De dagen voor de openbaring

De aanloop naar de eerste openbaring aan de profeet.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: De dagen voor de openbaring.

Welkom beste kijker bij dit 6e deel van deze serie over het leven van profeet Mohammed. In dit deel breekt bijna het moment aan dat voor het eerst in 600 jaar weer de goddelijke openbaringen op de aarde zullen neerdalen. En dit is een enorme gebeurtenis in de geschiedenis van de schepping. Niet alleen komen na 600 jaar de openbaringen weer naar de aarde, maar dit zal ook de laatste keer zijn dat zoiets gebeurd. Hierna zal zoiets nooit meer gebeuren.

Het is 600 jaar geleden (gezien vanuit de periode waarover ik nu spreek) dat profeet Isa (Jezus) de Goddelijke openbaringen kreeg. En in de jaren daarvoor kregen andere boodschappers van Allah openbaringen zoals Profeet Abraham, Mozes en David. En tussen deze boodschappers en profeten zat eigenlijk niet zo veel tijd, dus de 600 jaar tussen Jezus en Mohammed was een enorme tijd van leegte. Ook heeft de Schepper in de voorgaande openbaringen aangekondigd dat deze laatste profeet zal komen om voor het laatst de Goddelijke openbaringen te ontvangen. In de Koran (H7:157) lezen we:

الَّذِينَ يَتَّبِعُونَ الرَّسُولَ النَّبِيَّ الأُمِّيَّ الَّذِي يَجِدُونَهُ مَكْتُوباً عِندَهُمْ فِي التَّوْرَاةِ وَالإِنْجِيلِ

Degenen die de boodschapper volgen, de ongeletterde profeet, die zich bij hen, in de Torah en in het evangelie, beschreven vinden.

En nu is de tijd aangebroken dat de profeet Mohammed door de Schepper is uitverkoren om nu deze laatste openbaringen te ontvangen en aan de mensheid te verkondigen. Maar voor dat het zo ver is dat hij de eerste openbaring krijgt, was er een tijd dat hij zich ging bezinnen, hij trok zich vaak terug in de grot Hira. Hira is een grot gelegen in de berg ‘’Jabal annoer’’. Deze berg ligt op een aantal kilometer van de Ka’bah vandaan. Vanuit de grot heb je zelfs zicht op de Ka’bah. De grot zelf is niet zo groot. In deze grot dacht hij veel na over de schepping en over zijn Schepper.

Hij zag natuurlijk een maatschappij waarin veel mensen verschillende goden aanbaden en mensen elkaar slecht en onrechtvaardig behandelden. En Mohammed was hier altijd op tegen. Hij trok zich terug in de grot Hira om goed na te denken over het doel in het leven en over de uniciteit van zijn Schepper. En wij mensen, vooral in de stad, staan bijna nooit hierbij stil. Het leven om ons heen raast voorbij, alsof we in een sneltrein zitten, maar we weten de eindbestemming niet. En af en toe kijken we naar buiten en denken we zijn we al zo ver.

Jij wordt ouder, de mensen om je heen worden ouder, je kinderen zijn al groot maar wat hebben we de afgelopen tijd gedaan? En waarom doen we wat we doen? Hoe vaak staan we hierbij stil? Mohammed trok zich dus terug om na te denken, weg van de mensen, weg van de drukte. Om rustig tot zichzelf te kunnen komen. In de Koran (H93:7) zegt Allah over deze periode van Mohammed:

وَوَجَدَكَ ضَالّاً فَهَدَى

En Hij heeft jou zoekende gevonden en jou geleid.

Het is een goede les voor ons om even stil te staan. Een rustige plek op te zoeken en na denken over wat jouw rol eigenlijk in het leven is. Wat doe je hier en waar ga je naartoe? Ook in de Koran staan vele passages waarin Allah ons met diverse teksten laat nadenken.

Zo staat er in de Koran: "Kijken zij dan niet naar de hemel boven hen, hoe Wij die gebouwd hebben en hoe Wij die versierd hebben en hoe die geen enkele scheur heeft?" (H50:6). En: "Laat de mens dan naar zijn voedsel kijken." (H80:24)

Om alleen maar stil te staan bij wat er in de natuur groeit aan groenten en fruit. Hoe mooi van vorm en goed van smaak deze zijn. Hoe vol deze zitten met allemaal goede voedingsstoffen. Dit zijn tekenen waarmee we onze Schepper leren kennen. Probeer hier is over na te denken en laat het op je inwerken. Het nadenken over de schepping zet je hart open om de realiteit in te zien dat er een ontwerper achter alles zit. Een Schepper.

"Zeg: Allah is de Schepper van alles en Hij is de Ene, de Overweldiger." (H13:16)

Bedankt voor het kijken en tot de volgende video.