Eerlijkheid

Eerlijkheid; een geroemde eigenschap van de profeet.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: Eerlijkheid.

Welkom beste kijker bij het zestiende deel van deze serie over het leven van de profeet Mohammed.

Een van de zaken die wij als mensen moeilijk vinden vandaag de dag is een ander vertrouwen en zijn woord geloven. Het gebeurt wel wekelijks of misschien wel dagelijks dat wij iemand iets horen zeggen wat wij wantrouwen. Misschien woorden van een collega op het werk, van een vriend, een klasgenoot, een onbekende, politici of de media.

Sterker nog uit een onderzoek is gebleken dat een man gemiddeld zes keer per dag een leugen vertelt en een vrouw de helft daarvan. Dat zijn voor een man bijna 2200 leugens in een jaar. Natuurlijk verschillen we onderling. De een vertelt bijna nooit een leugen en een ander leeft de hele dag van leugens. We kennen allemaal de kleine leugens: sorry dat ik te laat ben, maar ik stond in de file (terwijl je gewoon traag was). Of sorry ik had geen signaal (terwijl je gewoon jouw telefoon had uitgeschakeld). En we kennen de grote leugens natuurlijk ook zoals het vreemdgaan met een ander of leugens over geld en afspraken etc.

Al deze leugens hoe klein of hoe groot van formaat, zorgen ervoor dat onze geloofwaardigheid afneemt. Mensen zullen ons weinig of slecht vertrouwen en wij zullen andere mensen slecht vertrouwen en niet altijd hun woorden geloven. Dit is een serieus probleem wat er voor zorgt dat je je erg ongemakkelijk kan voelen. Je leeft in een omgeving waarin je niet weet wie je wel en niet kan geloven. De islam staat voor eerlijkheid, dit is een erg belangrijk aspect van de religie. En ik zou willen adviseren: kijk naar de islam en niet altijd naar wat sommige moslims doen, want natuurlijk zijn er ook moslims die liegen. Maar die zouden het liegen ook moeten verlaten en het voorbeeld van profeet Mohammed moeten volgen.

Wat is zijn voorbeeld dan? Zijn voorbeeld is dat hij nog voor zijn profeetschap bekend stond om zijn eerlijkheid en oprechtheid. Hij sprong boven de mensen uit met deze eigenschappen in een samenleving die bestond uit liegen en elkaar bedriegen. Maar niemand heeft Mohammed ooit betrapt op een leugen of op het vertellen van onzin verhalen. Alles wat hij vertelde moest dus ook de waarheid zijn. Zijn geloofwaardigheid was van zo’n hoog niveau dat de mensen zo iets hadden van, als Mohammed het zegt dan moet het wel zo zijn. Zelfs de mensen die tegen hem keerde tijdens zijn profeetschap wisten diep van binnen dat hij de waarheid sprak.

Na het overlijden van zijn oom Abu Talib en zijn vrouw Khadijah, schonk zijn Schepper hem een ervaring, een eer die nog nooit iemand had meegemaakt. Op een nacht werd hij door de engel Djibriel meegenomen op een rijdier ‘Buraaq’ genaamd van Mekka naar masdjid al Aqsa (in Jeruzalem). En van Jeruzalem steeg hij met Djibriel naar de verste plek in de schepping waar een geschapene maar kan komen. Deze plek heet ‘sidratul-muntaha’. Daar sprak Mohammad met Allah en het belangrijkste wat daar besproken was, was de bepaling van het gebed. Er werd bepaald door de Schepper dat de gelovigen vijf verplichte gebeden op een dag moeten verrichten. 

Hierna keerde de profeet weer naar Jeruzalem en vervolgens weer naar Mekka. En dit allemaal in een nacht. Dit verhaal van ‘’al-israa wal-mi’raadj’’ (de nachtreis en de opstijging) heb ik zojuist op de meest beknopte manier verteld, maar het hele verhaal is terug te vinden in boeken van betrouwbare schrijvers. Je kunt je voorstellen dat dit een moeilijk verhaal is voor mensen. Zo dacht Mohammed er ook over. Hij had dit zojuist meegemaakt, maar hoe moest hij dit vertellen aan de mensen. Voor mensen is dit een moeilijk verhaal om te accepteren. Maar hij heeft deze gunst net gekregen van zijn Schepper en wilde ook niets ervan weerhouden voor de mensen. Dus besloot hij het te vertellen.

Niet alleen aan de moslims maar ook aan degenen die vijandig tegen hem waren. En de reacties waren verschillend. Van ‘’wat zegt hij nu?’’ tot aan ‘’Mohammed zegt dit? Dan is het zo’’. Dit was een test voor de gelovigen om te zien of zij echt geloofden. Als de Schepper iets gedaan wilt maken voor Zijn schepping, dan zorgt Hij ervoor dat het mogelijk wordt. De meeste metgezellen van Mohammed waren arm en een slaaf en ze werden al onderdrukt of gemarteld. Zij hadden vanaf dit punt kunnen zeggen. Dit gaat ons te ver, dit zijn de martelingen niet waard. Maar zij bleven zich vasthouden aan de boodschap van Mohammed omdat ze wisten dat hij de waarheid sprak en geen leugens. Vele van de aanwezigen die dit verhaal verwierpen werden later moslim, omdat ze wisten dat wat er uit de mond van Mohammed kwam de waarheid is en geen leugen.

Zo zien we: jouw reputatie tekent jouw waarachtigheid. Daarom is het belangrijk om te letten op de leugens die we andere vertellen. Deze leugens maken ons ongeloofwaardig en dat kan tegen je keren. Het zou mooi zijn als we hiermee het voorbeeld van Mohammed kunnen volgen, waardoor we elkaar meer zouden kunnen geloven en vertouwen. En dat we in een maatschappij kunnen leven die gebouwd is op eerlijkheid en vertrouwen. De profeet zei: ‘’De waarheid is verplicht voor jou, want waarheid leidt zeker naar deugdzaamheid en deugdzaamheid leidt zeker naar het paradijs.’’

Bedankt voor het kijken en tot het volgende deel.