Voor wie is de Koran?

Is de Koran alleen voor moslims geopenbaard?

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: Voor wie is de Koran?.

Wanneer we het hebben over de Koran dan zijn er een aantal dingen goed om te weten als het gaat om de inhoud ervan. Wanneer we de Koran lezen dan vinden we daarin verhalen van de profeten en vrome mensen. We vinden in de Koran verhalen van voorgaande volkeren zoals natuurlijk het welbekende verhaal van het volk Israel en hun tijd in Egypte maar ook hun situatie na hun bevrijding daaruit. We vinden in de Koran verzen die gaan over het gebed, over het vasten en over het verrichten van de bedevaart. We vinden er verzen die wijzen op het belang van het goed omgaan met je ouders, het spreken van de waarheid en het beschermen van de rechten van de zwakkeren in de samenleving.

We vinden er regelgeving als het gaat om erfrecht, huwelijksrecht en krijgswetten. We vinden er verzen die ons vertellen over de waarde van deze wereld, de waarde van het hiernamaals en hoe het hiernamaals zal zijn. Maar boven alles vinden we er een oproep, een oproep die gedaan wordt door de Schepper van de hemelen en de aarde. Het is de oproep tot het aanbidden van Allah vanuit het geloof in Hem. Maar voor wie is die oproep bestemd?

Wanneer we mensen namelijk horen spreken over de Koran dan horen we “De Koran is het heilig boek van de moslims”. Of we horen: “De Koran is volgens moslims het woord van God wat aan hun profeet is geopenbaard”. Anderen zeggen weer: “De Koran is de openbaring van de God van de moslims en zij geloven dat dit Gods woord is”. Al deze uitspraken, en alle andere combinaties die gemaakt kunnen worden van “openbaring”, “Gods woord” en “moslims” bevatten wel een kern van waarheid maar zijn niet volledig. Stel jezelf eens de vraag: voor wie is de Koran…? Voor wie is de Koran geopenbaard?

Is de Koran geopenbaard voor de Moslims? Is de Koran geopenbaard voor de Christenen? Is de Koran geopenbaard voor de Joden? Of is de Koran misschien geopenbaard voor de Hindoes, de boeddhisten of voor de atheïsten? Is de Koran misschien geopenbaard voor de Arabieren of tenminste voor wat we vandaag de Arabische wereld noemen? Veel mensen lijken te denken dat de Koran enkel en alleen geopenbaard is voor de moslims, maar dat is niet het geval! Allah maakt ons duidelijk voor wie Hij de Koran heeft geopenbaard in hetzelfde vers waarin de oproep die we eerder noemden vermeldt staat. In hoofdstuk 2:21 staat:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اعْبُدُواْ رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ وَالَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ

“O mensheid(!), aanbidt jullie Heer, Degene Die jullie en degenen vóór jullie heeft geschapen.”

Dit is de oproep die centraal staat in de Koran: de oproep tot het aanbidden van Allah vanuit het geloof in Hem. En dit is aan wie deze oproep gericht is, niet slechts een beperkte groep, nee; de gehele mensheid. En dit is dan ook wat de profeet Mohammed meekreeg van Allah toen hij de boodschap ging verspreiden (H34:28):

وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا كَافَّةً لِّلنَّاسِ

“En Wij hebben jou niet anders gezonden dan aan de gehele mensheid”

Op het moment dat men gehoor geeft aan die oproep, volgens de wijze die de Koran ons leert, dan behoort men tot de Islamitische gemeenschap, dan behoort men tot de moslims.

Waar het dus om gaat is: Het kan niet gezegd worden, door een moslim of een niet-moslim, dat de Koran alleen voor de moslims is. Dat is misschien wat je zelf wilt geloven, maar niet wat we in de Koran lezen. Voor wie is de Koran? De Koran is geopenbaard voor de gehele mensheid, niemand uitgezonderd. Heb jij de Koran wel eens gelezen? Heb jij wel eens de moeite genomen om tegen jezelf te zeggen: een religie die gevolgd wordt door een kwart van de wereldbevolking, laat ik eens de Koran openslaan?

Allah geeft jou, mij, ons, middels de Koran de gelegenheid om Hem te leren kennen, in Hem te gaan geloven en Hem te gaan aanbidden als moslims zijnde. Of jij dat wilt of niet? Dat is aan jou. Immers (H18:29):

وَقُلِ الْحَقُّ مِن رَّبِّكُمْ فَمَن شَاء فَلْيُؤْمِن وَمَن شَاء فَلْيَكْفُرْ

“En zeg: “De Waarheid is van jullie Heer: dus wie wil, laat hem geloven; en wie wil, laat hem ongelovig zijn.”” .

Maar wees eens eerlijk tegenover jezelf, zo aan het einde van deze video, een kwestie specifiek voor de niet-moslim kijker. Maar desondanks ook goed om van tijd tot tijd eens terug te lezen als moslim zijnde in hoofdstuk 2:28 van de Koran. Laten we eerlijk zijn, hoe volwassen, hoe beroemd, hoe succesvol, hoe rijk of hoe belangrijk we ook zijn, de manier waarop we verwekt zijn, hoe we vervolgens groeiden en hoe we daarna deze wereld binnenkwamen is niet zo eervol.

En eenieder van ons die in zijn of haar leven een geliefde heeft verloren weet: als je het graf gaat bezoeken voordat de steen geplaatst wordt dan zie je daar alleen zand, met een metalen prikker in de grond met een nummer zodat de administratie weet wie er ligt. Een lichaam bedolven onder een paar meter zand, niet meer dan een nummer in de administratie van de begraafplaats. We kwamen niet bepaald eervol op deze wereld, en hoe hoog onze status nu ook is, we worden weer teruggebracht naar nagenoeg datzelfde niveau. Ons leven begon op een plek waar we niet veel moois over kunnen vertellen en daar zal het ook eindigen.

Denk je nu echt dat vanwege die paar jaar die je rondloopt op aarde en je een Iphone hebt, een facebook account en een salaris van een paar duizend euro, dat je het recht hebt te zeggen dat dit leven zonder reden is? Zonder doel? Zonder vervolg? Vraag jezelf eens af: Hoe kun je nou niet in Allah geloven, terwijl je levenloos was, terwijl je niets was, en Hij je toen tot leven bracht en op deze wereld plaatste. Hij zal je op een vastgestelde tijd doen sterven en daarna wekt Hij je weer op uit de doden en zul je tot Hem terugkeren. Hoe kun je niet in Allah geloven, hoe kun je?