De profeet Jozef - Deel 2

Jozef's redding uit de put.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: De profeet Jozef, deel 2.

Salamoe aleikoem, vrede zij met jullie en welkom terug bij waaromislam.nl. Vandaag gaan we verder met deel twee van het verhaal van Jozef vrede zij met hem. We hebben in de vorige video gezien hoe jaloers de broers van Jozef waren en hoe ver de duivel hen heeft gekregen. Ze wilden hem eerst vermoorden, maar besloten uiteindelijk om hem maar in een put te gooien. Vervolgens gingen ze naar hun vader en verkochten ze hem leugens door te zeggen dat de wolf hem had verslonden.

Maar, wat gebeurde er daarna? Nadat de broers van Jozef hem in de put hadden gegooid bleef Jozef geduldig en vertrouwde hij op Allah Zijn Barmhartigheid. Maar ook de broers van Jozef waren aan het wachten. Nadat ze hem in de put hadden gegooid, bleven ze op een afstandje naar de put kijken om te zien wat er zou gebeuren. En wat gebeurde er, er kwam een karavaan langs die onderweg was naar Egypte. Eén van de reizigers ging water halen bij de put waar Jozef in was gegooid. Toen hij zijn emmer liet neerdalen klampte Jozef zich gelijk vast aan deze emmer. Logisch natuurlijk, dat zou misschien wel zijn enige redding kunnen zijn.

Nadat Jozef naar boven was getild door de reiziger, was deze enorm verbaasd. Je moet je voorstellen dat je ergens in niemandsland water wilt gaan halen en ineens ziet dat er een klein jongetje aan je emmer hangt. Nadat de reiziger Jozef zag was hij heel erg blij. Maar wat er daarna met Jozef gebeurde is misschien nog erger dan hetgeen zijn broers hem hadden aangedaan. Nadat de reizigers hem hadden meegenomen, hadden ze hem verkocht. Allah zegt hierover in de Koran in hoofdstuk 12, vers 19 en 20:

 وَجَاءتْ سَيَّارَةٌ فَأَرْسَلُواْ وَارِدَهُمْ فَأَدْلَى دَلْوَهُ قَالَ يَا بُشْرَى هَـذَا غُلاَمٌ وَأَسَرُّوهُ بِضَاعَةً وَاللّهُ عَلِيمٌ بِمَا يَعْمَلُونَ {} وَشَرَوْهُ بِثَمَنٍ بَخْسٍ دَرَاهِمَ مَعْدُودَةٍ وَكَانُواْ فِيهِ مِنَ الزَّاهِدِينَ

“En er kwam een groep reizigers, en zij stuurden hun waterdrager, en liet hij zijn waterzak neer. Hij zei: “O goed nieuws! Dit is een jongen.” En zij verborgen hem als koopwaar. En Allah is Alwetend over wat zij doen. {} En zij verkochten hem voor een geringe prijs, een paar dirham, en zij waren voor hem onverschilligen.”

Allah vertelt ons in deze verzen dat er een karavaan kwam die hun waterhaler stuurden, deze liet zijn emmer afdalen en toen hij de emmer omhoog trok zag hij de kleine Jozef er aan hangen. Deze reizigers waren blij met Jozef en ze namen hem mee en zagen hem als een verkoopproduct, als een handelsobject. Vervolgens verkochten ze Jozef en alsof dat al niet erg genoeg was, nee, ze verkochten hem voor een vernederende prijs. Als je nou verkocht wordt voor een heel groot bedrag is het nog steeds erg, maar toch iets minder erg. Maar zij verkochten hem voor een paar dirham, een paar euro’s, meer was hij niet waard in hun ogen. Kijk wat het kleine jongetje Jozef allemaal meemaakt op zo een jonge leeftijd.

Nu is de vraag natuurlijk, wie heeft Jozef gekocht? Niemand minder dan de minister-president, de rechterhand van de koning van Egypte had Jozef gekocht. Hij was de persoon die de schatkist onder zijn hoede had. Deze persoon wordt in de Koran Al-3aziz genoemd. Toen Al-3aziz Jozef had gekocht, zei hij tegen zijn vrouw dat zij Jozef goed moest gaan verzorgen. Al-3aziz had zo een voorgevoel dat de kleine Jozef later wel eens van voordeel zou kunnen zijn. En zo zien we weer de plannen van Allah, het lijkt soms dat alles tegenzit in het leven maar er zit altijd een grote wijsheid achter, zo ook bij Jozef. Hij werd dan wel verkocht voor een paar dirham, een paar euro’s, maar hij zou nu wel gaan opgroeien in het huis en onder de hoede van Al-3aziz, de minister-president van het land. Zo groeide de kleine Jozef op tot een volwassen man.

Allah zegt in vers 22 van hoofdstuk 12 dat Hij Jozef wijsheid en kennis had gegeven toen hij volwassen was geworden. Maar de volgende beproeving voor Jozef zou niet lang op zich laten wachten. Zelfs in het veilige huis waar Jozef opgroeide, staat nu iets te gebeuren wat het leven van Jozef voorgoed zou gaan veranderen. En voor ik vertel wat er gaat gebeuren is het belangrijk om te weten dat Jozef een hele, echt hele, knappe man was en dat de vrouw van Al-3aziz verliefd op hem werd. Op een dag zou de vrouw van Al-3aziz, de vrouw van de minister-president Jozef proberen te verleiden. Allah zegt hierover in de Koran in hoofdstuk 12 vers 23:

وَرَاوَدَتْهُ الَّتِي هُوَ فِي بَيْتِهَا عَن نَّفْسِهِ وَغَلَّقَتِ الأَبْوَابَ وَقَالَتْ هَيْتَ لَكَ

“En zij, in wier huis hij verbleef, probeerde hem te verleiden, tegen zijn wil en zij sloot de deuren en zei (tegen hem): ‘Kom hier’”

De vrouw van Al-3aziz stond bekend als Zulaiga. Zulaiga was een mooie, jonge en rijke vrouw en ze was bovendien de meesteres van Jozef. Ze sloot alle deuren en deed haar mooiste kleding aan. Wat moet Jozef nu doen? Zijn eigen meesteres beveelt hem om overspel met haar te plegen. Alle deuren zitten op slot en het is een mooie, rijke en jonge vrouw. Maar het antwoord van Jozef is prachtig en kunnen we echt wat van leren. Toen ze hem probeerde te verleiden zei hij:

قَالَ مَعَاذَ اللّهِ إِنَّهُ رَبِّي أَحْسَنَ مَثْوَايَ

“Ik zoek mijn toevlucht bij Allah. Waarlijk, Hij is mijn Heer! (Hij geeft mij) mijn beste plaats.”.

En dus zal ik nooit overspel plegen, hoe kan ik nou overspel plegen terwijl Allah hier niet tevreden mee is, terwijl ik een profeet ben en jij de vrouw bent van de man die mij zo goed behandeld heeft? Maar de vrouw van Al-3aziz verlangde heel erg naar Jozef, Allah zegt in het volgende vers “En voorzeker, zij begeerde hem.”. Maar Allah liet Jozef een duidelijk teken zien, hij is de profeet van Allah. Het kan niet zo zijn dat hij zoiets doet. Jozef rende vervolgens weg, richting de gesloten deuren. Zulaiga rende achter hem aan, toen ze eenmaal bij de deur waren, zagen ze daar de man van Zulaiga staan, Al-3aziz. Al-3aziz weet niet wat hij ziet, Jozef met zijn eigen vrouw Zualiga.

Wat is hier aan de hand? Wil jij ook weten wat er aan de hand is en hoe dit verder afloopt? Vergeet dan niet terug te komen voor deel 3, salamoe aleikoem, vrede zij met jullie.