De aankomst in Medina

13 jaar profeetschap in een notendop

Welkom beste kijker bij het negentiende deel van deze serie over het leven van profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem). We hebben een aantal delen gehad over de Mekkaanse tijd en zullen het verhaal nu verder gaan met de Medinese tijd.

Maar voordat we verder gaan wil ik toch nog even snel opsommen wat de kenmerken waren van de Mekkaanse tijd. Ik wil in het kort een overzicht geven van wat we gehad hebben in de Mekkaanse tijd en wat ons te wachten staat in de Medinese tijd. Zodat het totaalbeeld langzaam duidelijk en overzichtelijk wordt. Kijken we terug naar de geboorte van de profeet tot de migratie naar Medina, dan zien we het volgende:

 1. Zijn geboorte en kindertijd: Hierin zagen we dat hij als kind hevig verlies had geleden door het overlijden van zijn ouders en opa, maar desondanks toch een veilige en beschermende kindertijd heeft gekend.
 2. Zijn adolescente en volwassen jaren: Waarin hij erg actief was in de maatschappij en erg bekend stond om zijn eerlijkheid en betrouwbaarheid. En hij trouwde met een succesvolle zorgzame vrouw met wie hij een gezin stichtte.
 3. Het begin van zijn profeetschap: Na de ware dromen die hij kreeg (dromen die keer op keer uitkwamen) volgden de openbaringen die hij via Gabriel van Allah kreeg, een paar naasten van de profeet accepteerden meteen de islam, na de eerste openbaring in de grot Hira.
 4. De jaren in Mekka: Nu er meer mensen de islam begonnen aan te nemen, werd het verzet van de tegenstanders (onder ander de leiders van de stammen in Mekka) van de verkondiging van de profeet heftiger en heftiger. Er werden moslims mishandeld, gemarteld, vervolgd en zelfs gedood. Hierdoor moest een deel van de moslims vluchten naar Abessinië en later vluchtte het overgrote deel van de moslim uit Mekka om naar Medina te gaan. En de climax was dat ze zelfs (tegen hun eigen regels in), de profeet wilden vermoorden. Terwijl hij onder bescherming stond van de banu Haashim.

Kijken we naar de Mekkaanse kenmerken van de openbaringen dan zien we dat deze:

 1. Vaak kort van stuk waren. (korte krachtige ayaat)
 2. En dat ze vaak over onder andere de volgende onderwerpen gingen:
  • De uniciteit (enigheid en uniekheid) van Allah.
  • Wie is Allah (de Namen en Eigenschappen).
  • Over het paradijs en de hel.
  • Over de verantwoording ( die we uiteindelijk moeten afleggen aan onze Schepper).
  • Over geduld.
  • En over het einde van de schepping en de wederopstanding.

Dit alles stond centraal in de Mekkaanse tijd. Dan zullen we gaan zien dat de Medinese tijd toch wat anders eruit ziet. In Medina hadden de moslims nu een redelijk veilige omgeving om te wonen. De meerderheid van de stad was moslim geworden en nu hadden de moslims een eigen stuk land, een eigen stad om in te wonen. En na dertien jaar onderwezen te zijn in onder andere de eerdergenoemde punten waren de moslims sterk in het geloof en konden het geloof wat diep in hun hart zat ook makkelijk uiten door hiernaar te handelen, vandaar dat we veel openbaringen met betrekking tot de regelgeving langs zien komen in de Medinese tijd.

Ook zien we in de Medinese tijd dat er vele veldslagen zullen komen. Omdat de islam nu een plek had gekregen en aan het groeien was, maakte dit de onderdrukkende leiders van omringende gebieden (met name de Quraysh) zenuwachtig. Ze waren bang hun positie en aanzien te verliezen, daardoor kozen ze voor aanvallen op de moslims om de heersende macht ‘eilandjes’ in stand te houden. Hierover zullen we in de komende delen ook meer over uitwijken. De profeet had bij aankomst in Medina een aantal visies die hij snel wilde verwezenlijken. Een aantal van deze missies waren het bouwen van:

 1. ... de harten van mensen op het besef van ‘Laa ilaaha illa Allah’.
 2. ... een moskee.
 3. ... de harten van de moslims aan elkaar.
 4. ... een maatschappij op eerlijkheid, rechtvaardigheid en taqwa.

In de eerstvolgende drie delen zullen we wat dieper ingaan op de eerste bovengenoemde drie punten, waarin we kunnen zien hoe belangrijk de profeet Mohammed is voor de ontwikkeling van een gezonde, rechtvaardige en plezierige maatschappij. Bedankt voor het kijken en tot de volgende keer.