De profeet Jozef - Deel 1

De droom van de profeet Jozef.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: De profeet Jozef.

In de naam van Allah en vrede en zegeningen zij met de boodschapper van Allah en vrede en zegeningen zij met iedere profeet gestuurd door Allah. Salamoe aleikoem, vrede zij met jullie, beste kijker, ik heet je wederom welkom bij een video over de profeten, vrede zij met hen allen.

We gaan het dit keer hebben over een prachtig verhaal dat Allah ons vertelt in de Koran. Een verhaal dat gaat over profeetschap, misleiding, jaloezie en afgunst en dan heb ik het niet over Goede tijden Slechte tijden. Daarnaast gaan we loyaliteit, dapperheid, geduld en vertrouwen op Allah zien. We gaan het hebben over profeet Jozef vrede zij met hem, de zoon van de profeet Jacob vrede zij met hem. Allah heeft een heel lang hoofdstuk in de Koran genoemd naar deze mooie profeet, hoofdstuk 12 van de Koran genaamd “Jozef”.

Ibn Kathir, een vooraanstaande geleerde uit de 14e zei dat Jacob vrede zij met hem 12 zonen had, dit waren de 12 stammen van de Kinderen van Israel. Jozef vrede zij met hem was één van die 12 zonen en zijn stam was de grootse van de twaalf stammen. Jozef was een klein en zeer mooi jongetje die erg geliefd was bij zijn vader. Het verhaal van Jozef begint op een vroege leeftijd toen hij als klein jongetje een droom kreeg, nadat hij deze droom had gezien rende hij naar zijn vader toe. Allah zegt hierover in de Koran in hoofdstuk 12 vers 4:

إِذْ قَالَ يُوسُفُ لِأَبِيهِ يَا أَبتِ إِنِّي رَأَيْتُ أَحَدَ عَشَرَ كَوْكَباً وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ رَأَيْتُهُمْ لِي سَاجِدِينَ

“(Gedenk) toen Jozef tegen zijn vader (Jacob) zei: ‘Oh mijn vader. Waarlijk, ik zag elf sterren en de zon en de maan voor mij neerknielen’. Hij (Jacob) zei: ‘Oh mijn zoon. Vertel je visioen niet aan je broers, want anders zullen zij tegen jou samenzweren. Waarlijk, de duivel is voor de mens een duidelijke vijand’.”

Jozef had dus een droom waarin elf sterren, de zon en de maan voor hem zouden neerknielen. Toen zijn vader dit hoorde beseft hij met de kennis die hij had gekregen als profeet van Allah dat zijn zoon Jozef een belangrijk iemand zou worden. Om Jozef te beschermen tegen de jaloezie van zijn andere zonen adviseerde hij Jozef om zijn visioen niet te delen met zijn andere broers. De duivel zou hier namelijk misbruik van kunnen maken zodat de broers van Jozef enorm jaloers zouden worden. Zijn broers zouden het namelijk niet leuk vinden als ze erachter komen dat hun kleine broertje een belangrijke man zou worden. Jacob wist dit, en Jacob was op de hoogte van het feit dat de broers van Jozef nu al jaloers waren, laat staan als ze over de droom horen.

De boodschap van de profeet Jacob vrede zij met hem was het uitnodigen naar die Ene ware God, Allah, de schepper van de hemelen en de aarde. De duivel was echter bezig met het influisteren van jaloezie in de harten van de broers van Jozef. Jozef had ook nog een broertje genaamd Benjamin die ook erg geliefd was bij Jacob, Jozef en Benjamin waren kinderen van de tweede vrouw van Jacob.

Na een tijdje had de duivel de broers van  Jozef zover gekregen om een plan te bedenken. Hun jaloezie was zover gekomen dat ze hadden bedacht om Jozef te vermoorden. Allah zegt hierover in hoofdstuk 12 vers 8 en 9:

إِذْ قَالُواْ لَيُوسُفُ وَأَخُوهُ أَحَبُّ إِلَى أَبِينَا مِنَّا وَنَحْنُ عُصْبَةٌ إِنَّ أَبَانَا لَفِي ضَلاَلٍ مُّبِينٍ {} اقْتُلُواْ يُوسُفَ أَوِ اطْرَحُوهُ أَرْضاً يَخْلُ لَكُمْ وَجْهُ أَبِيكُمْ وَتَكُونُواْ مِن بَعْدِهِ قَوْماً صَالِحِينَ

“Toen zij (de broers) zeiden: ‘Waarlijk, onze vader houdt meer van Jozef en zijn broertje dan van ons, maar wij zijn een sterke groep. Werkelijk, onze vader verkeert in een duidelijke dwaling. Dood Jozef of verdrijf hem naar (een ander) land zodat het aangezicht van jullie vader voor jullie alleen is en zodat jullie daarna een vroom volk zullen zijn’.”

Hier zien we dat de broers van Jozef dachten dat Jacob meer van Jozef hield dan van zijn broers. De duivel heeft deze kans niet laten glippen, hij kreeg ze zover dat de broers van Jozef hem wilde vermoorden of ergens achter laten in een ver land zodat hij niet meer terug kon komen. Dit allemaal zodat hun vader alleen van hen zou gaan houden. Maar toen ze dit plan aan het bespreken waren liet de oudste broer van Jozef zijn hart spreken. Allah zegt hierover in de Koran in hoofdstuk 12 vers 10:

قَالَ قَآئِلٌ مَّنْهُمْ لاَ تَقْتُلُواْ يُوسُفَ وَأَلْقُوهُ فِي غَيَابَةِ الْجُبِّ يَلْتَقِطْهُ بَعْضُ السَّيَّارَةِ إِن كُنتُمْ فَاعِلِينَ

“Één van hen zei: ‘Dood Jozef niet, maar als jullie echt iets willen doen, gooi hem dan op de bodem van een put, hij zal er dan door een karavaan of reizigers uit worden gehaald’.”

Oke, de broers van Jozef hebben nu een goed plan. Maar ze hadden nog een ander probleem. Hoe moeten ze dit plannetje uitvoeren zonder dat hun vader Jacob erachter zou komen? Op een dag gingen ze gezamenlijk naar hun vader en stelden voor om Jozef als klein broertje mee te nemen zodat hij kan spelen en zichzelf kan vermaken met zijn grote broers. Allah zegt hierover in hoofdstuk 12 vers 11 en 12:

قَالُواْ يَا أَبَانَا مَا لَكَ لاَ تَأْمَنَّا عَلَى يُوسُفَ وَإِنَّا لَهُ لَنَاصِحُونَ {} أَرْسِلْهُ مَعَنَا غَداً يَرْتَعْ وَيَلْعَبْ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ

“Zij zeiden: ‘O onze vader. Waarom vertrouw je Jozef niet aan ons toe terwijl wij het beste met hem voorhebben? Stuur hem morgen met ons zodat hij zichzelf kan vermaken en te spelen, en waarlijk, wij zullen voor hem zorgen’.”

Jacob vrede zij met hem wilde Jozef wel mee laten gaan met zijn oudere broers, maar Jacob was bezorgd over Jozef omdat het nog een kleine jongen was. Jacob’s antwoord in vers 13 van hoofdstuk 12 en zegt:

قَالَ إِنِّي لَيَحْزُنُنِي أَن تَذْهَبُواْ بِهِ وَأَخَافُ أَن يَأْكُلَهُ الذِّئْبُ وَأَنتُمْ عَنْهُ غَافِلُونَ

“Waarlijk, het bedroeft mij dat jullie hem meenemen. Ik ben (namelijk) bang dat een wolf hem zal verslinden als jullie (even) niet op hem letten’.”

Ik ben bang dat jullie zelf een spel gaan spelen en dat jullie Jozef vergeten en dat de wolf hem zal verslinden als jullie even niet opletten. Maar de broers waren zelfverzekerd en zeiden: "Als een wolf hem verslindt terwijl wij een sterke groep zijn, dan zijn wij zeker verliezers’.”

Op deze manier hadden ze hun vader overtuigd, Jacob vrede zij met hem liet uiteindelijk Jozef meegaan met zijn oudere broers zodat hij kon spelen en een leuke dag kon gaan hebben. Nadat ze hem hadden meegenomen naar een afgelegen plek gooiden ze hem in een waterput. Stel je voor, een klein, eenzaam jongetje dat gegooid wordt in een put door zijn eigen broers. Maar dit kleine jongetje was niet zomaar een jongetje. Het was een profeet van Allah. Allah openbaarde hem dan ook nadat ze hem in de put hadden gegooid dat Jozef ze later nog zou vertellen over wat ze hem hebben aangedaan. Allah zegt hierover in de Koran in hoofdstuk 12 vers 15: “En Wij inspireerden hem: ‘Waarlijk, jij zal hen (later) over deze vertellen als zij (jou) niet herkennen’.”

Nadat ze hem in de put hadden achter gelaten pakten ze zijn hemd, vervolgens gingen ze een klein lammetje slachten. Het bloed van dit lammetje hebben ze vervolgens gesmeerd op het hem van hun broertje Jozef. Ze waren van plan om hun vader precies datgene te vertellen waar hij bang voor was, namelijk dat de wolf Jozef heeft verslonden nadat ze even onoplettend waren geweest. Allah zegt in hoofdstuk 12 vers 18 dat ze zijn hemd brachten waar valse bloedvlekken op zaten. Maar, de broers van Jozef waren iets vergeten, ze brachten het hemd van Jozef met valse bloedvlekken en zeiden dat de wolf hem had verslonden. Wat ze echter vergeten waren was om scheuren in het hemd te maken. Hun vader geloofde hen dan ook niet en zei (hoofdstuk 12 vers 18):

بَلْ سَوَّلَتْ لَكُمْ أَنفُسُكُمْ أَمْراً فَصَبْرٌ جَمِيلٌ وَاللّهُ الْمُسْتَعَانُ عَلَى مَا تَصِفُونَ

“Nee, jullie verzinnen maar een verhaal. Dus is geduld passender, en het is slechts Allah wiens Hulp gezocht kan worden tegen datgene wat jullie beweren’.”

Wil jij weten hoe dit verhaal afloopt, vergeet niet terug te komen voor deel 2 van Jozef vrede zij met hem. Salamoe aleikoem, vrede zij met jullie.