Moslim worden

De aanloop naar de geloofsgetuigenis; wat is zoal belangrijk.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen. Het onderwerp wat in deze video besproken zal worden is: Moslim worden.

Ergens vindt er een mentaliteitswijziging plaats: je stelt je hart open voor God en opeens wil je meer. Het kan een sluipend proces zijn geweest, het kan een aha-erlebnis zijn geweest, een epifanie of moment van verlichting. Het zal voor iedereen anders zijn, maar als dat moment komt, wil je op zoek naar aanknopingspunten om moslim te worden. Bij mij begon het sluipenderwijs. Ik had enige vrienden op werk die moslim waren en die een bijzondere balans tussen het dagelijks leven van school/werk/vrienden/familie en religie hadden. Ik kende het niet en werd nieuwsgierig. Het prikkelde me; de meeste ervaring die ik met mensen van diverse religies had, waren niet bepaald positief: opdringerig, hypocriet, naar binnen gekeerd, in geestelijke nood, en ga zo maar door.

Voor mij betekende dit dus dat ik meer wilde weten over deze religie. Aangezien ik op dat moment in een boekhandel werkte ben ik gaan lezen. Tegelijkertijd ben ik gaan rondvragen. Een van mijn collega’s heeft mij toen meegenomen naar een moskee. Rare plek voor een gevallen katholiek – zacht tapijt, op je sokken, warmte en huiselijk comfort in plaats van met je knieën op een koud, hard bankje. Afijn, mijn bekeringsverhaal kunnen we wel een andere keer bespreken. Het punt van deze video is: als je die eerste vonk voelt, hoe kun je dan je weg vervolgen richting de geloofsgetuigenis? Hoe kom je er achter hoe je moslim kunt worden? Waar haal je de informatie vandaan? Met wie ga je spreken? Wat ga je lezen? Welke video’s ga je bekijken? Welke moskee ga je bezoeken? Deze vragen zal ik indirect proberen te beantwoorden door jullie wat handvatten te geven.

Er is een mooie uitspraak van de Profeet Mohammed (vzmh): “istafti qalbaka,” ofwel: "Raadpleeg je hart.” Hij ging verder: “Goedheid is datgene waarbij jouw ziel en jouw hart zich gerust voelen, en de zonde is datgene wat onrust in jezelf opwekt en wat in je borst stokt, zelfs al hebben de mensen jou (hierover) een uitspraak gedaan en zullen zij dit nog eens doen.”. We kunnen als moslims deze uitspraak nooit als enkel uitgangspunt nemen, maar moeten altijd trachten om andere bronnen van kennis er bij te betrekken. Echter, als je nog geen idee hebt over de islam, dan is deze uitspraak van de profeet een nuttig uitgangspunt, een goede lakmoesproef. Als je namelijk na die eerste vonk op zoek gaat naar antwoorden, kun je allerlei verschillende en soms zelfs tegenstrijdige meningen tegenkomen. Je zult je verstand, maar ook je hart hier sterk bij nodig hebben.

Stel, je bent sociaal ingesteld. Nadat je die vonk hebt ervaren, zul je dan vooral mensen gaan opzoeken die de islam beoefenen of die er wat vanaf weten. Nu hoef ik je niet uit te leggen dat het ‘gesprek’ (discours) over islam in Nederland behoorlijk gepolariseerd is. Hoe kom je dus te weten of degene met wie je praat een realistisch beeld van de islam schetst? Raadpleeg je hart! Of, zoals de Profeet (vzmh) ook heeft gezegd: bind je kameel vast en vertrouw op God (overgeleverd door At-Tirmidhi). Met andere woorden: zoek eerst de zekerheid die je zelf kunt verzorgen en leg dan je vertrouwen in God. Hij heeft je tot dit punt gebracht, Hij zal de rest ook wel voor je regelen.

Waar zoek je vervolgens die mensen die je over islam kunnen vertellen (of je het kunnen laten zien?). Er zijn verschillende methodes hiervoor. Je kunt bijvoorbeeld kijken of je in je eigen vriendenkring of werkomgeving een moslim kunt vinden die de islam in zijn of haar leven toepast. Vervolgens vraag je maar raak! Nu is dat voor sommige mensen wat lastig om het bij vrienden of bekenden te doen. Ze geven er de voorkeur aan om in dit gepolariseerde landschap, hun zoektocht naar islam liever nog even voor zich te houden. Begrijpelijk natuurlijk.

Een goede andere optie is dan om een moskee te bezoeken. Woon je in de grote stad, dan is dit geen probleem. Je kijkt op vrijdag rond de lunch even goed naar buiten en ziet vanzelf de stroom broeders (met baard of gehaakt mutsje) en zusters (in lange gewaden en hoofddoek) richting de moskee lopen. Je weet nu waar de moskee is, kunt jezelf even moed inspreken en vervolgens langs gaan, op dat moment of later, afhankelijk van wat je zelf wilt. Woon je niet in de grote stad en heeft jouw woonomgeving geen moskee (of geen duidelijk zichtbare moskee) dan kun je altijd online kijken of je een moskee kunt vinden. Een goede website hiervoor is bijvoorbeeld moskeewijzer.nl – je kunt dan meestal ook zien wat de voertaal van de moskee is (want net als ik is niet iedereen is een held in Turks, Urdu, Javaans of Arabisch/Derrizja).

Een woord van advies is hierbij wel op zijn plaats: niet elke moskee of moslimgemeenschap kan even goed met onaangekondigde bezoekers omgaan. Ook in de moslimgemeenschap zijn de effecten van polarisatie merkbaar. Echter, als je duidelijk aangeeft geïnteresseerd te zijn in de islam, zal er bijna altijd wel een kopje thee en een goed gesprek in zitten. Wat het soms makkelijker maakt, is van tevoren bellen, of als je zelf iemand meeneemt die de moskee/taal/cultuur al een beetje kent. Er zijn diverse organisaties die zich hier mee bezig houden. Je kunt bijvoorbeeld altijd contact opnemen met het Landelijk Platform Nieuwe Moslims – de gegevens vind je op onze website waaromislam.nl. Iemand kan dan met je mee gaan naar de moskee, faciliteren in het maken van een praatje met andere moslims of je gewoon de basis van de islam toelichten.

Mocht je iets meer kat-uit-de-boom-kijkerig zijn aangelegd en minder van het sociale te zijn, dan kun je altijd terugvallen op andere informatiebronnen, zoals boeken, lezingen of video’s. Ook hier geldt weer dat het gepolariseerde debat soms in de weg zit, met het vinden van betrouwbare informatie. Daarnaast blinken we, wat boeken betreft, in Nederland voorlopig nog niet uit in het zorgvuldig vertalen van islamitische lectuur. Er is een voorzichtig begin gemaakt met algemene informatie en wat basisteksten, maar de kans is groot dat je in een algemene boekhandel eerder desinformatie dan behoorlijke informatie tegenkomt.

Mocht je toch met boeken willen beginnen (zoals ikzelf ook deed), dan raad ik je aan om met open vizier te gaan lezen, zoveel mogelijk verschillende islamitische standpunten tot je te nemen en op die manier ook schrijvers aan hun standpunten te leren herkennen. Al te gepolariseerde schrijvers zou ik achterwege laten. Die stichten alleen maar verwarring. Op die manier herken je snel genoeg of de informatie die je krijgt niet te vol zit met vooroordelen en dergelijke. Een andere optie is dat je deze boeken samen met iemand anders leest, bijvoorbeeld met een moslim die in het bezit is van een behoorlijke dosis theologische kennis (en ook mensenkennis uiteraard!).

Iets dergelijks kun je uiteraard ook met lezingen of video’s doen. Er staat zoveel goede informatie online, maar ook zoveel rommel dat je soms links niet meer weet wat je rechts hebt gelezen of gehoord. Dat kan uitermate frustrerend werken als je die nabijheid tot God zoekt en zo voortvarend van start was gegaan. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk, maar probeer altijd het einddoel in de gaten te houden. Dit draait om jou en je relatie met God, om jouw wil om je leven te verbeteren, om dat plotse, of juist langzaam opkomende moment van erkenning: dit wil ik, hier wil ik naar toe werken! Ik word moslim! Ik hoop dat dit je op weg helpt. Mocht je nog vragen hebben, drop ons dan een e-mailtje via waaromislam.nl.</p