Van Mekka naar Medina

De grote noodgedwongen emigratie v/d moslims.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: Van Mekka naar Medina.

Beste kijker bij het 18de deel van deze serie over het leven van profeet Mohammed. Na bijna 13 jaar onder druk geleefd te hebben van de Quraysh…13 jaar niet je geloof vrij  kunnen beoefenen en uiten, 13 jaar lang in angst wat er met je ging gebeuren als je (niet moslim) buurman jou de woorden “Laa ilaaha illa Allah” hoorde uitspreken was daar nu het moment van verandering: De migratie naar de stad Madinah. Hoewel er al vele moslims van Mekka naar Madinah waren gegaan (vlak voor het vertrek van de profeet naar Madinah), wilde de profeet Mohammed toch wachten op het bevel van zijn Schepper in deze kwestie.

Toen Allah kwam met de volgende openbaring was dit het groene licht voor de profeet om te gaan. Hij en alle gelovigen die in staat waren om te vertrekken waren nu verplicht om naar Madinah te verhuizen. Op dat moment was er een andere plaats waar men het geloof veilig en vrij kon praktiseren, zonder mishandeld, gemarteld en vermoord te worden. Allah openbaarde aan de profeet wat we kunnen teruglezen in hoofdstuk 17:80 van de Koran:

وَقُل رَّبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَل لِّي مِن لَّدُنكَ سُلْطَاناً نَّصِيراً

En zeg: "O mijn Heer, laat mijn intrede een goede intrede en mijn uitgang een goede uitgang zijn. En schenk,mij van U een gezag dat tot hulp zou kunnen strekken."

Het was dus niet meer toegestaan voor de moslims om achter te blijven in een gebied waar je de islam niet kunt beoefenen en uiten. Natuurlijk heeft dit een impact op de moslims. Ze moesten nu hun huizen verlaten.. weg van de plekken waar ze als kind opgroeiden. Weg van sommige familieleden en weg van je bezittingen. Er moest dus veel worden achtergelaten en veel worden opgegeven. Dit vereist een sterk geloof van iemand om zo’n beslissing te nemen.. alles achterlaten en naar een plek gaan waar je het geloof wel kunt praktiseren.

Men heeft veel tawakkoel (vertrouwen in Allah) nodig om te kunnen gaan… vertrouwen op jouw Schepper dat hij jou beter terug geeft voor de opoffering en inspanning die jij verricht omwille van Hem.  Maar voor de moslims in die tijd was het niet zo’n grote opgave om alles achter te laten. 13 jaar lang kregen ze openbaringen die over het paradijs, het hiernamaals gingen over geduld, vertrouwen op Allah en wat dat allemaal oplevert. Dus deze generatie was erg gefocust op wat hierna komt en ze hadden weinig begeerten voor wereldse bezittingen. Waardoor iets loslaten veel makkelijker werd. Want wat er na dit leven komt als beloning is vele male beter en mooier dan wat we in deze wereld hebben.

Dit is een mooie les en een mooi voorbeeld voor ons… hoe deze generatie in het leven stond. Al hadden ze een berg met goud en werd deze afgenomen.. dan nog zouden ze daar geen traan om laten. In tegenstelling tot vandaag de dag eigenlijk.. wij als mensen zijn in dit tijdperk erg materialistisch ingesteld. We willen alles hebben en niets kwijtraken. Terwijl krijgen EN verliezen de realiteit van deze wereld is. Niets wat we hier hebben is voor altijd.. Geluk, bezittingen enz. zijn altijd van tijdelijke aard. We treuren vaak als we iets kostbaars kwijt zijn geraakt.. of als we iets niet kunnen hebben.. En voor sommige mensen leidt dit naar depressies of ongelukkig zijn in het leven.

Maar is het niet makkelijker voor ons als mensen om een voorbeeld aan de profeet en zijn metgezellen te nemen. Zij wisten dat alles op deze wereld maar van tijdelijke aard is en dat alles wat je hebt, eigenlijk een soort van bruikleen is.. En dat was ook hun houding t.o.v. het materialisme. Ze hebben de openbaringen gehoord dat het hiernamaals beter is en blijvend. En hier leefden ze ook voor.. niet voor het tijdelijke maar voor het eeuwige.. niet voor iets wat ‘ok’ is.. maar voor het beste. En daardoor was de beslissing om te verhuizen naar Madinah makkelijker voor hen, omdat ze hier al 13 jaar in onderwezen waren.. hun vertrouwen op hun Schepper was zeer sterk.

Om dan weer terug te gaan naar het verhaal van de profeet lezen we dat de felste tegenstander van de profeet ‘Aboe Djahl’ genaamd opdracht gaf om hem thuis te vermoorden, maar dankzij de Schepper wist profeet Mohammed veilig zijn huis uit te komen. Met Mekkah in zijn hart verliet profeet Mohammed en zijn beste vriend Aboe Bakr hun geboorte stad.. de stad van de Ka’bah… Om te vertrekken naar Madinah. Dit sluit dan ook de Mekkaanse periode af.. de 53 jaar dat hij daar woonde en de 13 jaar dat hij daar de mensen opriep naar de islam. In het vervolg van deze serie zullen we kijken naar de 10 jarige Medinese periode, waarin we bijzondere ontwikkelingen zullen zien. Ik bedank u voor de tijd die u hebt genomen om dit filmpje te bekijken.. En ik zie u graag terug bij het volgende deel.