De profeet Jezus - Deel 1

De maagd Maria en de geboorte van de profeet Jezus.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: De profeet Jezus - Deel 1.

Salamoe aleikoem, vrede zij met jullie en welkom terug bij waaromislam. In deze aflevering zullen we een start gaan maken met een verhaal van een nieuwe profeet. Een profeet die op wonderbaarlijke wijze ter wereld is gekomen. Deze profeet is een van de "ulu l’azm", zoals Noach, Abraham en Mozes. Hij is de allerlaatste profeet die gestuurd was naar de Kinderen van Israël. Het verhaal waar we vandaag een begin aan zullen maken, is het verhaal van Jezus vrede zij met hem. Wij zullen dit verhaal, zoals altijd, gaan behandelen op basis van de Koran en de authentieke overleveringen van de profeet Mohammed vrede zij met hem.

Het verhaal van Jezus vrede zij met hem gaan we aan de hand van meerdere video’s bespreken, in deze video gaan we kijken wie de moeder van Jezus was en hoe de geboorte van Jezus plaatsvond. Voordat we overgaan tot het bespreken van de geboorte van Jezus is het belangrijk om stil te staan bij zijn vrome en kuise moeder, Maria. Maria groeide op in Jeruzalem en was de dochter van Imraan. Allah heeft de familie van Imraan geëerd en hun status verhoogd in de Koran. Één van de langste hoofdstukken in de Koran, hoofdstuk 3, is vernoemd naar de familie van Imraan. 

Zelfs de geboorte van Maria vinden we terug in de Koran. De moeder van Maria deed voordat Maria geboren was een smeekbede voor haar en haar nageslacht. Allah zegt hierover in de Koran in hoofdstuk 3, vers 35 en 36:

إِذْ قَالَتِ امْرَأَةُ عِمْرَانَ رَبِّ إِنِّي نَذَرْتُ لَكَ مَا فِي بَطْنِي مُحَرَّراً فَتَقَبَّلْ مِنِّي إِنَّكَ أَنتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ {} فَلَمَّا وَضَعَتْهَا قَالَتْ رَبِّ إِنِّي وَضَعْتُهَا أُنثَى وَاللّهُ أَعْلَمُ بِمَا وَضَعَتْ وَلَيْسَ الذَّكَرُ كَالأُنثَى وَإِنِّي سَمَّيْتُهَا مَرْيَمَ وِإِنِّي أُعِيذُهَا بِكَ وَذُرِّيَّتَهَا مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

“Toen de vrouw van Imraan zei: ‘Mijn Heer, voorwaar, ik wijd bij belofte aan U wat er in mijn buik is, aanvaard het van mij. Voorwaar, U bent de Alhorende, de Alwetende”. En toen zij haar gebaard had, zei zij: Mijn Heer, ik heb haar gebaard, (het is) een meisje, en Allah wist het best wat zij gebaard had, en het mannelijke is niet als het vrouwelijke. En voorwaar, ik heb haar Maria genoemd, en ik smeek U haar en haar nakomelingen te beschermen tegen de vervloekte Satan.”

De moeder van Maria had aan Allah beloofd dat ze het kind in dienst van Allah zou stellen door haar naar te tempel te brengen. Op die manier zou het kind opgroeien met het voortdurend aanbidden van Allah, de Schepper van de hemelen en de aarde. De moeder van Maria deed een smeekbede voor Maria en haar nageslacht tegen de duivel. Toen Maria geboren was ging de moeder van Maria naar de tempel en gaf haar aan de mensen in de tempel. De mensen in de tempel wilden allemaal voor het kindje Maria zorgen, dit omdat Imraan, de vader van Maria de gebedsleider was van de Israëlieten in die tijd en daarmee een man die hoog in aanzien stond. Om te bepalen wie er voor het kindje Maria zou gaan zorgen gingen ze loten.

Uiteindelijk was het Zacharia die Maria zou gaan verzorgen. Zacharia was de profeet voor de Kinderen van Israël in die tijd. Zacharia gaf Maria een speciale plaats in de tempel waar zij Allah, de Schepper van de hemelen en de aarde, dag en nacht kon aanbidden. Niemand mocht haar verblijfplaats binnen behalve Zacharia. Maria groeide dus op in de tempel en al die tijd bleef Maria Allah aanbidden. Op een gegeven moment werd Maria door haar uitmuntende geloof en aanbidding het voorbeeld van vroomheid onder de Israëlieten. Maria werd door haar aanbidding beloond door Allah met wonderen. Allah zegt hierover in de Koran in hoofdstuk 3, vers 37:

فَتَقَبَّلَهَا رَبُّهَا بِقَبُولٍ حَسَنٍ وَأَنبَتَهَا نَبَاتاً حَسَناً وَكَفَّلَهَا زَكَرِيَّا كُلَّمَا دَخَلَ عَلَيْهَا زَكَرِيَّا الْمِحْرَابَ وَجَدَ عِندَهَا رِزْقاً قَالَ يَا مَرْيَمُ أَنَّى لَكِ هَـذَا قَالَتْ هُوَ مِنْ عِندِ اللّهِ إنَّ اللّهَ يَرْزُقُ مَن يَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ

“Iedere keer dat Zacharia in de (gebeds-)ruimte bij haar kwam vond hij levensvoorzieningen bij haar. Hij zei: ‘O Maria! Van waar heb jij dat? Zij zei: ‘Dat komt bij Allah vandaan, voorwaar, Allah voorziet wie Hij wil zonder afrekening'".

Hier zien we dat de aanbidding van Maria zo sterk was dat zij zelfs onderhouden werd, onderhouden door wie? Onderhouden door Allah, de Heer van de Wereldbewoners.

De geboorte van Jezus:

In hoofdstuk 19 van de Koran wordt Maria ook geëerd door Allah, de naam van dit hoofdstuk is namelijk: Maria. Allah vertelt ons in detail de geboorte van Jezus vrede zij met hem in dit hoofdstuk. Allah zegt hierover in de Koran in hoofdstuk 19 vers 16 t/m 22:

وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ مَرْيَمَ إِذِ انتَبَذَتْ مِنْ أَهْلِهَا مَكَاناً شَرْقِيّاً {} فَاتَّخَذَتْ مِن دُونِهِمْ حِجَاباً فَأَرْسَلْنَا إِلَيْهَا رُوحَنَا فَتَمَثَّلَ لَهَا بَشَراً سَوِيّاً {} قَالَتْ إِنِّي أَعُوذُ بِالرَّحْمَن مِنكَ إِن كُنتَ تَقِيّاً {} قَالَ إِنَّمَا أَنَا رَسُولُ رَبِّكِ لِأَهَبَ لَكِ غُلَاماً زَكِيّاً {} قَالَتْ أَنَّى يَكُونُ لِي غُلَامٌ وَلَمْ يَمْسَسْنِي بَشَرٌ وَلَمْ أَكُ بَغِيّاً {} قَالَ كَذَلِكِ قَالَ رَبُّكِ هُوَ عَلَيَّ هَيِّنٌ وَلِنَجْعَلَهُ آيَةً لِلنَّاسِ وَرَحْمَةً مِّنَّا وَكَانَ أَمْراً مَّقْضِيّاً {} فَحَمَلَتْهُ فَانتَبَذَتْ بِهِ مَكَاناً قَصِيّاً

“En noem in het boek (de Koran) Maria, toen zij zich terugtrok van haar familie naar een oostelijke plaats (in de tempel). En zich van hen afzonderde achter een scherm. Vervolgens zonden Wij haar Onze Geest (Gabriel) en hij verscheen aan haar als een volmaakt mens. Zij zei: ‘Ik zoek mijn toevlucht bij de Barmhartige tegen jou, als jij (Allah) vreest. Hij zei: "Voorwaar, ik ben slechts een gezant van jouw Heer, om jou een reine jongen te schenken." Zij zei:’Hoe kan ik een jongen krijgen terwijl geen man mij heeft aangeraakt, ik ben geen onzedelijke vrouw’. Hij zei (Gabriel): "Zo is het, jouw Heer heeft gezegd: 'het is makkelijk voor Mij. En (Wij scheppen hem) opdat Wij hem tot een Teken voor de mensen maken en als Barmhartigheid van Ons. En het is een vastgestelde zaak."

Maria was verbaasd hoe ze een kind kon krijgen zonder vader. Maar Allah is tot alles in staat, en zo ook om Jezus vrede zij met hem te scheppen zonder vader. Gabriel antwoordde dat dit door Allah al bepaald was. Allah schiep Adam zonder vader of moeder en schiep Jezus zonder vader, want Hij is daartoe in staat, Hij is namelijk de Schepper van de hemelen en de aarde.

Gabriel blies vervolgens in de zakken van Maria, de adem van Gabriel zorgde ervoor dat Maria vervolgens zwanger werd. Maria wist dat haar plotselinge zwangerschap voor problemen zou gaan zorgen. Het nieuws verspreidde zich onder de Kinderen van Israël dat Maria zwanger was. Sommige beschuldigde Maria ervan dat ze een affaire had, ze verzonnen leugens en roddels over haar. Maar Allah beschermde Maria en liet Jezus vrede zij met hem spreken terwijl hij pas net geboren was. Allah zegt hierover in de Koran in hoofdstuk 19 vers 27 /m 34:

فَأَتَتْ بِهِ قَوْمَهَا تَحْمِلُهُ قَالُوا يَا مَرْيَمُ لَقَدْ جِئْتِ شَيْئاً فَرِيّاً {} يَا أُخْتَ هَارُونَ مَا كَانَ أَبُوكِ امْرَأَ سَوْءٍ وَمَا كَانَتْ أُمُّكِ بَغِيّاً {} فَأَشَارَتْ إِلَيْهِ قَالُوا كَيْفَ نُكَلِّمُ مَن كَانَ فِي الْمَهْدِ صَبِيّاً {} قَالَ إِنِّي عَبْدُ اللَّهِ آتَانِيَ الْكِتَابَ وَجَعَلَنِي نَبِيّاً {} وَجَعَلَنِي مُبَارَكاً أَيْنَ مَا كُنتُ وَأَوْصَانِي بِالصَّلَاةِ وَالزَّكَاةِ مَا دُمْتُ حَيّاً {} وَبَرّاً بِوَالِدَتِي وَلَمْ يَجْعَلْنِي جَبَّاراً شَقِيّاً {} وَالسَّلَامُ عَلَيَّ يَوْمَ وُلِدتُّ وَيَوْمَ أَمُوتُ وَيَوْمَ أُبْعَثُ حَيّاً {} ذَلِكَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ قَوْلَ الْحَقِّ الَّذِي فِيهِ يَمْتَرُونَ

“Toen ging zij (Maria) naar haar volk, hem (Jezus) dragend. Zij zeiden: O Maria, voorzeker, jij hebt iets vreemds gedaan. O zuster van Aaron, jouw vader was geen slechte man en jouw moeder was geen onzedelijke vrouw. Daarop wees zij naar hem. Zij zeiden:’Hoe kunnen wij spreken met een baby, die nog als kind in de wieg ligt? Hij (Jezus) zei: ‘Ik ben een dienaar van Allah. Hij heeft mij het Schrift gegeven (de Indjiel) en mij tot een Profeet gemaakt. En Hij heeft mij gezegend waar ik ook ben en Hij heeft mij bevolen het gebed (te verrichten) en de armenbelasting (te betalen). En om goed te zijn voor mij moeder. En Hij heeft mij niet als een arrogante, ongehoorzame gemaakt. Vrede zij met mij op de dag dat ik geboren werd en op de dag dat ik sterf en op de dag dat ik tot leven word opgewekt. Dat is Jezus, de zoon van Maria, het Woord van Waarheid waaraan zij twijfelen.”

Toen Maria aankwam bij haar volk en beschuldigd werd wees zij naar haar pasgeboren baby, Jezus vrede zij met hem. Jezus begon te praten als baby in de wieg en hij vertelde de mensen wie hij was, hij was een profeet gestuurd door Allah, Allah had hem ook de Openbaring meegegeven, namelijk de Evangelie. Op deze manier werd Maria door Allah vrijgesproken van de beschuldiging omdat haar baby Jezus sprak met de wil van Allah. Zo was het ook gelijk duidelijk voor de Kinderen van Israël dat dit een wonder was en dat deze baby inderdaad een machtige profeet is, gestuurd door Allah.

Tot zover de geboorte van Jezus, maar laten we nu eens kijken naar een leerpunt uit wat we net besproken hebben. Maria die haar hele leven bezig was met het aanbidden van Allah. We hebben gezien dat Maria door Allah onderhouden werd in de tempel, zij kreeg levensonderhoud van Allah. Waarom? Omdat zij de weg van Allah volgde. Vervolgens wordt zij gekozen en verheven boven alle vrouwen door Allah om Jezus vrede zij met hem op de wereld te zetten. Waarom? Omdat zij de weg van Allah volgde. Vervolgens wordt zij beschuldigd van vreselijke dingen, maar Allah redt haar, en hoe? Door haar pasgeboren baby te laten spreken. Maria had niemand die haar verhaal kon bevestigen, maar wat doet Allah, Hij laat haar pasgeboren zoon het verhaal bevestigen. Waarom? Wederom, omdat zij de weg volgde van Allah. Dus beste kijker, volg de weg van Allah, geef je over aan Allah, keer je tot Hem en aanbidt Hem. Want, als je weg van Allah volgt zal Hij je altijd en overal steunen, net zoals Hij dat deed met Maria. Bedankt voor het kijken en tot de volgende keer, deel twee van Jezus vrede zij met hem.