Het woord van Allah - 2

Keith Moore over een citaat uit de Koran.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: Het woord van Allah.

Zoals we zagen in de voorgaande video is er veel over de profeet Mohammed gezegd en over de manier waarop de Koran tot stand zou zijn gekomen. De Koran is echter zoals we vaker gezegd hebben niet zomaar een boek. Het is het woord van God zoals dit aan de profeet Mohammed geopenbaard is. Wanneer u als kijker de Koran open slaat en deze gaat lezen dan zal u hier vanzelf van doordrongen worden. En natuurlijk kan het zijn dat u de Koran niet in diens originele taal (het Arabisch) kunt lezen. Maar ik kan u uit eigen ervaring ervan verzekeren dat dit niets veranderd aan mijn bewering. Wanneer u met een open hart de Koran gaat lezen dan zult u inzien dat de Koran van niemand anders afkomstig kan zijn dan van Allah, Schepper van hemelen en aarde.

Is dit een grote bewering? Jazeker, zelfs de christenen die de bijbel als heilig boek nemen zeggen dit niet. Zij stellen dat de bijbel woorden van God bevat, van profeten, vrome gelovigen, vertalers en geschiedkundigen. Toch maak ik zo een bewering over de Koran en maakt de Koran een dergelijke bewering over zichzelf. Waarom? Omdat de Koran er zelf het bewijs van kan leveren. We lezen namelijk in hoofdstuk 4:82:

أَفَلاَ يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ وَلَوْ كَانَ مِنْ عِندِ غَيْرِ اللّهِ لَوَجَدُواْ فِيهِ اخْتِلاَفاً كَثِيراً

“Denken zij dan niet na over de Koran? En wanneer (die) anders dan van bij Allah geweest was, dan zouden zij daarin veel tegenstrijdigs vinden.”

Dit vers is een duidelijke uitdaging voor degenen die zeggen dat de Koran niet van Allah afkomstig is. Die stellen dat de Koran geen Goddelijk boek is. Het nodigt eenieder die dit claimt letterlijk uit om een fout te vinden. Niet erg logisch zou je zeggen omdat mensen zich dan geprikkeld zullen voelen fouten en tegenstrijdigheden te gaan zoeken. En natuurlijk is dat niet zo makkelijk omdat men zich daarvoor in zekere mate moet verdiepen in de Islamitische bronnen, maar de uitdaging staat. Dus bij deze: bewijst u het ongelijk van de Koran maar! En als u dat niet kunt? Denk dan na over wat dit precies betekend.

Een ander interessant kenmerk van de Koran dat bij deze uitdaging aansluit is dat het de mens advies geeft wat betreft de inhoud. De Koran noemt bijvoorbeeld in hoofdstuk 21:7:

فَاسْأَلُواْ أَهْلَ الذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ

“Vraagt dan de bezitters van kennis als jullie het niet weten.”

Dit is al net zo opvallend. Waarom? Omdat de Koran dus komt met bepaalde zaken waar jij zelf misschien van zegt: geen idee of dit waar is of niet. Neem dan dit advies uit de Koran en ga ermee naar mensen die er wel verstand van hebben en vraag hen erover. Bijvoorbeeld: Vaak zeggen moslims dat er in de Koran wordt gesproken over onderwerpen als embryologie. Niet echt een onderwerp waar iedereen veel van afweet. Ten gevolge van de claim van de Goddelijkheid van de Koran alsmede het advies de “bezitters van kennis” te vragen deed Garry Miller dit.

Hij interviewde Dr. Keith Moore voor een tv-programma. En even voor de duidelijkheid Dr. Keith Moore is een Emeritus professor in de wetenschap van anatomie. In het programma werd gesproken over de Koranische beschrijving van de vorming van de mens. Hoofdstuk 23:12-14:

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن سُلَالَةٍ مِّن طِينٍ {} ثُمَّ جَعَلْنَاهُ نُطْفَةً فِي قَرَارٍ مَّكِينٍ {} ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ عَلَقَةً فَخَلَقْنَا الْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظَاماً فَكَسَوْنَا الْعِظَامَ لَحْماً ثُمَّ أَنشَأْنَاهُ خَلْقاً آخَرَ فَتَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ

"En voorzeker, Wij hebben de mens uit een uittreksel van klei geschapen. {} Vervolgens maakten Wij hem tot een druppel in een stevige bewaarplaats. {} Vervolgens schiepen Wij de druppel tot een bloedklonter, toen vormden Wij de bloedklomp tot een vleesklomp, daarna Wij de vleesklomp voorzagen van beenderen, die Wij vervolgens met vlees bekleedden. [...]"

Dr. Keith Moore onderzocht de vermelding en constateerde dat de beschrijving een nauwkeurige beschrijving was van hoe de mens gevormd wordt en hij was natuurlijk enorm verbaasd hierover. En zeker wanneer we hiernaar kijken met de uitgebreidere uitleg van de Arabische woorden en niet slechts met een beknopte vertaling wordt zijn verbaasdheid nog begrijpelijker.

Hij gaf vervolgens in 1981 tijdens een Medische conferentie in Saoedi Arabië aan dat vanwege dit bijzondere feit het voor hem duidelijk was dat dit boek, de Koran, wel afkomstig moet zijn van een Goddelijke bron. Deze zaken waren immers, zo zei hij, niet mogelijk te ontdekken 14 eeuwen geleden. Dit op zijn beurt maakte, zo zei hij, de profeet Mohammed zeker een boodschapper van God. Ook plaatste hij in de derde editie van zijn boek “The developing human” verwijzingen naar wat de Koran zegt over dit onderwerp. Natuurlijk is het niet zo dat we aan een voorbeeld de geloofwaardigheid van de hele Koran willen gaan ophangen, maar het is wel iets om over na te denken.

Is dit het enige bijzondere voorbeeld wat we kunnen halen uit de Koran? Nee, er zijn nog vele zaken te noemen! Zo weten we dat lang niet alle tijdsgenoten van de profeet Mohammed in zijn boodschap geloofden. Zij verwierpen met zijn boodschap natuurlijk ook de Koran. Zij deden er alles aan om hem belachelijk te maken en zijn verkondiging van de Islam onderuit te halen. Toch zien we ook daarin weer een prachtig voorbeeld van de correctheid van de Koran. Welk voorbeeld? Dat ziet u in de volgende video.