De profeet Ismael

Het levensverhaal van de profeet Ismael.

Salamoe aleikoem, vrede zij met jullie en welkom bij een nieuw verhaal over de profeten, vrede zij met hen allen. Vandaag gaan we het hebben over een profeet die zeer geliefd was bij Allah, de Schepper van de hemelen en de aarde. Zijn vader was een profeet en zijn broer was ook een profeet. Jullie denken nu vast wel, wie kan dat zijn? We gaan het vandaag hebben over de profeet Ismaël vrede zij met hem, de oudste zoon van Abraham vrede zij met hem.

Abraham vrede zij met hem had vele zonen, maar de bekendste zijn natuurlijk zijn twee zonen die beiden uitgekozen waren door Allah om profeet te worden. De oudste zoon Ismaël en de jongere zoon Isaac vrede zij met hen allebei. In het verhaal van Abraham hebben we al wat zaken genoemd die we kunnen koppelen aan het verhaal van Ismaël. Zo hebben we gezien dat Abraham vrede zij met hem de opdracht kreeg om zijn vrouw Hajar met de kleine baby Ismaël achter te laten in niemandsland.

Dat was al een enorme beproeving, maar later zou Abraham de opdracht van Allah krijgen om zijn zoon Ismaël te slachten. Ismaël was toen nog een klein jongetje, maar had wel al een rotsvast geloof en vertrouwen in Allah. Hij gehoorzaamde Allah en had er geen moeite mee om zijn leven te geven omwille van Allah. Maar we hebben gezien dat dit allemaal een beproeving was en dat Allah het nooit zou toestaan dat Abraham zijn zoon Ismaël zou gaan slachten.

Ismaël vrede zij met hem groeide op in Mekka en leerde door zijn omgeving de Arabische taal. Op een later moment in zijn leven zou zijn vader Abraham langskomen met een speciaal verzoek. Abraham vertelde zijn zoon toen, dat Allah hem bevolen had iets te doen, namelijk het bouwen van het Heilige Huis. Daarop zei Ismaël: "Doe hetgeen Allah je beveelt!" Abraham vroeg: "Help je mij erbij?" "Ja natuurlijk", antwoordde Ismaël.

Abraham wees toen naar een heuvel en de omgeving ervan en zei: "Allah heeft mij bevolen een huis te bouwen op deze plaats." Daarna begonnen ze met het maken van de fundamenten van het Heilige Huis. Mekka is dus een heilige plaats, zoals Allah verklaard heeft, tot aan de dag der opstanding. Allah zei in hoofdstuk 3 vers 96:

إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِي بِبَكَّةَ مُبَارَكاً وَهُدًى لِّلْعَالَمِينَ

“Voorwaar, het eerste Huis dat voor de mensheid gesticht werd, is dat in het gezegende Bakka (Mekka), als leiding voor de werelden.”

De eerste plaats van aanbidding waar de mens zegeningen en lei¬ding kon vinden, was het huis dat in Bakka gelegen was. Bakka was de vroegere benaming van Mekka. Toen het gebouw hoog werd, maakten ze een rots als een soort trapje waar Abraham stond en Ismaël hem de rotsblokken aangaf. Gedurende dit proces herhaalden ze de volgende smeekbede die te vinden is in hoofdstuk 2 vers 127:

رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أَنتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

"Onze Heer, aanvaard het van ons: voorwaar, U bent de Alhorende, de Alwetende.”

Zo zien we dat deze belangrijke profeet met zijn vader Abraham - vrede zij met hen - het Heilige Huis in Mekka heeft gebouwd. Profeet Ismaël was dan ook zeer geliefd bij Allah. Zo lezen we in hoofdstuk Maria, hoofdstuk 19 van de Koran vers 54 en 55:

وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ إِسْمَاعِيلَ إِنَّهُ كَانَ صَادِقَ الْوَعْدِ وَكَانَ رَسُولاً نَّبِيّاً {} وَكَانَ يَأْمُرُ أَهْلَهُ بِالصَّلَاةِ وَالزَّكَاةِ وَكَانَ عِندَ رَبِّهِ مَرْضِيّاً

“En vertel in het Boek over Ismaël: hij was trouw aan zijn beloften en hij was een boodschapper, een profeet. En hij placht zijn familie het gebed en de zakaat te bevelen en hij vond welbehagen bij zijn Heer.”

Hier zien we prachtige karaktereigenschappen van deze mooie profeet, hij was een man die altijd zijn belofte nakwam, zowel beloften die hij tegenover Allah had gemaakt als beloften tegenover de mensen. Hij was een boodschapper en een profeet, hij adviseerde zijn familie strikt in het aanbidden van Allah en het betalen van de armenbelasting. Laten we met z’n allen het voorbeeld volgen van deze profeet door de waarheid te spreken, beloften na te komen en daarnaast onszelf over te geven aan de Heer der werelden, de Schepper van de hemelen en de aarde; Allah. Bedankt voor het kijken, salamoe aleikoem, vrede zij met jullie!