De profeet Lot

Het levensverhaal van de profeet Lot.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: het levensverhaal van de profeet Lot.

Lot vrede zij met hem leefde in het zelfde tijdperk als de profeet Abraham vrede zij met hem. Sterker nog, Lot was de neef van Abraham. Zoals we gezien hebben in deel twee van Abraham vrede zij met hem, was Lot samen met zijn neef Abraham en zijn vrouw Sarah naar Egypte. Nadat ze een tijd in Egypte waren geweest keerden Abraham, Sarah en Lot terug naar Palestina. Lot verliet Abraham en ging naar een stad genaamd Sodom. Lot zou de mensen daar uitnodigen naar Allah, de Schepper van de hemelen en de aarde.

De mensen in de stad Sodom waren voorstanders van homofilie. Sterker nog, ze pleegden deze slechte daden in het openbaar. Stel je voor dat je vandaag de dag over straat loopt en je ziet een man en een vrouw seks hebben in het openbaar. Dat zou al schokkend zijn, maar het volk van Lot pleegden homofilie in het openbaar. Zij kwamen ook heel vaak bij elkaar om deze verwerpelijke daden te plegen.

Daarnaast had het volk van Lot vrede zij met hem de gewoonte om reizigers te beroven. Zij waren dus struikrovers, het waren asociale mensen die heel grof waren in woord en daad. Zij schaamden zich ook nooit als ze homoseksuele daden in het openbaar begingen.

Allah zond in Zijn genade een profeet naar hen toe, Lot vrede zij met hem. Lot vrede zij met nodigde zijn volk uit tot het aanbidden van Allah, die ene ware God, de Schepper van de hemelen en de aarde. Lot riep hen ook op om te stoppen met het plegen van deze daden, Lot gaf ze het boodschap dat hij een man was gestuurd door Allah, jullie Schepper. Lot riep ze daarnaast ook op te stoppen met het beroven van reizigers. Dit zijn allemaal zaken waar Allah niet van houdt. We lezen in de Koran in hoofdstuk 7 vers 80 en 81:

وَلُوطاً إِذْ قَالَ لِقَوْمِهِ أَتَأْتُونَ الْفَاحِشَةَ مَا سَبَقَكُم بِهَا مِنْ أَحَدٍ مِّن الْعَالَمِينَ {} إِنَّكُمْ لَتَأْتُونَ الرِّجَالَ شَهْوَةً مِّن دُونِ النِّسَاء بَلْ أَنتُمْ قَوْمٌ مُّسْرِفُونَ

"En (gedenkt) Lot, toen hij tot zijn volk zei: 'Begaan jullie zedeloosheid die nog niemand van de bewoners van de werelden voor jullie heeft begaan?' Voorwaar, jullie naderen zeker wellustig mannen in plaats van vrouwen. Jullie zijn zelfs een overschijdend volk."

Hier zien we dat Lot zijn volk aanspreekt. Lot vrede zij met hem probeert het verstand van deze mannen aan te spreken. Zo zegt hij heel verbaasd tegen hen: Jullie oefenen jullie lusten uit op mannen!? Lot vrede zij met hem probeert logisch met hen te redeneren. Hier zien we ook dat het volk van Lot vrede zij met hem, het eerste volk op aarde was dat homoseksuele daden pleegden. Niemand op aarde is hen voor geweest in het plegen van deze verwerpelijke daden.

Maar het volk van Lot wilde niet luisteren naar Lot, zij wilden gewoon doorgaan met het plegen van homoseksuele daden. Zij wilden doorgaan met het beroven van de reiziger en alle andere verwerpelijk daden. Weten jullie wat het antwoord was van het volk van Lot nadat hij hen had aangesproken? Het volk van Lot zei het volgende:

وَمَا كَانَ جَوَابَ قَوْمِهِ إِلاَّ أَن قَالُواْ أَخْرِجُوهُم مِّن قَرْيَتِكُمْ إِنَّهُمْ أُنَاسٌ يَتَطَهَّرُونَ

“Maar het antwoord van zijn volk was slechts dat zij zeiden: ‘Verdrijf de familie van Lot uit jullie stad: voorwaar, zij zijn mensen die zich reinigen.' "

Dat was het antwoord van het volk van Lot vrede zij met hem. We zien dat zij geen goed antwoord hadden op hetgeen Lot tegen hen zei. Zij waren machtig in de stad en gedroegen zich arrogant. Het antwoord van het volk van Lot is denigrerend, zo van: ‘Jullie zijn mensen die rein willen zijn, zogenaamd puur willen zijn, wij zullen jullie wegjagen uit deze stad.'

Lot vrede zij met hem verdroeg al deze uitspraken geduldig en wilde het beste voor zijn volk. Hij waarschuwde zijn volk vele malen dat als ze niet zouden stoppen met het plegen van deze daden, Allah hen zal bestraffen. Maar ook deze waarschuwingen waren aan dovemans oren gericht, het volk van Lot vrede zij met hem lachten Lot uit en ze keken op hem neer. Allah stuurt hun een profeet en wat doen zij? Zij lachen de profeet uit die hun enige redding is.

Lot vrede zij met hem bleef zijn volk uitnodigen tot het aanbidden van Allah en dat ze moesten stoppen met het plegen van homoseksuele daden. Zo lezen we in hoofdstuk 29 vers 28 t/m 30:

وَلُوطاً إِذْ قَالَ لِقَوْمِهِ إِنَّكُمْ لَتَأْتُونَ الْفَاحِشَةَ مَا سَبَقَكُم بِهَا مِنْ أَحَدٍ مِّنَ الْعَالَمِينَ {} أَئِنَّكُمْ لَتَأْتُونَ الرِّجَالَ وَتَقْطَعُونَ السَّبِيلَ وَتَأْتُونَ فِي نَادِيكُمُ الْمُنكَرَ فَمَا كَانَ جَوَابَ قَوْمِهِ إِلَّا أَن قَالُوا ائْتِنَا بِعَذَابِ اللَّهِ إِن كُنتَ مِنَ الصَّادِقِينَ {} قَالَ رَبِّ انصُرْنِي عَلَى الْقَوْمِ الْمُفْسِدِينَ

"En (gedenkt) Lot, toen hij tegen zijn volk zei: 'Jullie begaan zeker gruweldaden, die niemand van de mensen ooit beging. Is het dan inderdaad niet zo dat jullie de mannen benaderen en op de weg struikroverij bedrijven en in jullie samenkomsten het verwerpelijke verrichten?' Het antwoord van zijn volk was slechts dat zij zeiden: 'Geef ons dan de bestraffing van Allah. als jij tot de waarachtigen behoort!' Hij zei: 'Mijn Heer, help mij tegen het volk van de verderfzaaiers!'”

Hier zien we weer dat Lot vrede zij met hem zijn volk uitnodigde naar het goede en het vrezen van Allah voor de slechte daden die zij pleegden. In plaats van dat zij Allah vrezen, daagden zij Allah en zijn profeet Lot vrede zij met hem uit. Zij riepen letterlijk de bestraffing over zichzelf af, we lezen in dit vers dat ze om de bestraffing van Allah vroegen. Toen zijn volk om de bestraffing van Allah vroeg, riep Lot vrede zij met hem Allah aan. Allah verhoorde zijn gebed en stuurde engelen die ook aan Abraham voorbij kwamen om aan Abraham te vertellen dat hij een zoon zou krijgen. Maar Allah had ze ook gestuurd om het volk van Lot te bestraffen.

Ook hier zien we weer de zachtmoedigheid van de profeet Abraham en van alle profeten in het algemeen. Want toen Abraham er achter kwam dat de engelen ook kwamen om het volk van Lot te bestraffen, begon hij bij Allah te pleiten. Abraham had graag gewild dat het volk van Lot berouw ging tonen, dat zij hun zonden zouden opgeven en dat zij het juiste geloof zouden gaan volgen. En het zelfde geldt voor Lot, hij was ondanks dat zijn volk hem belachelijk maakte en hem zoveel pijn had gedaan, verdrietig toen hij hoorde dat zij daadwerkelijk bestraft zouden gaan worden. In hoofdstuk 11 vers 77 lezen we dit:

وَلَمَّا جَاءتْ رُسُلُنَا لُوطاً سِيءَ بِهِمْ وَضَاقَ بِهِمْ ذَرْعاً وَقَالَ هَـذَا يَوْمٌ عَصِيبٌ

“En toen Onze gezanten (engelen) tot Lot kwamen, voelde hij zich erdoor benard en machteloos benauwd, en hij zei: 'Dit is een zware dag’.”

Nadat de engelen Gabriel, Mika’iel en Israfiel de profeet Abraham hadden verlaten gingen ze als drie knappe jonge mannen naar Sodom. Zij vroegen aan Lot om hen als gasten te accepteren. Lot accepteerde deze drie mannen gelijk en liet ze snel binnen. Lot was bang dat zijn volk er achter zou komen dat deze mannen in de stad waren. Het volk van Lot had Lot vrede zij met hem verboden om gasten te ontvangen. Maar het nieuws had zich al verspreid, de vrouw van Lot was naar buiten gegaan en vertelde aan de mensen dat Lot drie zeer knappe mannen had ontvangen in zijn huis. Zo lezen we in hoofdstuk 15 vers 67 t/m 71:

وَجَاء أَهْلُ الْمَدِينَةِ يَسْتَبْشِرُونَ {} قَالَ إِنَّ هَؤُلاء ضَيْفِي فَلاَ تَفْضَحُونِ {} وَاتَّقُوا اللّهَ وَلاَ تُخْزُونِ {} قَالُوا أَوَلَمْ نَنْهَكَ عَنِ الْعَالَمِينَ {}‏ قَالَ هَؤُلاء بَنَاتِي إِن كُنتُمْ فَاعِلِينَ

“En de bewoners van de stad (Sodom) verheugden zich. Hij (Lot) zei: 'Voorwaar, dit zijn mijn gasten; maakt mij dus niet te schande. En vreest Allah en vernedert mij niet.' Zij zeiden: 'Hebben wij jou niet verboden (over ons te praten) tegen de mensen?' Hij (Lot) zei: 'Dit zijn mijn dochters (vrouwen uit mijn volk), als jullie (iets op toegestane wijze willen) doen.'”

Hier zien we weer dat Lot vrede zij met hem zijn volk oproept om hun lusten te bevredigen met vrouwen. In het volgende vers lezen we dat het volk van Lot toen zei:

لَعَمْرُكَ إِنَّهُمْ لَفِي سَكْرَتِهِمْ يَعْمَهُونَ

“Jij weet beslist wel, dat wij een wens noch een behoefte aan jouw dochters hebben, en jij weet beslist wel wat wij willen.”

Nadat het volk van Lot bleef doorzetten in hun opstandigheid greep Allah hun met een bestraffing. De engel Gabriel sloeg met zijn vleugel het volk van Lot, het zicht van hun ogen was ineens weg, zij liepen blind in de rondte. Maar ondanks dat, bleven ze Lot bedreigen en zeiden ze dat ze hem de volgende dag onder handen zouden nemen. Lot werd toen door de engelen bevolen om ’s nachts de stad met zijn familie te verlaten, behalve zijn vrouw. Zij was het namelijk eens met deze verwerpelijke daden en steunde het volk van Lot tegen haar eigen man die een profeet was.

Lot vertrok vervolgens in de nacht met zijn twee dochters. Toen ze de stad uit waren, werd het volk van Lot blootgesteld aan de bestraffing. Allah zegt in hoofdstuk 11 vers 82-83:

فَلَمَّا جَاء أَمْرُنَا جَعَلْنَا عَالِيَهَا سَافِلَهَا وَأَمْطَرْنَا عَلَيْهَا حِجَارَةً مِّن سِجِّيلٍ مَّنضُودٍ {} مُّسَوَّمَةً عِندَ رَبِّكَ وَمَا هِيَ مِنَ الظَّالِمِينَ بِبَعِيدٍ

“Toen dan Ons bevel kwam, keerden Wij het (land) ondersteboven.En Wij deden er stenen van gebakken klei op neerregenen, in lagen. Gekenmerkt bij jouw Heer. En deze (bestraffing) is voor de onrechtplegers niet ver.”

De engel Gabriel heeft toen op bevel van Allah de hele stad Sodom vernietigd en ondersteboven gedraaid. Ook vielen er hele dikke bakstenen, op iedere steen stond de naam van de persoon die er getroffen mee zou worden.

Zo zien we wat het einde was van het volk van Lot vrede zij met hem, zij pleegden homoseksuele daden, beroofden de reizigers en pleegden vele andere zonden. Zij wilde niet luisteren naar Lot vrede zij met hem en riepen de bestraffing over zichzelf af. Denk daarom na over dit verhaal, Allah heeft de man en vrouw voor elkaar geschapen en niet de man voor een man of een vrouw voor de vrouw. Dit is de bestraffing voor diegene die deze daden pleegt, denk daarom na, luister naar de woorden van Lot, gebruik je verstand en volg het juiste geloof. Dit was het verhaal van Lot vrede zij met hem, bedankt voor het kijken en tot de volgende keer.