَّهَ مَا لَكُم مِّنْ إِلَـهٍ غَيْرُهُ إِنِّيَ أَخَافُ عَلَيْكُمْ عَذَابَ يَوْمٍ عَظِيمٍ

“... O, mijn volk! Aanbid Allah! Jullie hebben geen andere god behalve Hem. Zeker, ik vrees voor jullie de bestraffing van de grote dag.”.

Zo nodigde hij de mensen dag en nacht uit, in het openbaar en privé, de ene keer met beloftes en de andere keer met waarschuwingen. De meeste mensen gaven echter geen gehoor aan zijn uitnodiging en bestreden hem en de gelovigen. Zij dreigden hen te stenigen of hen uit hun land te verdrijven. Allah zegt (Hoofdstuk 7: 60-61):

قَالَ الْمَلأُ مِن قَوْمِهِ إِنَّا لَنَرَاكَ فِي ضَلاَلٍ مُّبِينٍ  قَالَ يَا قَوْمِ لَيْسَ بِي ضَلاَلَةٌ وَلَكِنِّي رَسُولٌ مِّن رَّبِّ الْعَالَمِينَ

“De leiders van zijn volk zeiden: 'Waarlijk wij zien jou in grote dwaling.' (Noach) zei: 'O, mijn volk! Ik verkeer niet in dwaling, maar ik ben een boodschapper van de Heer van de wereldbewoners.”.

Maar zijn volk bleef hem tegenwerken en wilde niet in hem geloven terwijl de waarheid voor hun duidelijk was geworden. Zij gingen zelfs zover dat zij Noach uitlachte en hem uitmaakten voor leugenaar. Maar Noach bleef zijn volk op de meest mooie manier uitnodigen en bleef geduldig en vertrouwde op Allah. En zo ging er een lange tijd ging voorbij, waarin Noach zijn volk uitnodigde. Allah zegt over hem (Hoofdstuk 29 vers 14):

وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا نُوحاً إِلَى قَوْمِهِ فَلَبِثَ فِيهِمْ أَلْفَ سَنَةٍ إِلَّا خَمْسِينَ

“En voorwaar, Wij hebben Noach naar zijn volk gestuurd, en hij bleef onder hen duizend jaren minus vijftig jaar...”

Maar ondanks deze lange periode van uitnodiging geloofden slechts enkelen van zijn volk in hem.

Het bevel de ark te bouwen:
Toen het kwaad zich vermeerderde onder het volk van Noach, zij ongelovig bleven na al die tijd en nadat hun zonden vermeerderden, beval Allah aan Noach een ark te bouwen die destijds door geen andere geëvenaard werd en ook daarna geen gelijkwaardige zou hebben. Allah verbood Noach met Hem (Allah) over zijn volk te argumenteren, omdat Noach medelijden met zijn volk zou kunnen hebben als hij zag dat ze door kwellingen getroffen werden. Om deze reden zei Allah (Hoofdstuk 11 vers 37):

وَلاَ تُخَاطِبْنِي فِي الَّذِينَ ظَلَمُواْ إِنَّهُم مُّغْرَقُونَ

"... en spreek Mij niet aan voor degenen die het mis hebben, zij zullen zeker verdrinken." 

Het volk van Noach bleef agressief in woord en daad tegenover Noach en ze maakten hem uit voor een gestoorde en leugenaar. En na die lange tijd kon Noach het niet meer aan, Noach verrichtte toen een smeekbede naar Allah toe en zei (Hoofdstuk 23 vers 26-27):

رَبِّ انصُرْنِي بِمَا كَذَّبُونِ  فَأَوْحَيْنَا إِلَيْهِ أَنِ اصْنَعِ الْفُلْكَ بِأَعْيُنِنَا وَوَحْيِنَا

“O mijn Heer. Help mij, want zij beschuldigen mij van leugens. Dus inspireerden Wij hem (zeggende): Bouw een schip onder Onze ogen en onder Onze openbaring..." 

Noach had de ark gebouwd volgens instructies van Allah. Allah beval Noach van ieder soort dier een paar, een mannelijke en een vrouwelijke op het schip te brengen om zo de overleving van het nageslacht te garanderen. Allah beval hem ook zijn familie mee te nemen,

إِلَّا مَن سَبَقَ عَلَيْهِ الْقَوْلُ مِنْهُمْ

"behalve degenen waar het Woord al tegen is uitgevaardigd"

Behalve dus de ongelovigen waaronder zich ook de zoon van Noach en zijn eigen vrouw. Allah beval Noach niet te argumenteren of voorspraak te doen ten gunste van de groep uit zijn volk die vernietigd zou worden. Dit alles gebeurde, hoewel Noach heel lang met zijn volk samen was, terwijl hij hen dag en nacht uitnodigde aan het woord van Allah gehoor te geven, en hij de vergiffenis van Allah beloofde en de beloning voor degene die in Hem geloofde en waarschuwde tegen ongehoorzaamheid en ongeloof.

De zondvloed vindt plaats:
De gelovigen stapten toen tezamen met alle dieren de ark in beginnend met de naam van God zoals Allah ons in de Koran vertelt. Toen de gelovigen eenmaal ingestapt waren was het zover, het begin van de zondvloed. Ibn Kathir, een vooraanstaande islamitisch geleerde uit de 14e eeuw zei: "Allah zond regen die nooit eerder op de aarde gevallen was en daarna nooit meer zou vallen en die leek op de mond van een leren waterzak. Allah beval de aarde ook op iedere plek bronnen voort te brengen. Allah zegt (Hoofdstuk 54 vers 10-14):

فَدَعَا رَبَّهُ أَنِّي مَغْلُوبٌ فَانتَصِرْ  فَفَتَحْنَا أَبْوَابَ السَّمَاء بِمَاء مُّنْهَمِرٍ  وَفَجَّرْنَا الْأَرْضَ عُيُوناً فَالْتَقَى الْمَاء عَلَى أَمْرٍ قَدْ قُدِرَ  وَحَمَلْنَاهُ عَلَى ذَاتِ أَلْوَاحٍ وَدُسُرٍ  تَجْرِي بِأَعْيُنِنَا جَزَاء لِّمَن كَانَ كُفِرَ

“Toen riep hij zijn Heer aan (Noach): 'Ik ben overmeesterd, help (mij) dus!' Dus openden Wij de poorten van de hemel met stromend water. En Wij lieten uit de aarde de bronnen stromen. Dus de wateren ontmoetten elkaar in een voorbeschikte zaak. En Wij droegen hem op een (schip) gemaakt van spijkers en planken, drijvend onder Onze blik, een beloning voor degene die verworpen is.".

Op deze manier kwamen de onrechtvaardigen uit zijn volk aan hun einde, zij verwierpen de boodschap van Noach en wilden Allah niet aanbidden en verkozen het wereldse leven boven het hiernamaals.

Het einde van de zondvloed en het afdalen van de ark (Hoofdstuk 11 vers 44):
Allah zei:

وَقِيلَ يَا أَرْضُ ابْلَعِي مَاءكِ وَيَا سَمَاء أَقْلِعِي وَغِيضَ الْمَاء وَقُضِيَ الأَمْرُ وَاسْتَوَتْ عَلَى الْجُودِيِّ وَقِيلَ بُعْداً لِّلْقَوْمِ الظَّالِمِينَ

“En er werd gezegd: 'O aarde! Slik je water in, en O hemel! Stop.' En het water was verdwenen en het Besluit was vervuld. En het (de Ark) strandde op de berg Judi en er werd gezegd: 'Weg met het volk dat onrechtvaardig is.”

Toen de onrechtvaardigen uit zijn volk verdronken waren daalden de gelovigen samen met alle dieren af van de ark. Noach liet de dieren dus vrij de wildernis in lopen zodat zij zich konden verspreidden over de aarde als voorheen. Toen Allah de gelovigen had gered van een geweldige bestraffing waren Noach en zijn volk Allah zeer dankbaar en om zijn dankbaarheid tegenover Allah te tonen wierp Noach zich neer in aanbidding.

Noach’s dood:
De profeet Mohammed vrede zij met hem vertelt ons hierover dat toen de boodschapper van Allah Noach op zijn sterfbed lag, hij zijn zonen riep en hun vervolgens advies gaf. Hij gaf ze onder andere het advies om alleen Allah aan te bidden, omdat dit het allerbelangrijkste is. Hij heeft ze daarnaast nog gewaarschuwd voor het toekennen van deelgenoten aan Allah en hoogmoed. En dit is de belangrijkste les die we kunnen leren uit het verhaal van Noach, je moet je voorstellen, Noach heeft zijn volk 950 jaar uitgenodigd naar de Islam, en wat zegt hij tegen zijn zonen op zijn sterfbed? Hij vertelt hen dat ze Allah moeten aanbidden en gehoorzamen en niets of niemand naast Hem moeten aanbidden,

Noach had van alles tegen zijn zonen kunnen zeggen, maar nee, hij vertelt ze dat ze Allah alleen moeten aanbidden en dat geeft aan hoe belangrijk dit is, hij heeft voor zijn zonen de boodschap die hij 950 jaar heeft verteld nog eens herhaald op zijn sterfbed, aanbid dus Allah en aanbid niets of niemand anders naast Allah en gedraag je normaal tegenover je medemens, wees niet hoogmoedig omdat je veel geld hebt en een ander niet en kijk niet neer op anderen omdat je een hoge positie hebt terwijl een ander mens die niet heeft, wees Allah dus dankbaar voor alles wat Hij jou gegeven heeft, en de beste manier om Hem te bedanken is door Hem alleen te aanbidden en Hem gehoorzaam te zijn.

Een tweede les die we uit Noach’s verhaal kunnen halen is geduld, Noach heeft zijn volk 950 jaar uitgenodigd naar de islam, maar de meeste mensen van zijn volk weigerden en maakten hem uit voor leugenaar en gestoorde, zij bedreigden hem met de dood en zeiden tegen hem dat ze hem zouden verdrijven uit zijn eigen land, maar ondanks alles was hij geduldig en bleef vertrouwen in Allah en vertrouwen in zijn eigen missie en dit is een prachtige les voor ons. Want zodra de moslim zich in moeilijkheden bevindt, dan hoeft hij alleen aan Noach vrede zij met hem te denken en dan zal zijn last verminderd worden met de Wil van Allah.

Want een mens in nood denkt meestal dat hij de enige is met moeilijkheden, maar zodra je weet dat er anderen zijn die veel ergere dingen hebben meegemaakt voelt dat gelijk een stuk beter, dus als het een keer moeilijk hebt, denk aan Noach en lees zijn verhaal in de Koran en weet dat hij 950 jaar geduldig was. Dat brengt ons aan het einde van het verhaal van deze prachtige profeet, waaruit veel lessen te leren zijn voor ons. Ik hoop dat jullie er wederom van genoten hebben. Bedankt voor het kijken en vergeet niet terug te komen voor de volgende profeet, want dat is wederom een mooi verhaal. Salamoe aleikoem, vrede zij met jullie!