De ultieme familieman

Belangrijke gebeurtenissen tijdens de jeugd v/d profeet.

Welkom beste kijker bij het 5de deel van deze serie over het leven van profeet Mohammed. Na een veel bewogen jeugd waar al het een en het ander is gebeurd, o.a. de dood van zijn ouders en zijn opa die voor hem zorgde na de dood van zijn ouder, zien we dat ondanks de verliezen in zijn leven hij niets tekort kwam aan liefde en verzorging.

Iedereen die hem verzorgden gaf hem een liefdevolle behandeling. Een hoogte punt uit de adolescente en volwassen jaren van de profeet is dat hij op vijfentwintig jarige leeftijd trouwde met de iets oudere Khadidjah. Zij was een rijke vrouw en stond aan het hoofd van een handelsorganisatie. Profeet Mohammed kreeg 6 kinderen met haar. 4 dochters en 2 zonen. Maar de zonen leefden echter niet lang, zij stierven al in hun jonge baby/kindertijd. Vanaf het huwelijk met Khadidjah tot de eerste openbaring gebeuren er niet al te veel grote gebeurtenissen in het leven van de profeet. Dus kunnen we stellen dat deze periode vooral gericht was op het gezinsleven. Het gezinsleven staat erg centraal in de koran en in de adviezen die de profeet gaf aan de mensen. We kunnen hier veel van terugvinden.

En ik denk dat ik het belang van een goede gezinsverhouding niet uit hoef te leggen, want dit is iets wat vrij logisch is. De maatschappij is eigenlijk een aan een schakeling van gezinnen, dus zorg je ervoor dat de gezinnen goed zijn, dan resulteert dat in een gezonde maatschappij. Maar besteed je geen aandacht aan het gezin, dan kan dat resulteren in een ongezonde maatschappij, waarin onrecht, ruzies, problemen, criminaliteit etc voorkomt. Ook wij zien de criminaliteit stijgen, de maatschappij verharden, familieleden niet meer met elkaar spreken en vele mensen ruzie maken om te kleinste dingen. Soms worden mensen verwond of zelfs vermoord om de kleinste problemen die er spelen… en dit gebeurd zelfs tussen familieleden.

Het is dus van belang om een voorbeeld te hebben die laat zien hoe je op de beste manier met je familie dient om te gaan, waardoor er kan worden gewerkt aan een gezonde samenleving. En dit voorbeeld kunnen we vinden in Mohammed. Iemand die de woorden roept: “خَيْرُكُمْ خَيْرُكُمْ لِأَهْلِهِ وَأَنَا خَيْرُكُمْ لِأَهْلِي” (de beste onder jullie zijn degenen die het beste zijn voor hun families en ik ben het beste onder jullie voor mijn familie.). Om ons te adviseren om een goede vader echtgenoot enz te zijn vereist het voor hem om het beste voorbeeld te zijn. Mensen zouden hem anders nooit serieus nemen als hij niet het beste voorbeeld was.

Een van de jonge metgezellen Anas ibn Maalik vertelde ooit de mensen:
‘قَالَ مَا رَأَيْتُ أَحَدًا كَانَ أَرْحَمَ بِالْعِيَالِ مِنْ رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم’
Ik heb nooit iemand gezien die liefdevoller/ barmhartiger was voor zijn familie dan de boodschapper van Allah.

Zo was de profeet gewoonlijk om de kinderen liefdevol te benaderen, Hij gaf zijn kinderen en kleinkinderen altijd kusjes en knuffels en aaide hen over de bol. En dit in een maatschappij waar men dit niet gewend was. Net als vandaag de dag. Er is een houding dat een kus geven aan je kind (in het bijzijn van anderen) niet vaak als echt mannelijk wordt gezien.. Maar het zal wel ten goede zijn voor het kind, je bouwt hier een veel betere band mee op. De profeet was altijd geduldig met zijn vrouwen en kinderen en werd nooit boos als ze iets verkeerds deden. Hij loste problemen op door goed met zijn gezin te praten, een goed luisterend oor te zijn en vooral door begrip te tonen voor de situatie van een ander.

Ook met zijn vrouwen was hij perfect. Als eerste heeft hij nooit in zijn leven een van zijn vrouwen geslagen. Hij besteedde veel tijd en energie om een goede band met zijn vrouw te bouwen. Zo dronk hij uit het glas waar ook zijn vrouw uit dronk om hierdoor liefde te tonen. Hij besteedde aandacht aan hetgeen zijn vrouw leuk vond, en was dus niet alleen met zichzelf bezig. Ook als hij de liefde wilde bedrijven met zijn vrouw zorgde hij ervoor dat zij op haar gemak was. De profeet zei: “اسْتَوْصُوا بِالنِّسَاءِ خَيْرًا” Behandel de vrouwen goed. En istawsa bihi khairan betekend eigenlijk dat je ergens goed zorg voor draagt... dat je ergens een prioriteit van maakt. Net zoals wij eigenlijk altijd een prioriteit maken om geld te verdienen, zo dienen mannen dus ook een prioriteit/hoofdzaak te maken van hun vrouwen.

Dit is nog maar een klein fractie van hoe hij was binnen het gezin als, vader, opa en echtgenoot, maar het laat al zien dat hij de ultieme familie man was. Laat jouw gezin dus een prioriteit voor je zijn, net zoals profeet Mohammed zijn familie een prioriteit voor hem liet zijn. Zodat dit gebroken gezinnen voorkomt. Kinderen die niet meer met hun ouders praten of andersom. Laat jouw familie en de maatschappij niet de dupe zijn van een gebrek aan betrokkenheid met je familie. Want een betere maatschappij begint bij je gezin.