De profeet Mozes - Deel 4

Van Egypte naar Palestina en; het gouden kalf.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: De profeet Mozes - Deel 4.

Salamoe aleikoem beste kijkers, vrede zij met jullie en welkom terug bij het verhaal van Mozes. Zoals jullie weten hebben we al 3 afleveringen van Mozes gehad. Vandaag gaan we door met deel 4 van Mozes vrede zij met hem. In deze aflevering gaan we de volgende punten bespreken:

  • Het vertrek van Egypte naar Palestina.
  • De Torah en de aanbidding van het kalf.
  • Levenslessen uit het verhaal van Mozes.

Het vertrek van Egypte naar Palestina:

In deel drie hebben we gezien dat Mozes en de Kinderen van Israël op een wonderbaarlijke manier de zee waren overgestoken en dat de Kinderen van Israël Mozes hadden gevraagd een afgodsbeeld te maken. Nadat dit gebeurd was vertrokken Mozes en de Kinderen van Israël uit Egypte en gingen ze richting Palestina. Ze kwamen aan bij de grenzen van Palestina en in die tijd woonden daar verderfzaaiers en onrechtvaardige mensen. Daarop gaf Mozes opdracht aan de Kinderen van Israël om het volk daaruit te verjagen. Op enkele uitzonderingen na weigerden ze echter te doen wat Mozes hen opdroeg en als gevolg daarvan werd het heilige land voor hen verboden voor de duur van veertig jaar.

Tijdens deze veertig jaar verbleef Mozes met zijn volk in de wildernis. Zo kregen de Kinderen van Israël schaduw van de wolken en er werd manna gestuurd door Allah. Manna was een soort voedsel dat witter was dan melk en zoeter dan honing.  Al die tijd voorzag Allah het volk van gemak zoals we lezen in de Koran in hoofdstuk 2 vers 57:
وَظَلَّلْنَا عَلَيْكُمُ الْغَمَامَ وَأَنزَلْنَا عَلَيْكُمُ الْمَنَّ وَالسَّلْوَى كُلُواْ مِن طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَمَا ظَلَمُونَا وَلَـكِن كَانُواْ أَنفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ

”En Wij gaven jullie schaduw door middel van wolken en Wij deden manna en kwartels voor jullie neerdalen. Eet van de goede dingen waar Wij jullie van hebben voorzien…”.

De Torah en de aanbidding van het kalf:

Terwijl Mozes en de Kinderen van Israël in de wildernis waren kreeg Mozes het bevel van Allah om veertig dagen te vasten. Om dit te doen zonderde Mozes zichzelf af en stelde zijn broer Aaron aan als plaatsvervanger. Het was tijdens deze periode dat Mozes bij de berg Sina de Torah geopenbaard kreeg. Allah zegt hierover in de Koran in hoofdstuk 40 vers 53 en 54:  “En voorzeker, Wij hebben Mozes de Leiding gegeven en Wij hebben de Kinderen van Israël de Schrift doen erven. Als Leiding en als Vermaning voor de bezitters van verstand”.  De Torah was voor Mozes geschreven op stenen Tafelen.

De Tien Geboden uit de Torah zijn natuurlijk heel erg bekend, Ibn Kathir, de vooraanstaande rechtsgeleerde uit de 14e eeuw vermeldt dat veel vroege moslimgeleerden van mening zijn dat de Tien Geboden zoals deze geopenbaard zijn aan Mozes terug te vinden zijn in de Koran, het is nu het moment niet om deze Koran verzen te bespreken. Voor diegenen die het willen opzoeken, hoofdstuk 6 vers 151 en 152 van de Koran zijn de verzen waarvan veel vroege moslimgeleerden zeggen dat ze de Tien Geboden bevatten.

Mozes nam vervolgens deze Tafelen waarop de Torah was geschreven mee naar zijn volk. Allah gebood Mozes om de Torah als leidraad te nemen en zijn volk op te dragen hun best te doen om het na te leven. Allah zegt hierover in de Koran in hoofdstuk 7 vers 145:
وَكَتَبْنَا لَهُ فِي الأَلْوَاحِ مِن كُلِّ شَيْءٍ مَّوْعِظَةً وَتَفْصِيلاً لِّكُلِّ شَيْءٍ فَخُذْهَا بِقُوَّةٍ وَأْمُرْ قَوْمَكَ يَأْخُذُواْ بِأَحْسَنِهَا سَأُرِيكُمْ دَارَ الْفَاسِقِي
“En Wij schreven hem voor in de Tafelen over alle zaken, als een vermaning en als een uiteenzetting over alle zaken (en Wij zeiden) ‘’Grijpt dit stevig vast en beveel jouw volk dat zij zich er op de beste manier aan houden[…]”

Het volk van Mozes had zich echter niet vastgehouden aan het enkel en alleen aanbidden van Allah tijdens de afwezigheid van Mozes. Toen Mozes weg was hadden ze van zijn afwezigheid gebruik gemaakt om een kalf te maken en deze te gaan aanbidden.

Het idee om een kalf te maken was afkomstig van een persoon genaamd As-Samiri. Hij liet een kalf smeden uit goud. Wanneer de wind waaide loeide het kalf als een echt kalf en begonnen de mensen er vrolijk omheen te dansen. As-Samiri vertelde de Kinderen van Israël dat Mozes zijn Allah (d.w.z. het gouden kalf) vergeten was en zo begon de aanbidding van het kalf gedurende de afwezigheid van Mozes.

Toen Mozes eenmaal terug gekomen was en zag wat zijn volk had gedaan werd hij zo woedend dat hij de Tafelen neergooide. Hij bekritiseerde zijn volk en begon zijn broer A’aron te ondervragen over wat er gebeurd was. A’aron zei tegen Mozes dat de mensen hem overmeesterd hadden en dat ze hem bijna vermoord hadden. Daarop had hij ze hen gang laten gaan maar ze gewaarschuwd tegen wat ze deden en hen meerdere malen gezegd geen kalf te maken om te aanbidden, maar zij hadden niet naar hem geluisterd. Vervolgens keerde Mozes zich tot As-Samiri en beschuldigde hem er van dat hij de Kinderen van Israël op een dwaalspoor had gebracht.

As-Samiri gaf zijn schuld toe en gaf aan dat hij het slechts had gedaan omdat zijn begeerte hem ertoe verleidt had. As-Samiri werd verjaagd en vervolgens verbrandde Mozes het kalf zodat op die manier duidelijk werd dat het kalf machteloos was. Op die manier leerde Mozes zijn volk dat het aanbidden van afgoden geen zin heeft. Het brengt je geen voordeel, ze kunnen niks voor je betekenen. Ze kunnen niet eens zichzelf beschermen laat staan anderen. De enige die het waard is aanbeden te worden is Allah, Hij is in staat jou van voordeel te voorzien, niet één of ander beeld, zelfs niet als het van goud gemaakt wordt.

Voor degene die het verhaal van Abraham heeft bekeken op waaromislam.nl zal dit herkenbaar zijn. Ook Abraham vernielde de afgoden van zijn volk om hen zo te laten inzien dat zij niet in staat waren voor zichzelf te zorgen, laat staan voor anderen. Om te weten hoe dat afliep verwijs ik je door naar het verhaal van Abraham dat je natuurlijk terug kunt kijken op waaromislam.nl.

Levenslessen uit het verhaal van Mozes:

Wat kunnen wij nu eigenlijk leren van dit verhaal? Natuurlijk zijn er vele zaken besproken maar één ervan wil ik aan jou als kijker voorleggen. De Barmhartigheid en Vergiffenis van Allah. Neem het verhaal van Mozes en zijn volk eens in gedachten en denk dan eens na. De Kinderen van Israël werden eerst door Allah gered van de onderdrukking van de Farao. De Kinderen van Israël waren verloren, maar dan, kijk naar de Barmhartigheid van Onze Heer, kijk naar de Barmhartigheid van Allah. Allah heeft Mozes naar hen gestuurd en hen gered, en niet zomaar, hij heeft ze gered op een wonderbaarlijke manier. Je zou denken dat de Kinderen van Israël een enorm sterk geloof hebben gekregen doordat ze met hun eigen ogen hebben gezien dat Allah voor hen een veilige weg in de zee heeft gemaakt zodat zij veilig konden oversteken.

Maar helaas, het tegendeel is waar, zodra ze overgestoken waren vroegen ze Mozes een afgodsbeeld te maken. Maar kijk eens weer naar de Barmhartigheid en Vergiffenis van Allah, Hij had op dat moment de Kinderen van Israël kunnen vernietigen voor hetgeen ze vroegen. Maar nee, Allah bleef de Kinderen van Israël heel veel kansen geven. Vervolgens weigerden de Kinderen van Israël Palestina binnen te vallen, dit terwijl het een bevel was van Allah. Het werd hen dan ook voor veertig jaar verboden, maar kijk weer naar de Barmhartigheid van Allah. Terwijl de Kinderen van Israël in de wildernis waren voorzag Allah ze van voedsel en schaduw. Vervolgens maken ze een kalf om te aanbidden terwijl Mozes weg is.

Zo zie je, als je goed naar het verhaal kijkt hoe Barmhartig en Vergevensgezind Allah tegenover de mens is. Allah geeft ons ontelbaar veel kansen om tot Hem te komen en Hem te aanbidden. Allah wil het beste voor ons, maar dat kunnen we alleen bereiken door Hem te aanbidden. Zo zegt Allah in hoofdstuk 2 vers 221 dat: “[…] Allah  tot het Paradijs en tot de vergeving uitnodigt, met Zijn verlof.” En in hoofdstuk 42 vers 19 zegt Allah over zichzelf: “Allah is Zachtmoedig voor Zijn dienaren[…].” Laten we gebruik maken van de Barmhartigheid en Vergiffenis van Allah, laten we Hem dankbaar zijn in ons leven.

Wees dan ook niet zoals de Kinderen van Israël die gered werden door Allah en daarna ondankbaar waren. Laat het verleden voor wat het is en keer je tot Allah, geloof in Allah, aanbidt Hem en dan zul je inzien dat Allah ook Barmhartig is tegenover jou. Bedankt voor het kijken en tot de volgende keer,  dan zullen we verder gaan met deel 5 van het verhaal van Mozes vrede zij met hem. Salamoe aleikoem, vrede zij met jullie.