De bouw van de moskee

De bouw, en het belang, van de moskee.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: De bouw van de moskee.

Welkom beste kijker bij alweer het 21ste deel van deze serie over het leven van de profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem).

Een ander missie van de profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem) was het bouwen van een masjid (een moskee). Taalkundig betekent masjid een plek waar je sudjoed doet. Sudjoed betekent ter aardewerping (voor het gebed). Oftewel een plek waar je bezig bent met het aanbidden van jouw Schepper. En dit is dan ook het voornaamste doel van de moskee.

Vandaag de dag kennen we de moskee van grote gebouwen met lange minaretten, waar moslims naar binnen wandelen voor het gebed of andere activiteiten. Soms zien we wel eens een foto van de moskee van de profeet in medina langskomen. Maar in de tijd van de profeet zag deze er anders uit. De moskee was gebouwd van zongebakken kleistenen, het dak was gemaakt van palmbladeren en de pilaren waren van palmboom hout. Vrij klein en simpel.

Voor veel mensen die geen moslim zijn, is het vaak onduidelijk wat er in een moskee gebeurt. Door in deze video uit te leggen waarvoor de moskee diende in de tijd van de profeet hoop ik dat het voor vele een beetje duidelijk wordt, waar de moskee eigenlijk en oorspronkelijk voor dient. Allereerst bouwde de profeet Mohammed de moskee, zodat de moslims een gezamenlijke plek hadden om te bidden. Een plek waar ze in rijen konden staan om gezamenlijk het gebed te verrichten. Een plek waar je aan de band met jouw Schepper kan werken.

De plek dient zo ingericht te zijn dat je jezelf volledig kan focussen op de aanbidding, dat is een van de redenen dat er in de moskee van de boodschapper van Allah geen foto’s hangen of beelden staan (zoals men in de kerk wel eens tegenkomt). Ook hangen er geen versieringen die de concentratie kan afleiden. Een moskee zoals die bedoelt is dient dus vrij simpel te zijn en ingericht te zijn voor hetgeen hij dient. Zo’n plek hadden de moslims niet voor zichzelf in Mekka, daarom was het erg bijzonder voor de moslims dat ze nu een eigen plek hadden waar ze samen naartoe konden gaan voor het gebed en andere religieuze zaken.

Andere activiteiten die plaatsvonden in de moskee was de vrijdag voordracht. Op elke vrijdag sprak profeet Mohammed de moslims toe en leerde hij hen de religie met een korte en krachtige speech. En leerde hij hen o.a. hoe ze met alle facetten van het leven om kunnen gaan. Dit was een mooi en bijzonder moment in de week voor de moslims, waar ze dan ook altijd naar toeleefden. Sommige moskeeën kunnen vandaag de dag misschien wat koud en gesloten overkomen, maar dat was niet in de tijd van profeet Mohammed het geval.

Door diverse overleveringen is de sfeer goed te zien die er in die tijd was. Zo kwam er een Arabier uit de woestijn naar de moskee. De profeet Mohammed zat op dat moment met wat metgezellen in dezelfde moskee. De Arabier liep de moskee binnen zocht een plekje en begon daar te urineren. De profeet en zijn metgezellen zagen dit, en een aantal metgezellen zeiden stop ermee genoeg. Maar de profeet zei tegen hen: ‘Onderbreek hem niet. Laat hem. Dus zij lieten hem en toen de Arabier klaar was met urineren kwam de profeet naar hem toe en zei: ‘Deze moskeeën zijn geen plekken voor iets van urine of vuil, ze zijn enkel en alleen voor het gedenken van Allah, het gebed en het lezen van de koran.’ En de man ging verwonderd weg. Hij besefte wat hij gedaan had en was verwonderd over de vriendelijke manier hoe hij op zijn fout werd aangesproken.

Deze overlevering geeft een kijk in hoe vriendelijk en liefdevol de profeet was, zelfs tegen mensen die op de beste plekken van de wereld beginnen te urineren was hij erg geduldig en vriendelijk. Bedenk maar eens hoe jij zou reageren als iemand in jouw huis zal urineren. En hoe zullen mensen reageren als iemand in het Rijksmuseum of in de Ridderzaal begint te urineren. Hoe reageren mensen of autoriteiten dan?

Maar naast het voortreffelijke gedrag wil ik stil staan bij de ambiance in de moskee in die tijd. Want iemand moet zich wel erg op zijn gemak voelen wil hij deze handeling verrichten. Het urineren in de moskee is natuurlijk iets wat niet geaccepteerd zou worden door de mensen, maar deze man dacht dat het toch heel natuurlijk was om dit te doen. Dus dat geeft te denken hoe open de moskee was en hoe laag de drempel was om naar binnen te stappen. Het was een fijne omgeving voor zowel moslim als niet moslim. Een omgeving waar iedereen gelijk hoort te zijn, waar geen verschil is tussen rijk en arm of verschil in culturele achtergrond.

Andere activiteiten die er in de moskee werden gehouden waren het onderwijzen van de mensen in kennis. Vele mensen leerden hier zich als mens te ontwikkelen in kennis; zowel islamitische kennis als algemene kennis. Dit zie je vandaag de dag ook weer terug komen. Dat naast het leren over de islam, er ook plek is voor huiswerkbegeleiding voor school. Of bijlessen voor zowel mannen als vrouwen.

Ook werden en worden er vandaag de dag lezingen gehouden waar zowel moslims als niet moslims bij zijn om te leren over de islam. Ook de mensen die geen moslim waren/zijn, konden/kunnen bij de moskee terecht voor hun vragen.

Dit waren een aantal punten waar de moskee voor dient. Ik hoop dat de besturen van de moskee de drempel zo laag mogelijk houden voor de mensen om binnen te stappen. En ik hoop dat de mensen die een moskee binnen willen stappen zich vrij voelen om dat te doen. De profeet zou de mensen met open armen ontvangen en iedereen op zijn gemak laten voelen.

Bedankt voor het kijken en tot het volgende deel.