Het goede spreken

De islam leert de moslim het goede te spreken of te zwijgen.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: Het goede spreken.

We hebben het in andere video’s ook al gezegd: Wanneer we het hebben over de Islam dan denken de meeste mensen vooral aan moslims die bidden, vasten in de ramadan en de Koran lezen. Aan mannen die een baard laten staan, aan vrouwen die een sluier dragen en ga zo maar door. Maar als er iets is waar de moslim bekend om zou moeten staan dan is het zijn gedrag. Het stimuleren van de mensen in het perfectioneren van het persoonlijk gedrag is namelijk een belangrijke taak van de taken van de profeet Mohammed.

Het wordt vermeldt dat hij dit als zo een belangrijke taak vanonder zijn taken zag dat hij zei: “Waarlijk, ik werd enkel gezonden om de nobele karaktereigenschappen te vervolmaken.”  En als we kijken naar wat we zojuist zeiden: een moslim en moslima staan vooral bekend om het bidden en het vasten, dan zien we dat in het goede gedrag een enorme goedheid zit voor de moslim, zelfs zoveel als het vrijwillige nachtgebed en het vrijwillige vasten. De profeet zei namelijk: “Voorwaar, de gelovige bereikt met het goede karakter de rang van degene die ’s nachts bidt en overdag vast.” .

En dit goede gedrag werd de mannen vanonder de moslims nog eens extra op het hart gedrukt met zijn woorden: “De gelovigen met het meest volmaakte geloof zijn degenen die het beste karakter hebben. En de besten onder jullie zijn degenen die het beste zijn voor hun vrouwen ”. In de video genaamd “eerlijkheid en betrouwbaarheid” spraken we er al over maar nu leggen we er nogmaals de nadruk op. Als er één deel van het goede gedrag is dat de Islam onderwijst dan is het wel het spreken van het goede. Soms gebeurt dat in algemene woorden, soms juist in heel specifieke woorden. De Koran is ermee gevuld en er is geen mogelijkheid om deze opdracht van Allah, het spreken van het goede, over het hoofd te zien.

Laten we kort een aantal vertaalde citaten aanhalen om dit aan te tonen. In het algemeen lezen we in H 2:83:

وَقُولُواْ لِلنَّاسِ حُسْناً

“En spreekt het goede”

En in H 6:152:

وَإِذَا قُلْتُمْ فَاعْدِلُواْ

“En wanneer jullie rechtspreken, weest dan rechtvaardig”

En in H 33:70:

وَقُولُوا قَوْلاً سَدِيداً

“Spreekt het ware woord”

En meer specifiek bijvoorbeeld over het spreken tot de ouders: in H 17:23:

فَلاَ تَقُل لَّهُمَا أُفٍّ وَلاَ تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلاً كَرِيماً

“Zeg dan nooit “foei” tegen hen, snauw hen niet af en spreek tot hen een vriendelijk woord”

En, om het spreken van het goede te benadrukken, is er ook aandacht voor de manieren waarop je niet hoort te spreken. Zo zien we, wederom in een vertaling van de Arabische bewoordingen in H 22:30:

وَاجْتَنِبُوا قَوْلَ الزُّورِ

“Vermijdt het spreken van het valse”.

En in H 23:3 verwijst Allah naar de gelovigen als zijnde:

وَالَّذِينَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ

“En degenen die nutteloos gepraat vermijden”

Zo is er dus absoluut geen excuus meer over om niet op een juiste wijze te spreken.

Het is niet zo dat de islam slechts is gekomen om de mensen te leren bidden en te leren vasten. En de islam is niet slechts gekomen om de mensen te leren de Koran te lezen en zich fatsoenlijk te bedekken. Integendeel, de islam is gekomen om de mensen te onderwijzen in datgene wat goed voor hen zal zijn in deze wereld en in het hiernamaals. Op het gebied van direct-religieuze handelingen zoals het bidden en vasten. Op het gebied van handel, op het gebied van rechtspraak en ga zo maar door. Maar vooral ook op het gebied van de goede omgang met anderen, ongeacht hun afkomst, religie of geslacht.

Beste niet-moslim, denk niet over de islam als slechts een baard, sluier of moskee in je wijk. Denk niet dat het gedrag van moslims per definitie gelijk staat aan wat de islam leert, de religie is dan wel perfect, haar volgelingen zijn dat niet. Besef echter dat de islam een complete levenswijze is. Een levenswijze die allesomvattend is en je leert om geluk te vinden in elk aspect van je leven. Een levenswijze waarmee jij in deze wereld het goede zult kunnen bereiken en in het hiernamaals nog beter dan dat.

En beste moslim, als jij dit kijkt en je ziet dat er nog veel aan je gedrag te verbeteren valt, besef dan dat je met jouw gedrag een tipje van de sluier kan oplichten en de mensen de schoonheid van de islam kan tonen. Maar dat je met jouw gedrag ook de mensen een afkeer kan bezorgen van het beste wat je gegeven kan worden in deze wereld, namelijk de weg naar het paradijs, de islam. Moge Allah eenieder van de niet-moslims leiden en eenieder van de moslims hun gedrag doen perfectioneren in navolging van de laatste profeet, Mohammed, vrede en zegeningen zij met hem.