Jaqoeb werd moslim

"De islam hoort niet in Nederland dacht ik."

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen.

Interviewer: Assalaamoe aleykom warahmatoe Allahi wabarakatoeh (Allah’s vrede en barmhartigheid en zegeningen zij met u) beste kijkers, hier zijn we weer bij waaromislam en we hebben hier in ons midden Jaqoeb uit Waalwijk, met zijn zachte ‘’g’’. Jaqoeb wie is je vader en wie is je moeder?

Jaqoeb: Mijn vader is een Nederlander en mijn moeder is Italiaanse.

Wat een prachtige combi zeg. Hoe zag je leven eruit in je pre-islamitische tijd?

Nou ik ben Christelijk opgevoed, dus ik ging regelmatig naar de kerk. En dat deed ik een tijd zo doorgaan. En toen kwam ik in de puberteit terecht en toen gaf ik er finaal de brui aan. En toen ging ik eigenlijk zondige dingen doen.

En hoe oud ben je nou als ik vragen mag?

Ik ben nu 28. Naja, goed, na een paar jaar ga je toch een beetje nadenken van ja.. er moet toch wel iets meer zijn en ja, toen kreeg ik zo’n boek over God, en dat was meer spiritualisme enzovoorts, dus ik ging dat lezen, ik ging me daarin verdiepen. Ik vond dat eigenlijk wel interessant, maar het bracht niet zo veel goeds aan mijn leven. Dus ik ging gewoon mijn leven leiden zoals heel veel andere mensen bezig zijn met wereldse zaken, druk maken over wereldse zaken.

Hoe dacht je op dat moment over islam en moslims?

Nou, ik dacht eigenlijk heel negatief over islam en moslims ook.

Zou je er een voorbeeld van kunnen geven, van die negativiteit?

Ja, nou ja, ik zag het gewoon als een aanval op het Westen. Eigenlijk, ja ook met 9/11 en wat je allemaal op het nieuws zag.. ik denk zo ja, dat kan nooit goed zijn en als ik zo om me heen keek in mijn stad naar de moslims en hoe ze leven, dan denk ik van ja.. dat geeft ook niet echt het goeie voorbeeld. Dus ik was er niet positief over.

Wat is dan uiteindelijk toch de reden geweest waarom je je in islam bent gaan verdiepen? Want je was een fervent tegenstander in principe.

Ja het was zelfs zo erg dat ik ook een Wilders aanhanger was en dat ik van plan was om op die partij te gaan stemmen. Nee, serieus? So. Ja, ik ben heel serieus. En ja.. gewoon omdat, het is Nederland, ons Nederland, islam hoort daar niet bij, weg met de islam. Zo dacht ik er eigenlijk over. En ja, dus hoe minder moslims, hoe beter. Zo dacht ik erover.

Je zit hier nu met een baard..

Ja, ik sta er zelf ook van te kijken hoor. Voor mij is het natuurlijk een grote.. ja raadsel.. nu niet meer, maar als ik zo terug kijk...

Hoe is de omslag nou gekomen?

Ja, die omslag is gekomen.. ik leefde gewoon mijn leven, wereldse zaken, ik kreeg een vriendin en toen ging het uit met die vriendin. En toen dacht ik van ja, wat is dit nou! Weet je wel? Ik zat echt helemaal aan de grond gewoon. Dus ik ging mij afvragen, wat is nou eigenlijk het doel van het leven, dus ik ging aan mensen vragen ‘Wat is het doel van het leven?’

Wat voor antwoorden kreeg je dan?

Weet ik niet.. ze wisten het niet. Dus ik ging verder zoeken, ik was fan van Prince, en Prince is later Jehova’s getuige geworden. Nou ja, hij was voor mij een beetje een voorbeeld, dus ik dacht zo, ik ga naar de Jehova’s getuige toe. Ik ben sowieso al benieuwd naar hun religie, dus ik liep naar hun toe en ik zeg, ja ik wil graag meer informatie. Ik wil graag bij jullie kerk komen om te onderzoeken. ‘’Nou is prima, kom maar op die tijd dan.’’ Dus dat deed ik. Ja en toen ging ik eigenlijk naar hun kerk elke week. Soms een paar keer per week, want hun doen een paar keer per week. En dan kreeg ik Bijbelstudie en dan ging ik de bijbel lezen, met die mensen praten; ik schreef vragen op en ik stelde die vragen. Dus zo kwam ik steeds meer te weten over hun religie.

Hoe kom je dan bij de islam terecht? Dat is natuurlijk de vraag die nu rest.

Ja dat is een lange weg natuurlijk. Kijk, Allah leidt wie Hij wil, Hij heeft onze harten tussen zijn twee vingers. Hij kan van een moslimhater, een moslimliefhebber maken. Zoals ik vandaag de dag, elhamdulilah (alle lof is aan Allah) ben geworden. Dus het is wel mogelijk. Blijkbaar heeft Allah iets goeds in mij gezien. Blijkbaar heeft Allah iets in mij gezien van oké, die jongen is oprecht. En dat was ik ook en dat ben ik nog steeds elhamdulilah. Dus ik wilde gewoon de waarheid weten en niets anders dan de waarheid. Dus ik ging zoeken naar het doel van het leven. Dus dan start je ergens, en ik startte bij de Jehova’s getuigen. En elhamdulilah, ik ben heel blij dat ik bij de Jehova’s getuigen ben gestart. Want het heeft me heel veel ellende bespaard. Want na de Jehova’s getuigen ben ik de andere christelijke stromingen gaan onderzoeken.

Maar die waren naar mijn idee nog verder afgedwaald van de waarheid dan de Jehova’s getuigen. Dat komt eigenlijk doordat de Jehova’s getuigen; zien Jezus niet als God. Terwijl de andere christelijke stromingen; zien Jezus wel als God, als onderdeel van de drie-eenheid. ‘’In het woord was God en het woord was bij God, het woord was God.’’ Zo beredeneren hun en nog andere bijbel vers halers erbij om Jezus de titel God te geven. Ik kan al die Bijbelverzen ontkrachten. Mede dankzij de Jehova’s getuigen, en daar ben ik heel blij mee. Maar goed, na een tijdje.. ik heb zo’n kerkentoer gemaakt, ik heb alle kerken in Waalwijk bezocht.

Álle kerken in Waalwijk? Hoeveel zijn dat er dan?

Dat zijn er een stuk of zes ofso, zeven. Ja goed, ik vond het wel leuk hè, gewoon in de kerk zitten luisteren, kijken, kom maar op. Vertel maar wat je te bieden hebt, wat is jullie geloof? Het is net een soort product eigenlijk hè, van ja nou, jij wilt je geloof verkopen.

Een presentatie ofzo?

Een presentatie, laat maar zien, laat maar horen. Ik wil weten wat het doel is van het leven, wat kun je mij erop vertellen? Nou, ze konden geen antwoord geven. Ook de Jehova’s getuigen niet. Dus dan ga je andere boeken lezen, zoals van het Hindoeïsme of Boeddhisme.

Dus je hebt echt gewoon aan religie shoppen gedaan.

Ja gewoon onderzoek hè, comparative religion. Zoals Ahmed Deedat heeft gedaan en Dr. Zakir Naik. Ik heb heel veel van hun geleerd en ik ben bij hun terecht gekomen door een Nederlandse moslim en die zei tegen mij: ‘Je moet Ahmed Deedat gaan kijken.’ Dus dat deed ik. En ik had de Bijbel al bijna uitgelezen. En ondertussen was ik al bezig met de Koran. En Ahmed Deedat heeft eigenlijk mijn ogen geopend. Hij heeft een hele andere kijk gegeven op de Bijbel dan ik oorspronkelijk had en dat heeft mijn hart eigenlijk meer geopend voor de islam, want ja, de islam, dat was eigenlijk iets ver wegs en iets mysterieus. Ik dacht dat is iets bijzonders ofso.

Voor allochtonen ook? Bijvoorbeeld?

Nou kijk, hoe ik het zag hè, toen ik nog onderzoeker was, toen dacht ik van ja, islam.. dat is volgens mij wel heel interessant, maar dat bewaar ik voor het laatst. Want ik ben nu eerst met het Christendom bezig, dat ken ik al een beetje en dan Hindoeïsme en Boeddhisme. Nou dat vond ik al helemaal niks, want Boeddhisme is niet eens een religie en ze geloven niet zo zeer in identiteit God die aanbeden moet worden. En hindoeïsme die hebben iets van 100 of 1000 goden, dus dat vond ik al helemaal niks. Dus ja, dan blijft er nog maar weinig over en dat is islam. Ik had ook zo’n boekje gekregen van de Jehova’s getuigen, dat was een objectieve kijk op wereldreligies. En daar heb ik heel veel van geleerd.

Wat dat betreft; de Jehova’s getuigen hebben heel bruikbare informatiemateriaal. Dus ja, toen ging ik islam bestuderen, ik ging naar de moskee in Tilburg. Ik stapte gewoon binnen en ik zeg ja, ik wil gewoon meer weten over de islam. Toen kreeg ik een rondleiding, elhamdulilah. Toen ging ik zo zitten, er kwamen steeds meer broeders bij. En toen kreeg ik van 1 zo’n broeder, kreeg ik een Koran, hij zegt zo ‘Alsjeblieft’. Zo’n boek kost 25 euro. Hij zegt ‘hier, alsjeblieft, krijg je van mij’.

Dat getuigt niet van gierigheid kun je wel zeggen.

Nee. En ook van een andere broeder, kreeg ik een parfumflesje. Ik denk zo oké, dit is wel chill weet je wel. Dus ik ging naar huis, helemaal blij. Ik ging de koran lezen en toen dacht ik zo ja, dit is wel een heel interessant boek eigenlijk. Toen ging ik ook nog Monomomisme bestuderen. Dus ik ging zo op internet, ik wilde heel graag dat boekje hebben, het boek van Mormoon. En dan moet je dat boek bestellen, en dan komen twee van die mensen naar jou toe, en dan gaan ze praten over het geloof. Monomisten die eh.. ja het heeft wel overeenkomsten met Jehova’s getuigen, ook al zeggen hun het zelf niet. Maar goed, heel snel daarna, ik ben in totaal 1 jaar lang op zoek geweest, en toen dacht ik ja, de islam dat is het volgens mij gewoon helemaal.

Ik had nog wel wat vragen, van hoe zit het daarmee en daarmee, maar ik dacht van ja, weet je wat? Het kan vandaag afgelopen zijn voor mij. Ik kan vandaag sterven weet je wel. Ik wordt gewoon moslim, en de rest zie ik wel. Ik getuig dat er geen God is dan Allah die het recht heeft aanbeden te worden en ik getuig dat Mohammed zijn boodschapper en dienaar is. En dat zei ik in het Arabisch. En ik dacht zo ja, dat is goed en daar ga ik gewoon mee verder.

Dus toen was je officieel moslim. Op welke datum was dat?

26 juli 2008.

Hoe kijk je dan terug op je Wilderiaanse periode? Ik bedoel dat is wel echt een ommezwaai.

Ja, ik sta er zelf ook van te kijken. Ik durf echt geen uitspraken meer te doen zonder Insha-Allah (als Allah het wil) erbij te zeggen. Als Allah het wil kan die mij ook weer ongelovig maken en dat geldt voor ons allemaal. Dus het is voor mij een voorrecht dat ik moslim ben geworden, dat Hij mij uit die zwarte wereld, uit die donkere wereld heeft gehaald. Een ongelukkige wereld, want zo ervaarde ik het wel. Ik was eigenlijk helemaal niet gelukkig. Ik was gevangen eigenlijk. Ik voelde me gevangen in deze wereld. En de islam heeft eigenlijk licht gebracht in mijn hart, rust gebracht in mijn hart. En ja, ik voel echt dat ik op het rechte pad ben, elhamdulilah.

Dan de slotvraag: heb jij nog een advies voor de mensen die op dit moment de shahaada (geloofsgetuigenis) hebben uitgesproken? Hier vandaag, heb ik het dan over.

Jazeker, er is een organisatie hier in Nederland: LPNM, kun je bekijken op internet… Wat voor organisatie is dat? Lijst Platform Nieuwe Moslims en die zetten zich in voor mensen die pas bekeerd zijn tot de islam. En juist die mensen hebben begeleiding nodig. Dus dan kunnen ze een beroep doen op mensen zoals ik of andere moslims die graag die mensen wil begeleiden, omdat ja, die hebben dat heel hard nodig. Want hier in Nederland is daar vraag naar.

Heb jij het zelf een beetje gemist in je eigen..?

Elhamdulilah, nee. Ik ben goed begeleid, door een Turkse imam destijds. En daar heb ik heel veel van geleerd. Ook andere broeders hebben mij veel geleerd. Maar ook zelf, heb ik mijzelf natuurlijk eh.. ja, was ik er wel mee bezig.

Dus je zou de nieuwe moslims, zoals bekeerlingen ook weleens worden genoemd, adviseren om iets met LPNM te gaan doen, in principe?

Ja, ik kan nog andere sites opnoemen die ik zelf persoonlijk adviseer. Maar, nou ja, wat ik nieuwe moslims wil aanraden is eigenlijk om zoveel mogelijk met moslims om te gaan en zo ver mogelijk weg te blijven van zaken die verboden zijn, zoals discotheken, cafés, blijf daar gewoon weg. Coffeeshops, blijf daar weg. Dat is niet de bedoeling, want dan val je weer in ongeloof. En omring jezelf met vrome mensen. En leer het gebed zo snel mogelijk, want het gebed zal je beschermen tegen slechte daden. En leer ook enkele doa’s (smeekbeden) zoals bismillah (in naam van Allah) of als je naar het toilet gaat, of een moskee binnen gaat, want die zal je beschermen tegen tovenaars en djins (wezens die uit vuur zijn geschapen en die wij niet kunnen zien). Dus, dat is heel belangrijk.

Ik vind het een prachtig einde. Baraka Allahu feek (moge Allah je zegenen) beste broeder.

Wa feek baraka (en moge jij ook gezegend worden).

Tot de volgende keer, assalaamoe aleykom (vrede zij met u).

(Opname door islaamtv)